Majko hvala ti za sve

Sutra je taj poseban dan u godini kada djeca svojim majkama na svojstven način zahvaljuju…

Iako bi to trebali činiti svakog dana, ipak to ne radimo i majku često uzimamo zdravo za gotovo, jer ona je nekako uvijek tu… Ne uzima godišnji od majčinstva, ne bježi na egzotične destinacije da napuni baterije kako bi bila majka. Kako majke uspijevaju biti na raspolaganju tijekom cijele godine, a da se ne umore od toga da budu majke?

Majke su jednostavno divan, djeci neobjašnjivi fenomen. Taj nas fenomen odgaja tijekom cijelog života, hrani kad smo gladni, poji kad smo žedni, miluje kad smo tužni, voli kad mislimo da nas nitko ne voli, tješi kad smo žalosni, razumije kad smo čudni…

Unsplash

Kako onda ne zahvaliti majkama na Majčin dan? Pa drage majke hvala vam! Za sve neprospavane noći, za one dok smo bili mali i nemoćni, ali i za one kad smo odrasli i svojom voljom noći provodili izvan kuće, u kafićima i klubovima.

Hvala vam i za svaki obrok skuhan s puno ljubavi. Hvala vam i za oprani, ispeglani i uredno složeni veš, hvala vam i za pomoć u matematici, hvala vam i za svako nemoćno vikanje na nas, znamo da samo vas katkad doveli do ruba živaca.

Pexels

Hvala vam što nas volite i štitite, volimo i mi vas! Hvala vam što svoj život podređujete našem i hvala vam za svaku vašu molitvu. Drage majke oprostite za svaku lošu stvar, za svaku vašu suzu, za svaki naš “bezobrazluk”, za sve brige koje smo prouzročili.

To što je danas opće prihvaćeno da majkama pokažemo pažnju i kažemo hvala možemo zahvaliti Amerikanki Anni Jarvis, koja je nakon smrti svoje majke zaželjela da svaka majka još za života bude na neki način štovana. Međutim, sama ideja proslave dana svih majki seže u daleku prošlost, već 250 godina prije Krista za rimske i grčke božice održavala se neka vrsta  svečanosti majčinog dana. 

Pixabay

U novije vrijeme u Europi obilježavanje Majčinog dana ustalilo se nakon Prvog svjetskog rata. Prve europske zemlje koje ga počinju slaviti su Engleska i Švicarska. Nakon čega Majčin dan prihvaćaju i ostale europske zemlje.

U Hrvatskoj također od tada postoji tradicija Majčinog dana, međutim ulaskom u SFRJ ovaj spomendan se ukida i slavi se samo Dan žena. Osamostaljenjem Hrvatske počinje se ponovno slaviti Majčin dan. 

Pixabay

Stoga na ovaj dan posjetite svoje mame i bake, poklonite im cvijeće, čestitku ili možda neki darak. Jedno je sigurno, što god lijepo da kupimo, napravimo ili kažemo, našim majkama i bakama će puno značiti.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije