Nedjeljno jutro – Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda

Vjerujem da je svatko od nas bar jednom u životu doživio onaj trenutak raskršća, trenutak odluke o nekoj važnoj stvari koja će utjecati na cijeli život i u tom trenutku, kada razmišljaš o tome što ćeš odlučiti, pitaš se: Tko sam ja?

To je zapravo logično, jer kako možeš donijeti odluku koja će utjecati na cijeli tvoj život ako nisi jasan u sebi tko si, što si, kome pripadaš, koji je tvoj identitet i što zapravo želiš od života. Mnogi ljudi donose krive odluke baš zato što prethodno nisu odgovorili sami sebi na takva i slična pitanja. To znači da nisu dovoljno upoznali sebe, definirali se i postali svjesni što žele od života. Obično se taj proces definiranja događa sa ljudima do otprilike 25 godine života, a poslije toga samo slijedimo ono što smo si zacrtali. Ipak, mnogi se ne pronađu na taj način u odrastanju te ostanu u traženju, uvijek nesigurni oko svega što se događa u njihovu životu.

Pixabay

Kako odgovoriti na pitanje: Tko sam? Tko nam u tome može pomoći? Upravo u današnjem evanđelju Isus se nudi kao onaj koji ima odgovor na to pitanje i koji ima odgovor na naša traženja. Koristi se slikom vinograda, trsa i loze. On je trs, svi mi koji smo čuli njegovu riječ i povjerovali smo loze koje iz tog trsa rastu, a Bog Otac je vinogradar koji uređuje taj trs. Tko ne donosi plod, taj otpada, a tko donosi taj se čisti i njeguje da još više ploda donosi. Dakle, Isus tvrdi da je upravo on korijen našega identiteta, da je on razlog zašto postojimo.

Pixabay

Ako je tako, onda zaista upoznati sebe možemo jedino ako upoznamo njega. To je put kojim su znali krenuti mnogi svetci u povijesti kršćanstva i sretno prispjeli kraju. To je put kojim moramo krenuti i svi mi ako želimo zaista razumjeti da život koji nam je dan kao dar nije prilika za stjecanje već prilika da kroz dar postojanja zaslužimo vječnost. Da je tome tako, treba si samo posvijestiti koliko je zapravo kratak naš život i koliko postaje besmisleno kada dođemo do kraja življenja, a osjetimo da u sebi ne nosimo ništa što nas oplemenjuje kao ljude. Jer sve ono što smo stekli jednostavno ne možemo ponijeti sa sobom i tako sva ta materija ostaje beskorisna. Samo ono što smo izgradili kroz osjećaje i vrijednosti koje se ne mogu mjeriti novcem možemo ponijeti sa sobom. To je naša duša i ako smo je nahranili sa ljubavlju i poniznošću, poštenjem i pravednošću, tada smo na najbolji mogući način iskoristili dar postojanja. To ne može shvatiti onaj tko sve svoje napore stavlja u pojam ‘imati’.

Pixabay

Rod ili plod o kojem Isus govori je takva duša koja je ispunjena vrijednostima života. Tu se krije odgovor na pitanje  koja su naša najveća životna postignuća? Netko je možda izgradio pola grada i umro vrlo nesretan, a netko je cijeli život imao svoju kućicu i vrt, te umro sretan i spokojan. Što je to onda što nam zaista u životu treba? Sjećam se kada se u mog oca prije deset godina počela na ozbiljan način manifestirati Parkinsonova bolest, pa je počeo dobivati prve napadaje koji su mu slabili mozak i tijelo. Prilikom jednog takvog napadaja kada se smirio i došao k sebi, pitao sam ga što mu treba, misleći pri tom na vodu ili hranu, a on mi je odgovorio: Treba mi ljubavi. Koliko god me je zatekao taj njegov odgovor razumio sam što osjeća i što mi je želio reći. Kada se razboliš ne treba ti ništa osim tvojih bližnjih i ljubavi koju ti oni mogu dati. Zato ponovno pitam što je to što nam zaista treba?

Pixabay

Moramo biti svjesni da je to jedno od ključnih pitanja koje si možemo postaviti u životu, a kako odgovaramo na ta pitanja definira se cijeli smisao našega života kao i krajnji cilj našega života. Ako odgovore tražimo kroz vjeru u Isusa Krista možemo biti sigurni da ćemo ih i naći i to na način, da će se oni očitovati po ljudima koji nas okružuju i po ljubavi koju s njima izgrađujemo. Na kraju života to je jedino bitno i to je jedino što nam treba. Sve ostalo je prolazno i u vječnosti gubi svoj smisao.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije