Izvan zone komfora: Uspješna vinska priča iz Imotskog

Na padini brežuljka Podi iznad Imotskog smjestila se vinarija Đuzel. Dugogodišnje vinarsko iskustvo, struku, ali i iskustvo rada za druge, obitelj Đuzel iskoristila je da bi svoj san o vlastitoj vinariji pretočila u boce finog i kvalitetnog vina

Na oko 700 metara nadmorske visine nalazi se najviši vinograd u Hrvatskoj, a vlasnik Stipe Đuzel ponosno ističe kako uz dobru klimu imotskog kraja, ali i neumoran rad svoje obitelji, u čaše stižu prepoznatljive kapljice vina od autohtonih sorti grožđa. Inženjer agronomije i enolog Stipe na vinsku kartu stavio je i turistički pečat, pa osim završnog proizvoda, nudi prezentaciju i degustaciju vina te poslužuje hranu u uređenoj vinskoj kušaonici.

Foto: Vinarija Đuzel

Iako je vinograd postojao prije dvadesetak godina, u posao s vinarijom obitelj Đuzel krenula je 2014. godine. “Radio sam u drugim vinarijama i mljekarama, a kasnije i u stranoj korporaciji, gdje su uvjeti bili jako dobri. No sav novac ulagao sam u svoju vinariju. Prije nekoliko godina krenuli smo s prvim vinima i manjim količinama, oko 5-6 tisuća litara. Iako smo nekoliko puta rasli, a ove godine imat ćemo preko 20.000 litara vina, još uvijek smo u rangu male vinarije. Radimo kao obrt, a cijelu priču započeli smo na oko 3,5 do 5 hektara vinograda”, u dahu će reći Stipe koji je cijeli dan proveo radeći.

Posljednjih nekoliko godina popularna je kujundžuša, lokalna autohtona sorta imotskog kraja, a uz nju u vinariji Đuzel ponosni su na chardonnay, roze i trnjak. Sorta trnjak daje vrhunsko crno, moderno vino koje postaje hit među vinarima, a Stipe je okušao sreću i među prvima je stavio u bocu.

Sav posao rade obiteljski. Zaposlen je samo Stipe, dok će njegov sin uskoro diplomirati vinarstvo pa će cijela priča biti zaokružena. Priznaje kako na početku nije znao hoće li ikakav rezultat uopće stići. Nije bilo lako ostaviti siguran posao, no vuklo ga je baviti se onim što voli i što zna raditi, pa je odluka za obiteljski posao došla prirodno.

Foto: Vinarija Đuzel

– Vinarstvo je jako skupa djelatnost, od procesa proizvodnje pa do brendiranja koje treba doći kroz kvalitetu. Kad pogledam fotografije koje smo napravili na početku, pitam se na što je to sve sličilo? Sad smo već na tržištu, imamo poznato ime i stalne kupce… Sad je na nama da samo nastavimo raditi. Iako je sve poskupjelo ove godine, mi pokušavamo ostati cjenovno isti. Ne mislimo imati megalomanske projekte, želimo ostati u okvirima ovoga što obitelj može odraditi svojim rukama, kaže Stipe i dodaje kako je razdoblje pojave koronavirusa bilo teško jer su tada ulagali sve što su imali. No kontinuiranim radom došao je uspjeh, pa je već ova godina bila odlična za vinare jer je turistička sezona bila uspješna.

Foto: Vinarija Đuzel

Kroz kušaonicu vina zaokružili su proces od proizvodnje do usluge, odnosno od vinograda do stola, a Stipe smatra da je to jedini pravi i isplativ put uspjeha za mala obiteljska gospodarstva. Vinarija Đuzel je na razini svjetskog trenda. Vina rade na moderan način s manje alkohola u sebi što je sada popularno, a tržište traži i prepoznaje kvalitetu. Procvat turizma u Imotskom bio je tek dodatak slagalici za uspješnu poduzetničku priču. ”Sve se posložilo iako je uloženo jako puno rada i truda.”, zadovoljno će Stipe.

Krenuti iz nule i bez kreditne sposobnosti za većinu je nezavidan položaj, a banke su nemilosrdne. Državni fondovi i poticaji pa čak i lokalni poticaji su važni za male poduzetnike i njihov početak. Važno je da postoji način kako ići naprijed u poslovanju, a osim toga Stipe dodaje da država treba bolje kontrolirati uvoz vina i dati više prostora domaćim proizvođačima.

– Tko se misli baviti ovakvim poslom, treba o tome ozbiljno razmisliti i shvatiti to zbilja kao posao, a ne osobni hir. Prednosti privatnog posla postoje, a uz to dolazi ogroman rad. Iz iskustva rekao bih da je recept za uspjeh imati završni proizvod, a ne samo sirovinu, jer je tržište sve zahtjevnije. Osobno se više nikad ne bih vratio na fiksno radno vrijeme i uvjete. Radim za sebe i znam za što radim, zaključuje Stipe.

Foto: Vinarija Đuzel

Osim kvalitetnih i prepoznatljivih vina, koja su mu donijela priznanja i nagrade na festivalima i natjecanjima, Đuzeli su vlasnici jedinstvenog vrta Perunika u Dalmaciji i šire. A osim više od 200 sorti predivnih perunika, u parku se može vidjeti i hrvatski nacionalni cvijet (Iris croatica) koji cvjeta potkraj svibnja. A onima koji dođu kušati vina i osladiti nepce, pogled će izmamiti i najveće svrdlo na svijetu, inače upisano i u Guinnessovu knjigu rekorda. Eksponat težak više od 4 tone dio je zbirke kolekcionara Petra Mustapića, a nalazi se u dvorištu vinarije Đuzel.

Foto: Vinarija Đuzel

– Ovim su eksponatom prostor vinarije koju njegujemo i naša priča dobili dodatnu atrakciju, a naša će vina svakako pričati za sebe! zaključuje Stipe.

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije