Izvan zone komfora – osluškivanje, strpljenje i prepuštanje

Nastavljamo s vama dijeliti životne priče uspješnih ljudi i profesionalaca, koji su hrabro napustili zonu komfora i odvažili se oživjeti svoje poslovne ideje te time obogaćuju svoj život kao i živote drugih. Ovoga puta nam o svom iskustvu priča zagrebačka logopedica Jelena Gligora Segedi

Osnovne crtice o tebi…

Osobno se najradije opisujem kao ljubljeno dijete Božje, potom kao supruga, majka četvero djece, te kćer, sestra, šogorica, prijateljica. Sve ove, nazovi životne uloge, nastojim živjeti iskreno i pošteno i ponekad mi navedeno ne uspijeva u potpunosti no trudim se. Dodatno sam i logopedica po struci što me također u nekoj mjeri opisuje i određuje. Logopediju nastojim živjeti kao poziv, a ne kao profesiju, jer logopediju ne vidim samo kao posao za ostvarivanje mjesečne plaće već u njoj pronalazim dublji smisao i mogućnost konkretnog, važnog doprinosa društvu u kojem živimo.

Kako si se odlučila postati logopedica?

Tijekom mojih gimnazijskih dana logopedija se počela profilirati kao jedna novija i zanimljivija struka. Kako me pri upisu na fakultete vodila misao da se usmjerim ka društvenim područjima, ona mi se učinila kao zanimljiv sklop nekoliko privlačnih mi znanosti, a istovremeno sam ju doživljavala malo drugačijom i to mi se svidjelo. Također, kako je moja majka bila prosvjetni djelatnik imala je osobni doticaj s logopedima, pa mi je dodatno uspjela približiti tu struku. Nadalje, tatin poznanik je tada bio profesor na logopediji pa sam kroz razgovor s njim dodatno učvrstila svoja promišljanja i stavove prilikom odabira studija.

Jelena Gligora Segedi

Nešto o profesionalnom iskustvu i gdje si sve radila?

Prvih 15 godina svoga rada provela sam kao logoped, terapeut i dijagnostičar u okviru zdravstvenog sustava u poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora – SUVAG. Rad u tako velikom i složenom sustavu te opisi poslova koje sam obavljala kroz rad s različitom problematikom omogućili su mi stjecanje značajnog iskustva te su me naučili donošenju brzih odluka, kao i načinu ophođenja i komuniciranju s velikim brojem pacijenata. Tijekom svih tih godina bila sam i vanjski suradnik na Odsjeku fonetike Filozofskog fakulteta i na studiju logopedije Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta kao izvoditelj vježbi na mnogim kolegijima te kao logoped kod kojeg su studenti dolazili na praksu svoje završne pete godine studija.

I kako se onda dogodio prijelaz u ‘privatne vode’?

Zapravo sam još i za studijskih danja željela otvoriti svoj kabinet. No, životne su okolnosti učinile da se moja želja prolongira. Danas sam sretna i zahvalna što se moj profesionalni put odvio na ovaj način, jer sam kroz upoznavanje funkcioniranja složenog sustava stekla značajno iskustvo, ali i dodatno formirala svoje profesionalne stavove i buduće postupke. Dakle želja je oduvijek bila prisutna, a u trenutku kada su životne okolnosti i prilike mene i moje obitelji dovele do lakše realizacije upuštanja u privatni posao, počela sam s planiranjem. Moram priznati da sam cijeloj svojoj poduzetničkoj priči pristupila dosta odgovorno i ozbiljno, jasno precizirajući korake u cijelom procesu te mislim da mi je upravo taj konkretan plan olakšao cjelokupni postupak. Dobro sam se informirala o svemu potrebnom, saznala sam i za razne edukacije koje se bave temom poduzetništva i jedan od prvih koraka mi je bila upravo edukacija. Također aplicirala sam za potporu za samozapošljavanje pa sam uz  vlastita uložena sredstva imala dodatnu pomoć, što svakako nije zanemarivo.

Jelena Gligora Segedi

A kako je tekao marketing?

Oglašavanje je naravno važan dio poslovanja, a danas su na raspolaganju mnoge nove metode promocije koje sam i sama iskoristila. Tu prvenstveno mislim na društvene mreže koje mogu biti dobra platforma za komuniciranje usluga koje poduzetnik nudi. Iako mislim da je najbolja ‘reklama’ uvijek zadovoljan korisnik, te se nadam da uspijevam i da ću i dalje uspijevati doći do klijenata upravo tako.

Jesi li zadovoljna dosadašnjim radom i misliš li zapošljavati druge?

Izuzetno sam zadovoljna poslom koji obavljam. Zahvalna sam na toj životnoj i poslovnoj prilici da svakodnevno dolazim na radno mjesto na kojem posao obavljam prema vlastitim zamislima, idejama i profesionalnim stavovima. Zahvalna  sam jer sam u mogućnosti kreirati način i kvalitetu rada onako kako smatram da je najispravnije te sam u situaciji gdje su jedini procjenitelji moga uspjeha osobe s kojima direktno radim.

Moram također naglasiti da je biti majka četvero djece i istovremeno poduzetnica često veliki izazov kojem sigurno ne bih odoljela da nemam neizmjernu potporu svoga supruga. Unutar obitelji jasno smo definirali obveze, a imamo i povremenu pomoć šire obitelji. Teško da bismo bez svega toga kao obitelj uspjeli uskladiti sve obveze, a i ja u profesionalnom smislu.

S obzirom na opseg posla uskoro bi se mogla naći u situaciji da moram zaposliti dodatnog logopeda, no ta odluka će sigurno biti donesena kada se za nju ostvare svi potrebni uvjeti. Naime, odgovornost i sigurnost svih aktera u nekoj poduzetničkoj priči su mi vrlo bitni.

Jelena Gligora Segedi

Nešto o nadi i snovima…

‘Čovjek snuje, a Bog određuje.’ Davno sam spoznala da je dobro imati želje, nade i snove koji te pokreću, ali se zapravo prvenstveno trebamo znati prepuštati Božjoj providnosti. Život me naučio da trebam biti strpljiva, poštena i odgovorna. Nadalje,  sve stvari koje činimo svakodnevno, činiti iz ljubavi i u ljubavi, a tada ako je Božja volja i snovi se ostvaruju!

Želiš li nam nešto naglasiti za kraj?

Smatram da svaka osoba i svaka obitelji  ima svoje posebnosti i date životne okolnosti te svoj životni put. Teško je savjetovati bilo kojoj ženi ili muškarcu: „Da, trebaš se svakako upustiti u poduzetništvo ili moraš biti u državnoj instituciji ili trebaš ostati kod kuće sa svojom vlastitom djecom i brinuti o njima.“ Naime, početak našeg obiteljskog puta isto tako je obilježilo razdoblje u kojem smo s dvoje starije djece i suprug i ja radili u složenim državnim i privatnim sustavima, a potom smo, kad sam ostala trudna s četvrtim djetetom odlučili da napustim siguran posao i posvetim se obitelji i djeci. Tako da sam pet godina provela usmjeravajući se isključivo na njih i to nam je bila, usuđujem se reći, izvrsna odluka! Kada su dječica stasala otvorila se mogućnost da počnem razmišljati o nastavku svog profesionalnog života. Eto tako je teklo naše iskustvo. Želim reći da svaka osoba i svaka obitelj posjeduje svoju dinamiku i svoje potrebe u danom trenutku koje treba bez straha osluškivati i hrabro im se prilagoditi. Bitno je osluškivanje, strpljenje i prepuštanje Gospodinovim planovima, jer na kraju je to uvijek najbolja odluka.

Jelena Gligora Segedi

Druga stvar koju bi željela naglasiti: ako kroz osluškivanje Božje volje, molitvu i kroz samoispitivanje dođete do odluke ili imate želju za pokretanjem vlastitog posla te imate mogućnost razmišljati o tome – moja poruka je samo hrabro naprijed! Ako sve u životu, pa tako i posao, obavljate kvalitetno, predano, pošteno i kreativno ulažući u sebe i svoje poslovanje i cijelo životno znanje i iskustvo, uspjeh je neminovan. Vjerujem da za sve stvari u životu vrijedi izreka svete Majke Terezije: „Sve što činite, činite iz ljubavi i u ljubavi, jer time i male stvari postaju velikima.“

Draga Jelena hvala ti na inspirativnoj priči. Želimo uspjeh i blagoslov tebi i obitelji!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije