INTERVJU: Ivana Hađina – ekonomistica koja tka

Ivana Hađina je vlasnica male obiteljske tvrtke Etno motiv koja se bavi proizvodnjom tkanina s tradicijskim motivima. Jedina su takva tvrtka u Hrvatskoj i šire, koja se ovom djelatnošću bavi u komercijalne svrhe. Tu se izrađuju dekorativni stolnjaci i nadstolnjaci za kućanstvo, ugostiteljstvo i suvenire. Mnoge će ove tkanine i njihovi uzorci podsjetiti na djetinjstvo i na neka drugačija vremena…

Koliko se dugo već bavite proizvodnjom tkanine s tradicijskim motivima? Tko sve sudjeluje u tom poslu?

Evo ide šesta godina proizvodnje, prošla godina je bila izazovna, ali smo uspjeli održati proizvodnju na životu. Službeno samo ja, Ivana Hađina, ekonomistica koja je svoj poziv i inspiraciju pronašla u tkanju. Neslužbeno, bez mog oca ne bi bilo ni jedne od ovih tkanina i on još uvijek tka.

Izvor: Etno Motiv


Od kud ideja za proizvodnju ovakve vrste tkanina i kako ste započeli s time?

Moj otac je bio profesor na Tekstilno tehnološkom fakultetu i prije više od 25 godina je došao na ideju da pretvori tradicijske motive ručnog tkanja i veza u strojno tkanje. Nakon što je otišao u mirovinu, zatvorio je obrt i mislio da je završio s tom pričom. No, ja sam kao ekonomista u njoj prepoznala poslovnu priliku, jer kako sam već napomenula jedini smo koji se time bavimo u komercijalne svrhe, te odlučila krenuti ispočetka. Nabavila sam stroj, što je bila izuzetno komplicirana i dugotrajna zadaća, popravljala i slagala mjesecima, te krenula učiti o tkanju. Usput sam se potpuno zaljubila u cijeli taj kreativni proces pripreme novih uzoraka, dizajniranja boja, općenito u taj posao koji mi je danas puno više od posla.

Kakvi su to tradicijski motivi? Radi se o tradicijskim motivima iz različitih dijelova Hrvatske? Radite po narudžbi?

Svi uzorci su tradicijski, inspirirani hrvatskom narodnom baštinom. Narodne nošnje, tkanine za razne namjene, vezovi… Ustvari bilo što tradicijsko što nam se učini zanimljivim i izvedivim na stroju, jer imamo velikih tehničkih ograničenja zbog vrste stroja. Neka podneblja kao na primjer Prigorje imaju dužu tradiciju tkanja, pa samim time i više uzoraka, ali nastojim u ponudi imati od svakog dijela Hrvatske barem jedan uzorak. U asortimanu ima nekoliko uzoraka koji su u stalnoj ponudi, ali po narudžbi se može napraviti svašta ako je izvedivo na stroju, te ako se radi o većoj količini. Često radimo tkaninu u uzorcima po narudžbi za narodne nošnje na primjer. Također, po narudžbi se rade različite boje u uzorcima.

Izvor: Etno Motiv

Kakva je potražnja za ovakvom vrstom proizvoda? Šaljete li u inozemstvo?

Potražnje ima, no mislim da je nedovoljno proširena svijest o bogatstvu naše tradicije i kako ona može imati i uporabnu vrijednost u svakodnevnom životu. Tako da ljudi često radije odabiru neke strane brendove. Šaljem i u inozemstvo, no ne puno, jer prepreka su visoke cijene poštarina.

Što je to u ovakvoj vrsti tkanina što vas najviše oduševljava, a što želite istaknuti?

Svakako činjenica da se radi o motivima iz hrvatske baštine i da je ovo jedan od načina da se ona održi. Na primjer, obnavljanje zbirki narodnih nošnji ili izrada istih za različita kulturna društva.

Izvor: Etno Motiv

Sve radite ručno? Koliko je vremena potrebno za izradu jednog etno stolnjaka, stižete li napraviti sve narudžbe u zadanom roku?

Moram Vas ispraviti, tkanje je industrijsko, a ostalo se sve radi ručno. Stroj na kojem radim je industrijski, ali nije moderniziran odnosno nije kompjuterski vođen, tako da se nacrti, priprema programa i sam program za tkanje – sve radi ručno. Priprema programa je dugotrajna i komplicirana jer se sastoji od bušenja tisuće rupica na foliji. Sama dužina programa ovisi o kompleksnosti uzorka; što više elemenata ima uzorak, to je sve kompliciranije za pripremu i izvedbu. Jednom kad je program gotov, on se ne može modificirati – svaka promjena u izgledu znači izradu novog uzorka.

To je veliki hendikep u odnosu na kompjuterski vođene strojeve, jer ne možemo izraditi puno uzoraka, ali s druge strane, to je ono što nas razlikuje od masovne industrijske proizvodnje.
Jednom kad je program gotov, samo tkanje nije tako komplicirano. No nakon tkanja, sve radimo ručno. Krojimo, izrađujemo resice, šivamo, slažemo… Znači svaki komad tkanine prođe barem 5 puta kroz ruke, dok ne bude spreman za isporuku.

Je li kompleksnost procesa i vrijeme potrebno za izradu razlog zbog kojeg nema puno ovakvih proizvođača koji se time bave u komercijalne svrhe?

Prvenstveno kompleksnost cijele proizvodnje je razlog što smo jedini proizvođač u Hrvatskoj, a i šire. Potrebno je veliko znanje o tkanju, a i o tkalačkom stroju. Nadalje, kako sve uzorke pripremamo ručno, tu je također potrebno veliko znanje. Takva znanja se više nemaju gdje naučiti… Vjerojatno bi sve bilo jednostavnije na novom i kompjuteriziranom stroju, ali on je za ovakvu nišnu djelatnost potpuno neisplativa investicija.

Izvor: Etno Motiv

Planirate li proširiti proizvodnju izvan obiteljskog kruga ukoliko to obujam posla bude zahtijevao? Kakvi su planovi za budućnost?

Za sada nema takvih planova. Bilo ih je početkom prošle godine, ali situacija s koronom je naravno promijenila sve planove i stavila me u poziciju da doslovno guram od dana do dana. Dakle, jedini plan je preživjeti dok se situacija ne stabilizira.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije