Izvan zone komfora – Nešto sasvim novo

Molim da kratko predstavite sebe i svoj put u poslovanju.

Ime mi je Nediljka Kujundžić, dolazim iz Imotskog a trenutno živim i radim u Zagrebu. Inače po struci sam trgovac, a dugi niz godina radila sam kao ugostitelj. No, jednog dana sve se promijenilo, stres je uzeo danka i odlučila sam dati otkaz na dotadašnjem poslu. Razmislila sam i vidjela da se želim baviti nečim sasvim drugim. Moja kreativna strana je prevagnula i krenula sam iz hobija šivati lutkice! 

Isprva sam reciklirala stare materijale i razne tekstile šarenih boja a prve primjerke lutkica  poklonila sam nećakinjama i rodbini. Vrlo brzo sam upisala tečaj šivanja te hobi pretvorila u svakodnevni posao. Nisam imala apsolutno nikakvog iskustva sa krojenjem, šivanjem i dizajniranjem do tada. Ispočetka je bilo jako teško balansirati između kreativnog rada, birokracije i papirologije. No, kroz godine rada stvari su bile lakše a uživanje u kreativnom radu je postajalo sve veće. Danas živim i radim ono što sam oduvijek htjela, a mojoj kreativnosti nema kraja…

Nena Dolls

Kako ste došli do ideje izrade lutaka?

Prva ideja o igračkama javila se kada sam u jednom izlogu u Zagrebu vidjela krpene lutke šarenih boja, što je u meni probudilo snažne emocije sreće, zadovoljstva, ali i mira. Od tada sam jednostavno znala da ću se time baviti u budućnosti. 

Radite li sami ili vam netko pomaže? Imate li potrebu zaposliti osobu?

Uvijek postoji potreba za novom osobom za rad, no isto tako moramo biti svjesni i pripremljeni na ograničenja s kojima se susreće mali obrtnik, kao što su papirologija, razni natječaji ili nedostatak sredstava. Stoga, uglavnom radim sama uz pomoć malog tima koji čine moja obitelj i moja mlada kreativna asistentica.

Na koji način izrađujete lutke? Jeli teško? Koliko vremena vam je potrebno za izradu jedne lutke?

Lutke izrađujem prema vlastitim krojevima. Koristimo prirodne materijale na kojima ocrtavamo oblike krojeva, šijemo i punimo anti-alergenskom vatom. Igračku dovršavam izvezivanjem lica, personaliziranjem i ostalim detaljima. 

Za izradu jedne igračke nekad nam je potreban i cijeli dan. Jako pazimo na detalje, da svaka igračka ima jednaku kvalitetu. Gledamo i na najmanju grešku. Svakoj igrački se posvetimo maksimalno sa puno sati truda, pa samim time svaka igračka nosi prstohvat naše ljubavi koju uložimo u nju. Naš trud i oko za detalje primijetili su mnogi naši kupci, te se zato zadovoljno vraćaju.

Nena Dolls

Od kakvog materijala su lutke i gdje ga nabavljate?

Iako u svoj rad uvijek želim uključiti nešto novo, većinom se moji uradci baziraju na krpenim lutkama, medvjedićima, guskama, konjićima, macama, pa i šumskim stvorenjima kao što su sobovi iz milja zvani Bambi.

Lutke izrađujemo uglavnom od čvršćih materijala, na primjer medvjediće od samta, a patke, miševe te jelene izrađujemo od sirovog pamuka. Pokušavamo koristiti što veću paletu boja, no ponekad je teško pronaći sve materijale koji nam odgovaraju u Hrvatskoj, pa naručujemo iz susjednih EU zemalja.

Što kažu kupci? Igraju li se s lutkama ili su one ukras za interijer?

Kupci su zadovoljni igračkama i često ostanu iznenađeni veličinom, čvrstoćom i kvalitetom. Igračke se najčešće kupuju za poklone, a mališani ih nerijetko koriste i za igru. Osim djece, kupci su nam i odrasli koji kupuju za sebe ili za drugu odraslu osobu koja će igračku koristiti kao dekor spavaće ili dječje sobe.

Imate li svoju najdražu lutku?

Nemam svoju najdražu lutku, sve moje lutke su mi drage. 🙂

Nena Dolls

Kako promišljate o brendu?

Što se tiče promišljanja o brendu, trudimo se ostati što slobodniji i pustiti kreativnosti na volju, pa gdje nas odvede. Ostajemo uvijek vjerni određenim sitnim detaljima kod standardnih igračaka koje imamo od samog početka, a to su uglavnom korištenje što prirodnijih materijala, jednostavnost i pozitivna komunikacija s klijentima.

Surađujete li s drugim poduzetnicima? 

Za sada surađujemo s nekoliko drugih poduzetnika, kao što je Cvit&Co suvenirnica u Poreču i galerija Linku Zagrebu. Također do sad smo sudjelovali i na par adventskih sajmova. 

Vodite li sami društvene mreže?

Da, još uvijek sama vodim društvene mreže, možete nas pronaći na Instagram profilu nenadolls te istoimenoj Facebook stranici – Nena Dolls. Nadam se da će se svidjeti vašim čitateljima.

Nene Dolls

Ciljevi i planovi za budućnost?

Imamo par manjih planova za budućnost koje bih voljela zadržati za sebe, no svakako obuhvaćaju zapošljavanje dodatne osobe, radionice šivanja igračaka te radionice vezenja za djecu i odrasle. 

Želite li još nešto dodati?

Ponekad mislim da mojoj inspiraciji nema kraja, treba se samo odvažiti i krenuti. Nekad je sve što mi treba olovka, komad tkanine i igla…dobro, možda i šalica kave.

Hvala na razgovoru te sretno i uspješno dalje, želi vam cijeli HeritageCroatia team!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije