Biseri Dugopoljske sakralne baštine

Mala općina Dugopolje u Dalmatinskoj zagori nudi pogled na specifične dalmatinske sakralne bisere

Tako se u Stepinčevoj ulici može vidjeti divna župna crkva Svetog Mihovila Arkanđela sagrađena 1938. godine. Pridodan joj je pridjev ‘nova’ jer je odmah pokraj nje istoimena stara crkva. Ova velebna kamena, trobrodna građevina duga je 35, široka 19 i visoka 15 metara, dok su zvonici visoki 33 metra. Crkva je sagrađena od klesanog bijelog kamena u obliku latinskog križa, a na pročelju je atrij s velikim trijumfalnim lukom koji podsjeća na kotorsku katedralu Svetog Tripuna, te dva zvonika s kamenim završnim piramidama. Za ovakav je izgled zaslužan arhitekt Emilio Ciciliani. Crkva je posvećena sv. Mihovilu Arkanđelu, a suzaštitnik je sv. Jeronim.

Župna crkva sv. Mihovila i Jeronima

Odmah pokraj nove ponosno stoji istoimena stara crkva, točnije nalazi se na mjesnom groblju u Dugopolju. Crkva je temeljito obnovljena 1997. godine zaslugom Općine Dugopolje i raznih donatora. Tada su vršena arheološka istraživanja i ustanovljeno je da je crkva više puta bila nadograđivana. Današnje dimenzije crkva je dobila 1768., a bilo je unutarnjih preuređenja i 1829. godine. Kad je na tom mjestu sagrađena prva crkva, ne može se sa sigurnošću reći. Neki podaci govore da bi to moglo biti prije dolaska Turaka u Dalmatinsku zagoru, dok neki kartografi iz druge polovice 16. stoljeća na svojim crtežima Klisa unose i Dugopolje pod nazivom Sv. Mihovil, «S. Michel» ili «S. Michiel». Crkva je popravljena, a možda i dograđena 1700. godine, naime, ta je godina uklesana iznad vrata.

Kip Gospe od Ružarija uz župnu crkvu

Na istočnoj strani Dugopolja, u zaseoku Kute smještena je crkva Svetog Roka. To je jednobrodna građevina s četvrtastom apsidom. Pretpostavlja se da je sagrađena početkom 19. stoljeća, na mjestu starije porušene crkve iz druge polovice 18. stoljeća, vjerojatno nakon 1783. godine kada se kuga iz naselja Kotlenice spustila u Dugopolje, pa je i crkva podignuta na istočnoj strani sela, onoj prema Kotlenicama. Što slijedi i religijsku logiku, s obzirom da je sv. Roko zaštitnik protiv zaraznih bolesti. U apsidi je kameni oltar sa kraja 19. stoljeća, a na oltaru je drveni kip sv. Roka. Osim sv. Roka, u crkvi se još štuju Gospa od Zdravlja i sv. Ante. Crkva je temeljito obnovljena za župnikovanja don Ljube Bodrožića 1983. godine.

Crkva sv. Roka u zaseoku Kute

Župna crkva Svetog Petra i Pavla u Kotlenicama sagrađena je od klesanog, četvrtastog kamena na mjestu stare crkve 1873. godine, a temelji te stare crkve otkriveni su prigodom uređenja poda sadašnje crkve za župnika don Josipa Delaša 1980. godine. Iste je godine izvršena temeljita obnova cijele crkve i postavljen oltar prema puku, ispred velikog drvenog oltara s kipom sv. Petra. Nije poznato kada je sagrađena stara crkva. Prema gornjem navodu nadbiskupa Cupillija moglo bi se pretpostaviti da je prva crkva postojala i prije dolaska Turaka, koja je obnovljena prije 1718. godine, kada je spominje nadbiskup Cupilli.

U Liski se smjestila područna crkva Svetog Luke. To je betonska građevina, podignuta iznad naselja 1928. godine. Beton je bio loše kvalitete i crkvi je prijetila opasnost urušavanja. Temeljita obnova crkve izvedena je za župnikovanja don Josipa Delaša 80-ih godina, kada su sanirani i učvršćeni zidovi te preuređeno svetište. Zidovi su izvana i iznutra nanovo ožbukani, a tom je prigodom i oltar postavljen prema puku.

Župna crkva Svih Svetih nalazi se u naselju Koprivno. Pogledamo li na njenu veličinu, lađa crkve je duga 12 i široka sedam metara, dok je kvadratična apsida dugačka i široka pet metara. Crkva je sagrađena 1901. godine sredstvima iz tzv. Vjerozakonske zaklade i doprinosima župljana. 1906. godine završeni su svi radovi na uređenju crkve. Crkva je sagrađena na mjestu stare i znatno manje crkve čija godina gradnje nije poznata, no pretpostavlja se da je sagrađena tijekom 18. stoljeća.

Kapelica Gospe u dnu polja

Uz cestu Dugopolje – Klis – Kurtovići nalazi se kapelica Gospe u dnu polja. Posvećena je Gospinu pohođenju, a sagrađena je 1923. godine. Duga je 4,20 i široka 3,50 metara. U neposrednoj blizini ove kapelice nalazi se jedna zanimljivost, naime ovdje su preneseni stećci srednjovjekovnog groblja koje i danas izgleda impozantno.

Srednjovjekovno groblje stećaka

*Više informacija o Dugopoljskoj sakralnoj baštini možete pronaći na visitdugopolje.com

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije