Cetina Adventure Race X – utrka godine u Dalmatinskoj Zagori

Važan strateški položaj dalmatinskog zaleđa kroz povijest je trebalo braniti, ali i osvojiti. Iako je danas cijeli kraj miran i gostoljubiv, nalik pastirskoj utopiji, on obećava i ispunjava najveće adrenalinske želje za ponovnim osvajanjem...

Jedna od njih definitivno je Cetina Adventure Race koja će uskoro krenuti iz Sinja i završiti u Vrlici. Kraj svibnja idealan je za uroniti noge u svježu Cetinu ili se okupati, otrčati prekrasnim i divljim stazama Cetinskog kraja i pri tom obići njenu važnu kulturnu i povijesnu baštinu. Za obične ljude, bio bi to zanimljiv višednevni izlet, a za rekreativce i profesionalce koji vole adrenalin prava je sportska poslastica! Punih deset godina Klub avanturističkih sportova Cetina Adventure organizira međunarodnu pustolovnu, izazovnu i zahtjevnu utrku u kojoj istinski zaljubljenici u avanturizam imaju priliku uživati ljepote cetinskog kraja, ali i pobijediti same sebe. Trideset timova trčat će i “biciklirati” kroz najljepše dijelove Cetinskog kraja te “kajakirati” kroz bistro Perućko jezero, pritom se snalazeći s prirodnim preprekama i zadacima iznenađenja. Kako bi adrenalin bio još jači, natjecateljima su start i cilj tajni sve do početka utrke, okvirno tek znaju da se radi o Sinju i Vrlici.

Foto: Cetina adventure

Organizatori kažu da utrka testira granice fizičke i mentalne izdržljivosti, budi najdublje natjecateljske vještine te ohrabruje i jača pustolovni duh. Utrka je timskog karaktera pa će se na testu izdržljivosti naći parovi (muški, ženski ili mješoviti) koji zajedničkim snagama trebaju doći do cilja unutar 24 sata. Do cilja je dugih gotovo 120 km ceste, planinarskih i biciklističkih staza te predivnog Perućkog jezera. To znači da će se natjecatelji okušati u trekkingu, bicikliranju, kajakiranju te prolasku kroz kanjon. Prepreke, izazovi, vremenski limit, zadaci, elementi iznenađenja te vremenski i terenski uvjeti su dio avanturističkog paketa. U ovom slučaju, avantura ili ništa – moto je ovogodišnje utrke, a završiti je, gotovo je jednako pobjedi.

Foto: Cetina adventure

Golem trud i mnogo vremena sinjskih domaćina, suradnika i partnera uloženi su u stvaranje ovogodišnje adrenalinske priče. Veliku podršku organizaciji utrke dali su gradovi Sinj i Vrlika, općina Hrvace, TZ Sinj, TZ Vrlika, HGSS, lokalni projekt Dinara back to LIFE, planinarska društva Svilaja i Zolj, Dechatlon, 4Endurance te mnogobrojni obrti i pojedinci, a veliku ulogu imaju i volonteri čija će pomoć na stazi biti vrlo važna natjecateljima.

Natjecatelje očekuje poznavanje različitih vještina snalaženja u prirodi, razni izazovi, borba s nepredvidljivim vremenskim prilikama i limitom trajanja utrke.  Cetina Adventure Race promiče sport, ekologiju, jedinstven krajolik i kulturu zdravog načina života.

Foto: Cetina adventure

Utrka je na rasporedu 28. i 29. svibnja sa startom u 11.00 sati u Sinju, a može se pratiti na službenoj web i Facebook stranici Kluba. Nakon što natjecatelji završe utrku, a najbolji se popnu na postolje, članovi Kluba organiziraju zabavu i druženje povodom rođendana Kluba! Vjerujući da su sinjani odlični domaćini, to je posve prilika koja se ne propušta! Stoga, za one kojima je utrka prevelik zalogaj, dovoljno je obuti tenisice i doći na zatvaranje utrke i biti dio sportske priče koja će se još dugo pamtiti.

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije