I danas govorim – O došašću

Na početku našeg hoda ka Božiću, donosimo vam misli Nikole Kuzmičića iz knjige ”I danas govorim”. Neka vam njegov tekst pozove na molitvu Gospodinu da se radosnog srca pripravimo na Isusovo rođenje

Došašće nije vrijeme slavlja. Došašće je vrijeme pokore i posebnog truda oko toga da postanemo što bolji. Da postanemo što više Isusovi. Isuse Kriste, Sine Boga živoga, učini nas dionicima svoga blaženstva. Učini nas, Gospodine, prostodušnima. Oslobodi nas svake vrste licemjerja i ne dopusti da ono što govorimo bude u proturječju s onim što činimo. Udalji od nas arogantnost, neodgovornost i nezahvalnost.

Učini nas, Gospodine, radosnima. I pomozi nam da radost koju imamo darujemo svakome čovjeku kojega susretnemo. Oslobodi nas napasti malodušja i ne dopusti da ikoga ražalostimo svojom lošom riječju ili zlim činom. Udalji od nas napast nedovoljne sućuti i nedostatka vremena za ožalošćene.

Foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi naše riječi bahatosti, a naša djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo.

Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Ne dopusti da u našoj sredini bude ikoga tko je progonjen zbog svoje proročke riječi. Udalji od nas svaki oblik manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojane oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, demagogije, krivih tumača i lažnih proroka.

Foto: Nguyễn Thanh Ngọc, Pexels

Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.

Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Foto: Yaroslav Shuraev, Pexels

Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oruđem svoga mira.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije