O rastu

Bolno je promatrati kako neki koji bi mogli mnogo dobra učiniti olako gube volju ako se plodovi ne vide odmah, olako gube nadu ako rezultati nisu odmah uočljivi i olako odustaju ako na brzinu ne postignu ono što su naumili.

Pixabay

Biti kršćanin znači imati dar iščekivanja. Biti strpljiv. No ta strpljivost nipošto ne smije biti pasivna. Biti strpljiv ne znači očekivati da drugi namjesto tebe pronađu rješenje, nego znači učiniti sve što se može. Biti strpljiv znači znati izabrati pravi put odakle nam dolazi Spas i po tom putu krenuti ususret pun vjere da će se susret dogoditi.

Vjera je proces koji polako ide svojim tijekom. Rast kojemu treba vremena i prostora. I čudno zvuči ušima i srcu suvremenoga čovjeka, koji prečesto nema strpljenja, govoriti o rastu. A rasti kao kršćanin u vjeri znači napredovati u slobodi, radosti i ljubavi.

Pixabay

Rast u slobodi pretpostavlja svijest o istini da smo stvoreni kao slobodna djeca Božja. Svijest o vlastitoj vrijednosti koja se temelji na činjenici da nas je Bog smatrao dostojnim da možemo raspolagati svojom slobodom i opredjeljivati se za dobro ili za zlo. Sloboda je mogućnost odlučivanja. Odlučivanja koje će biti plod promišljanja stvarnosti i razmišljanja o mogućnostima. Sloboda sobom nosi svijest o posljedicama i odgovornost za posljedice, bilo dobre, bilo zle.

Pixabay

Rast u radosti znači posvješćivanje činjenice da smo povjerovali onome koji je, boraveći na zemlji kao jedan od nas, objavio radosnu vijest o Bogu koji je Otac, koji nam je dokazao da se može živjeti u miru i ljubavi i koji nam je svojom smrću i uskrsnućem pokazao da ima smisla, da smo spašeni i da možemo, ako želimo, postati dionici toga spasenja.

Pixabay

Rast u ljubavi znači trud da svijet bude mjesto civilizacije života i rječit dokaz o dostojanstvu ljudske osobe nakalemljene na Duh Boga Isusa Krista. A ljubav kršćani pokazuju na dva načina – djelotvornim služenjem i zauzetom molitvom.

Iz knjige “I danas govorim”, Nikole Kuzmičića

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije