INTERVJU: Josip Barundić – Vinarija Barun

Josip Barundić sa suprugom Marom i troje djece ponosno stoji iza vinarije Barun smještene u Brezariću kraj Krašića. Na 4, 5 hektara vinograda prostire se imanje obitelji Barundić koje je Josip počeo razvijati prije trinaest godina, naslijedivši vinograd od djeda i bake. Inače, Josip je rođen u Francuskoj, a u Brezarić – rodni kraj svoje majke, vratio se kada je imao jedanaest godina. Područje je ovo odlično za proizvodnju pjenušaca s čime su i krenuli, a više o tome nam je ispričao Barundić.

Koliko je francuska kultura utjecala na vašu proizvodnju vina i po čemu je specifična vaša metoda proizvodnje vina?

Krenuli smo s proizvodnjom pjenušaca. Radimo to klasičnom metodom odležavanja na kvascima dvije do tri i pol godine. Prioritet nam je proizvodnja crnog pinota i manzonija- sorta koja je dobivena križanjem rajnskog rizlinga i bijelog pinota. To je inače specifično za Francusku, Burgundiju. Proizvodimo manzoni- mirno vino te rosé – pjenušac koji se sto posto radi od crnog pinota. Također, radimo pjenušac od muškata žutog klasičnom metodom po čemu smo među rijetkim proizvođačima u Hrvatskoj, usuđujem se reći i jedini.

Barun Vina

Sa svim vinima radimo kriomaceraciju (predfermentativnu hladnu maceraciju). Dakle kada se grožđe pobere hladi se na 1-2 stupnja. Kasnije se macerira do 45 dana na temperaturi od 4 stupnja. Zatim slijedi mirna fermentacija u tanku. Godinu dana ga tretiramo kao bijelo vino, nakon toga ide u bačve, godinu i šest mjeseci, pa u boce gdje odleži još šest mjeseci. Crni pinot tako tretiramo tri godine u podrumu prije nego ide van. Što se tiče kriomaceracije, kad se odradi ta prva fermentacija, vina se godinu dana vrte na talozima kako bismo izvukli maksimum mano- proteina iz tih zdravih taloga i dobili punoću i strukturu. Inače, dok se vrti na talozima vino je mutno i ne može doći do oksidacije pa se naša vina susreću sa sumporom tek prije nego idu u bocu.

Iako smo fokusirani na crni pinot i proizvodnju pjenušaca te smo prošle godine zasadili još jedan hektar vinograda crnog pinota i manzonija, imamo nešto i graševine.

Barun Vina

Koje su odlike vašeg vina?

Sva naša vina odlikuju se jednom svježinom i mineralnošću. Crni pinot i manzoni rastu na 340 metara nadmorske visine. Crni pinot ima miris po bobičastom voću, prevladava miris šumskog voća i vanilije. Kod bijelog vina, manzonija su naglašene citrusne note. Manzoni smo ciljano sadili za proizvodnju pjenušaca jer ima jako pogodne kiseline. Vinograde jako oštro režemo već u proljeće, odnosno u zimi, tako da su nam prinosi na manzoniju kilogram i trideset, dok je na pinotu crnom ispod jednog kilograma.

Koliko vina godišnje prodate? I kakav je omjer?

Godišnje prodamo 35 do 40 tisuća boca vina, od toga su 60 posto pjenušci, a ostalo  mirna vina. Orjentirani smo prema restoranima i hotelima, nešto i prema vinotekama. Nismo zastupljeni u trgovačkim centrima trenutno. Imamo i vinariju kod kuće u Brezariću te tako jedan dio prodamo i na kućnom pragu.

Barun Vina

Koliko je pandemija utjecala na vaš rad i prodaju vina?

Dosta je utjecala. Ove je godine nešto povoljnije, no stalno nas plaše s time i ne osjećamo nikakvu sigurnost.

S obzirom na to, kakvi su vam planovi za dalje?

Imamo u planu širiti nasade pomalo. Planiramo posaditi još hektar do dva. Imam troje djece, najstariji sin kreće na agronomiju, mlađi sin je krenuo na ugostiteljstvo, a tu je i kćer od 11 godina- svi su mi oni zajedno sa suprugom velika podrška u radu i razvoju vinarije.  

Barun Vina

Gledajući Plešivicu na svjetskoj vinskoj karti, gdje biste ju smjestili? Što je još potrebno kako bi ova hrvatska regija dosegla veću prepoznatljivost?

Mislim da smo po kvaliteti u samom vrhu, no potrebno je još više raditi na brendiranju regije kako bi bila prepoznatljiva, mislim da u Hrvatskoj već jest jer ima vodeća vina. Što se tiče svijeta, mi smo mikro regija, ali se u svijetu upravo takve regije posebno cijene. Plešivica ima apsolutno prirodne uvjete za proizvodnju pjenušaca dok francuska regija Champagne, najpoznatija po proizvodnji pjenušaca to nema. Oni moraju koristiti određena sredstva kako bi proizveli pjenušac, a mi ih ne moramo koristiti jer se mnogo toga odvija prirodnim putem.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije