Izvan zone komfora – u skladu s prirodom i samoodrživošću

Otvoriti vrata novim kulturama, upustiti se u nepoznato i stvoriti prepoznatljiv brend eko-gospodarstva u Cetinskom kraju, za obitelj Moro je velik uspjeh. Odluka o ostanku u Hrvatskoj iza koje čvrsto stoje, iznjedrila je divnu obiteljsku i poslovnu ‘od sjetve do stola’ priču

Foto: OPG Moro

Često se za Cetinski kraj omakne opaska kako je škrta zemlja bogatih plodova. Franin čvrst stisak ruke za dobrodošlicu i vedar pogled dok priča o imanju, proizvodima i obiteljskim vrijednostima je neprocjenjiv. Iza hektara plodne zemlje, tona svježeg i ekološki proizvedenog povrća i nove kulture – prve dalmatinske konoplje, ponosno stoje brat i sestra, Frano i Jelena Moro, uz podršku mnogobrojne obitelji. Njihova osobna priča na izgled nije ništa drugačija od mnogih drugih; mladi obrazovani ljudi željni rada u svojoj struci, našli su se pred zidom nezaposlenosti. No, umjesto odlaska odlučili su ostati, zasukati rukave i obrađivati Cetinsko polje pokraj Gale, mjesta gdje su odrasli.

“Kad odlučiš ostati, onda čvrsto stojiš iza te odluke” – reći će Frane Moro i nadodati – “i trudiš se da ta odluka na kraju ima smisla.”

Zemlja koju su Frano i Jelena dobili u nasljedstvo, znanje i vještine s fakulteta te mogućnosti ruralnog razvoja i fondova Europske unije učinili su da ostanak i odluka zaista imaju smisla,  što će kasnije potvrditi zadovoljni kupci njihovih proizvoda. U procesu ‘od sjetve do stola’ stižu kvalitetni, zdravi i ekološki proizvedeni te kontrolirani proizvodi, kojima je zajednička nit vodilja – biti u skladu s prirodom. A da bi takvo što bilo moguće, obitelj je podignula i kokošju farmu kako bi se krug samoodrživosti zatvorio. Što od prirode uzmu, to joj i vraćaju – vrijednost je koju su naučili u obitelji.

Foto: OPG Moro

Njihov dan započinje jako rano, ovisno o aktivnostima koje se provode u sezoni, a završava kasno navečer. Raditi bez predaha u poljoprivredi je težak put, no zadovoljstvo i oduševljenje kupaca nakon kušanja i korištenja domaćih proizvodavelik je poticaj. Izazovi, vremenske prilike, administracija, edukacija kupaca o novim kulturama, seminari i razni susreti proizvođača, samo su dio procesa rasta i jačanja njihovog gospodarstva.

Ono po čemu se OPG Moro razlikuje od drugih je dalmatinska konoplja čiji su prvi registrirani proizvođači. Ljubav prema neobičnoj i bogatoj biljci rodila se slučajno na Svjetskom kongresu konoplje u Sloveniji prije gotovo deset godina. Donijeti konoplju u malu sredinu i započeti nešto novo, bila je hrabra odluka. Trebalo je proći pokušaje, pogreške, velika očekivanja i dočekati prvi urod. U tom slučaju, za Franinu obitelj vrijedi uzrečica ‘da bez rada nema uspjeha’, ali doista.

Iako prilična nepoznanica u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori, OPG Moro je sjetvom i preradom sjemena i lista industrijske konoplje uspješno stvorio hladno prešano konopljino ulje, čaj, brašno i protein. Sve ekološki certificirano, sijano u plodno tlo i bez upotrebe pesticida, herbicida i umjetnih dodataka. 

Foto: OPG Moro

“Konoplja je super-hrana koja u svom sastavu ima svih 20 esencijalnih aminokiselina i savršen omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, dok se ostale unose hranom. Bogata je vitaminima, mineralima, folnom kiselinom i antioksidantima” – kaže Frane skromno dodajući pokoju pohvalu koju je dobio za proizvode od konoplje.

Ljekovitost konoplje je velika, a njeni proizvodi odlični su za imunitet, ravnotežu metabolizma i jačanje energije. Mnogi korisnici svjedoče kako im je upravo hladno prešano ulje od konoplje ublažilo zdravstvene tegobe poput artritisa ili čaj spasio urinarni trakt od infekcije.

Foto: OPG Moro

Osim zadovoljnih kupaca, Frane ističe da je važna i podrška zajednice, ali i drugih proizvođača koji njeguju iste vrijednosti u ekološkoj proizvodnji. Čišćenje i priprema terena, izbjegavanje bolesti ili štetnika na biljkama, uigran raspored obrađivanja oranica, zalijevanje te cjelovita briga dok proizvodi ne stignu na adresu, aktivnosti su koje gotovo da ne prestaju cijelu godinu.

“Krenuti od apsolutne nule je teško i gotovo neizvedivo”, kaže Frano, no krenuti od obične nule s do tad minulom obiteljskom tradicijom ratarstva i vratiti joj sjaj, izazov je koji ih i danas tjera naprijed. Ostavština djedova i baka koji su nekad bili poznati po proizvodnji kiselog kupusa, važan je kotač koji je očuvao prave obiteljske vrijednosti: zajedništvo, rad, slogu i uzajamnu podršku. Planova za budućnost ima puno kao što su strojevi, novi projekti, ideje i proizvodi. Sve je gotovo na dohvat njihovih ruku, kao i do sad uz znanje, vještine te golem i naporan fizički rad, sigurno je da nagrada i dobar rezultat neće izostati.

Foto: OPG Moro

“I jedan dobar godišnji!” – kroz smijeh će Frano vraćajući se svojim oranicama, divnim i njegovanim ratarskim kulturama te zdravim, ukusnim i mirisnim proizvodima.

Odlučni, entuzijastični, nadasve hrabri i skromni kada govore o svojoj poslovnoj priči, zaslužuju vjetar u leđa… i odličnu sezonu uroda!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije