Nedjeljno jutro – Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu

Evanđelje treće vazmene nedjelje donosi nam izvještaj o trećem Isusovom ukazanju učenicima. Ovaj put Isus ne dolazi učenicima dok su bili okupljeni u kući, već im se ukazuje na obali kod njihovog svakodnevnog posla

Učenici su se vratili svojim svakodnevnim poslovima jer se od nečega mora živjeti, riba se neće uloviti sama. Nekoliko dana su razmišljali o onome što se događalo i Uskrsli Isus ulazi u njihovu svakodnevnicu kao običan čovjek. Nisu Ga prepoznali dok se nije dogodilo čudo. Isus ponavlja čudo koje je učinio kada ih je pozivao, odnosno sabirao na početku svog javnog djelovanja. Naime, evanđelist Luka zapisuje kako je Isus takvo čudo, gdje su učenici ulovili mnoštvo riba, prvi put učinio kod pozivanja prva četiri učenika. Sada, kao Uskrsli, ponavlja to na isti način i po tome Ga prepoznaju. Zanimljivo je kako su ovoga puta brojili ribe i nabrojili 153 komada. Isus je doručkovao s njima i time ponovno potvrdio euharistiju kao središnji događaj okupljanja učenika.

Foto: Pixabay

Ono što ovaj događaj Isusovog ukazanja čini još posebnijim je Njegov razgovor s Petrom. Zanimljivo je Isusovo ispitivanje Petra pred svim ostalim učenicima jer se odvija na vrlo neobičan način. Isus isto pitanje ponavlja tri puta. Koji je smisao tog ponavljanja? Ne možemo ovdje ne sjetiti se Petrova nijekanja Isusa, kada Ga je tri puta zatajio. Ovdje kao da Isus nabija Petru na nos njegovo nijekanje. A vidimo da Petar to i osjeti kad nam Ivan opisuje kako se ražalostio što mu Isus ne vjeruje da ga voli. Vjerojatno Petar negdje duboko u sebi osjeća tu grižnju savjesti te prekorava sebe zbog straha i nevjere.

Foto: Unsplash

Isusovo ponavljanje pitanja zasigurno je imalo i odgojni smisao prema Petru. Isus se, pitajući ga tri puta da li me voliš, poziva na Petrove najslabije trenutke, ali ne kako bi ga prekorio, već ohrabrio. Ovdje imamo priliku vidjeti koliko povjerenje Isus iskazuje Petru. Na svako nijekanje Isus od Petra zahtijeva odgovor ljubavi, a na svaki taj odgovor ljubavi Isus Petru predaje brigu za čitavu Crkvu. Isus ovdje ne želi osuditi Petrovu slabost, već mu želi pokazati da računa na nju i podsjetiti ga da se svaka ta slabost može nadvladati isključivo ljubavlju prema Njemu. Tako Isus još jednom izvlači iz Petra ono ljudsko te s ljubavlju nadograđuje i pretvara u nebesko. Želi Petra poučiti kako je ljubav odgovor na svaku slabost. U ovom ispitivanju daje se osjetiti i Isusovo praštanje kao i Petrova ponovna odlučnost u vjeri. Iako je Petar zanijekao Isusa to nije bilo negiranje srca, već jezika. Sada Isus želi da on ponovno zagrabi u svoje srce i iznese na usta one prave riječi na kojima Isus izgrađuje svoju Crkvu. Po riječima ljubavi ponovno se uspostavlja odnos između Isusa i Petra koji je bio narušen Petrovom slabošću.

Foto: Unsplash

Petrova ustrajnost u vjeri i njegov duboki odnos privrženosti prema Isusu uče nas o važnosti Crkve u Božjem naumu spasenja. U odnosu Isusa i Petra uspostavljen je preduvjet za rođenje Crkve. Kada Isus Petra proglašava stijenom i odabire za temelj Crkve ne čini to zato što je ovaj stasit, lijep, bogat, sposoban, nepogrešiv ili savršen, već zato što je otvoren za ljubav koja je nužna kako bi se Crkvu moglo voditi. Što ima srca priznati svoje slabosti i tom istom ljubavlju ih nadvladavati. Zato je Petar primjer svakom svećeniku kako se voli Isus i kakvu odgovornost Isus stavlja pred svakog pastira kojemu povjerava svoje stado.

Mnogi mladi ljudi čuju Isusov poziv “Pođi za mnom” i mnogi se na njega odazivaju. No, potrebno je mnogo vjere i ljubavi da se taj poziv u životu i ostvari. Zato je najbolji svećenik, redovnik ili redovnica onaj kojemu je jedini interes u životu proslavljati Boga, do smrti.

Stjepan Škvorc
Svećenik, župnik u župi Sopje kod Slatine, na rijeci Dravi... Voli Boga i domovinu, prirodu i pisanje, a najbolji su mu trenuci života kada sve to može spojiti u jedno. Nastoji živjeti život po riječima iz evanđelja po Mateju: "Nije došao da mu služe, nego on da služi."

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije