Čast, sreća i ponos na svečanom otvorenju Pelješkoga mosta

Nakon dugih godina planiranja, pregovora, projektiranja i dizajna preko prijepora oko imena mosta do njegove izgradnje, u utorak 26. srpnja 2022. godine napokon se otvara Pelješki most

S posebnim emocijama dočekuju ga svi stanovnici juga Hrvatske, no i svi ostali građani koji razumiju koliko je ovaj most, zbog povezivanja hrvatskog teritorija u cjelinu, važan za našu domovinu.

Redatelj svečanog otvorenja Pelješkog mosta Krešimir Dolenčić, foto: Duje Klarić, Cropix

Naime, nakon 304 godine Dubrovnik će se povezati sa svojim dijelom zaleđa. Ne čudi stoga što se uz cijelu priču oko Pelješkog mosta već godinama stvara snažan emotivni naboj, a program svečanog otvorenja povjeren je iskusnom redatelju Krešimiru Dolenčiću, koji taj naboj može ponijeti na svojim leđima i koji je ovom prigodom izjavio: „Zahvalan sam što mi je povjereno otvorenje Pelješkog mosta jer za mene ovo predstavlja jedan osobni čin. Dan prije otvorenja izuzetno sam sretan i imam pozitivnu tremu. Naime, za Dubrovnik i ovaj kraj vezan sam već 40 godina. Tko nije prolazio ove pogranične zavrzlame i tko ne živi na jugu Hrvatske, ne može uistinu pojmiti koliko je ovo veliko. Ljudi na ovaj most reagiraju s tolikom radošću kao da im se rodio novi član obitelji. Ništa manje! Velika mi je čast biti u ovom povijesnom trenutku baš na ovome mjestu – na otvorenju Pelješkog mosta.“

Foto: TZ Dubrovnik

Pripreme svečanog otvorenja traju nekoliko mjeseci i uključuju ogroman broj sudionika. Za velik dio organizacije zaslužni su članovi Uprave i zaposlenici Hrvatskih cesta, MUP RH, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i gradova. Kako doznajemo, redatelju i njegovu producentskom timu najzahtjevnije u svemu bilo je uskladiti probe s velikim brojem izvođača, koje su se događale na mnogo različitih lokacija, ali i koordinirati nekoliko različitih pozornica, gomilu tehnike, kamera, protokolarnih i sigurnosnih detalja. Nijedan most nije građen za performans kakav sa sobom nose velike priredbe, pa je puno vremena uloženo u sigurnosne provjere.

Kako je u medijima već najavljivano, u svečanom programu nastupit će izvođači iz cijelog dubrovačkog kraja, od Dubrovnika, Metkovića, Opuzena, Korčule, Ploča, Lastova, Konavala, Lumbarde, Orebića, Stona, Vele Luke itd. Program će trajati cijeli dan, od 8 ujutro na Brijesti, tj. na pelješkoj strani, a uvečer, u izravnom HRT-ovu prijenosu u 20:15 sati, počinje svečanost s kopnene strane, tj. iz Komarne, gdje će se nastaviti drugi dio priredbe. U tom izravnom prijenosu najavljena je impresivna scenografija sa stotinama brodica koje će okružiti most uz raskošan vatromet te glazbeni program u kojem sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, klapa Libertas i zbor HNK Split s Gotovčevom „Himnom slobodi“. Izvođači, kao i žitelji toga kraja, ne skrivaju čast, sreću i ponos što sudjeluju u ovom povijesnom događaju.

Foto: TZ Orebić

Najavljeno je i da će Pelješki most tijekom dana jednim dijelom, ne cijelom trasom, biti otvoren za građanstvo, i to isključivo za pješake, uz puno osiguranja i kontrole. Prvi automobili proći će mostom oko 22:00 sata. S jedne strane mosta krenut će najmoćniji električni automobil današnjice Rimčeva Nevera, dok će se s druge strane, Neveri ususret, voziti automobil trostrukog europskog prvaka Nike Pulića. Nakon toga, prvi službeni prolazak mostom pripao je braniteljima, pripadnicima prve i četvrte gardijske brigade, na motociklima.

Od uzvanika, otvorenju će nazočiti svi predstavnici projektanata, izvođača i investitora, predstavnici Europske komisije, predsjednik Zoran Milanović i cijeli hrvatski državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije