Nedjeljno jutro – Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti

Kako je lijepo kad u životu imamo nešto ili nekog tko za nas predstavlja trajno bogatstvo. Uživamo u društvu takve osobe zadovoljni i sretni što imamo tako dobrog prijatelja

Isto tako sretni smo kada nas okružuju osobe u našoj zajednici koje su milosrdne i spremne pomoći. Znamo biti sretni i kad imamo nekog majstora koji je dobar i koji kvalitetno obavlja svoj posao i naplaćuje realno. Takve osobe nastojimo zadržati u svojoj blizini, jer znamo da od njih uvijek možemo očekivati pomoć. Takve osobe nam koriste u životu i život nas je s vremenom naučio da je takvih osoba malo.

Izvor: Unsplash

Odlomak današnjeg evanđelja govori kako su ljudi tražili Isusa, kada su uvidjeli kolike je ozdravio i kolikima je pomogao. Kada su uvidjeli koliko je Isus koristan htjeli su ga zadržati u svojoj blizini. Htjeli su ga imati samo za sebe. Nisu razmišljali da taj čovjek koji ima toliku moć i koji je njima učinio toliko dobra može i drugim ljudima isto tako pomoći. Oni su vidjeli samo svoje živote i to da je njima pomogao i ako ga zadrže bit će im stalno tako dobro. Nije li to bilo malo sebično od njih? Nisu li gledali usko na život? Zato se Isus ne zadržava samo na jednom mjestu. On svojom dobrotom želi zahvatiti što više ljudi.

Koliko često i mi zarobljavamo ljude za sebe? Preispitajmo naša vlastita prijateljstva. Koliko smo ih sklopili zbog istinskih vrijednosti, a koliko zbog osobnih interesa? Koliko nas ima nekog prijatelja na visokom položaju s kojim održava dobre odnose samo zato što bi nam jednog dana mogao zatrebati? Koliko nas uopće funkcionira na taj način da kada nešto trebamo ne idemo pravilnim putem već odmah tražimo neku vezu? Ovo društvo nas je zarazilo vezama i vezicama jer je stalno prisutna težnja kako moraš poznavati „nekoga“ da bi bio „nešto“ ili nešto postigao. Zapravo, imati vezu postaje životni imperativ, jer ti to omogućuje lakše snalaženje u životu. Čovjek s mnogo veza čak se ističe u zajednici i penje se na ljestvici utjecaja i moći. Često puta primjećujem kako lakše napreduju u karijerama oni koji imaju dobre veze i koji se znaju bolje dodvoriti, nego oni koji su zaista sposobni i kvalitetni, a ne znaju izraziti svoje sposobnosti, ili su jednostavno skromni.

Izvor: Unsplash

Do kada će vladati u društvu takvo izopačeno poimanje vrijednosti? Zar ne primjećujemo kako nas sve to negdje u pozadini onesposobljava za gajenje pravih ljudskih vrijednosti. Oni koji bi htjeli pošteno kročiti kroz život, na temelju svojih sposobnosti i svoga truda, ne mogu doći na takav način do izražaja, jer je sve okrenuto naopako. Najveći je problem što se pogodovanje određenim interesima i ljudima pravda milosrđem ili pomaganjem onome koji je u potrebi, a ne razmišlja se da nisu sve potrebe iste i nikako sve ne služe općem dobru.

Izvor: Unsplash

Takvo stanje društva pogotovo pogađa mlade ljude, koji sa visokim idealima i ambicijama prolaze kroz svoje obrazovanje samo zato da bi ih na kraju, kada treba započeti život, pogodila surova realnost. Vrijednosti kojima ih učimo u školi i Crkvi kroz njihovo odrastanje brzo počinju blijediti, jer vrlo brzo shvate da je jednostavno preteško boriti se za te vrijednosti u društvu koje ih nikako ne podržava. Zato odlaze u druge zemlje, posebno u one u kojima su im te vrijednosti navodno zajamčene. Oni pate zbog odvojenosti od svoga zavičaja, ali tim odabirom da će radije biti odvojeni od svoje domovine nego živjeti u društvu punom nepravde, pokazuje koliko je to ljudima zaista važno.

Izvor: Pixabay

Kada ćemo stvari prihvatiti onako jednostavnima kakve su bile za Isusa? On je vidio bolesnog čovjeka i ozdravio ga. Nije tu bilo pitanja i premišljanja hoće li mi taj znati vratiti uslugu. Isus je jednostavno činio dobro. Kada ćemo mi biti u stanju tako činiti dobro? Bez opterećenosti usluga i veza. Bez uvjetovanja i koristoljublja. Jednostavno činiti dobro zato što je to ispravna i potrebna stvar i zato što na taj način pomažemo stvaranju zdravog i stabilnog društva. Razmislimo. Ako nemamo u blizini nekoga tko će nas svojim primjerom stalno podsjećati kako treba biti pošten i pravedan, možemo li zamjeriti ljudima iz evanđelja što su Isusa htjeli samo za sebe? Možeš li ti biti taj netko?

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije