Žrtva i junaštvo branitelja – baština za buduće naraštaje

Oduka da od 2020. godine 18. studenoga bude državni blagdan i neradni dan na koji će se obilježavati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje otvorila je mogućnost ljudima u Hrvatskoj da ciljano odvoje vrijeme kako bi iskazali počast svim žrtvama rata, a napose onima koji su dali najdragocjeniju žrtvu – položili svoje živote za Domovinu

Mnogi će to učiniti paljenjem svijeća i lampaša, polaganjem cvijeća i vijenaca, odlaskom na misu i prigodnu komemoraciju u svome mjestu, jer nije svima moguće osobno se danas uputiti u Vukovar ili Škabrnju. No zasigurno, neradni dan omogućio je da bude više onih koji će se odlučiti i na taj čin pijeteta. Osobito raduje vidjeti da to čine čitave obitelji, a roditelji koriste tu prigodu da pouče djecu o onome što se tamo zbilo. Pri tome je svakako korisnije naglasiti one pozitivne aspekte poput junaštva branitelja, većinom običnih malih ljudi, koji su neustrašivo branili ono što su smatrali najvrjednijim: obitelj, dom i Domovinu.

Foto: Pixabay

Prigoda je to, također, da ih pouče kako za velika junaštva poput onih s Trpinjske ceste ili ona medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice nisu dovoljne samo ljudske snage već je potrebna nadnaravna snaga. Nalazili su je u vjeri u Božju providnost i u Gospinim krunicama koje su mnogi branitelji nosili oko vrata svjesni da nije ni puki ukras niti amajlija, već i podsjetnik da ima netko tko se majčinskom ljubavlju brine o njima i zagovora ih. Jednako tako, bile su podsjetnik na njihove najbliže koji su ih ispratili s kućnog praga sa suzom u oku, ali jednako tako s krunicom u ruci kao znakom vjere i nade da ljubav pobjeđuje mržnju, da dobro pobjeđuje zlo.

Foto: Pixabay

Nadalje, dan sjećanja pa i odlazak na mjesta sjećanja prigoda je da roditelji ukažu djeci kako se velika junaštva i spremnost na podnošenje velikih žrtava sve do žrtve vlastita života kuju u peći ljubavi malih žrtava i junaštava svakodnevnoga života, kako je to poučavala sveta Mala Terezija. Djeci je lako približiti njezin lik jer je svoju svetost gradila od ranoga djetinjstva potaknuta primjerom svojih svetih roditelja Ljudevita i Zelije. Njih dvoje, kao urar i čipkarica, itekako su znali važnost malih stvari pa su djecu poticali da bilježe svoje male žrtve i mala junaštva iz ljubavi kako bi ih pripremili za velike žrtve i velika junaštva.

Foto: Škabrnja 18.11.2021., HeritageCroatia

To je zadaća i današnjih roditelja, a žrtva i junaštvo branitelja kojim smo dobili našu Hrvatsku itekako im može pomoći u njihovim odgojnim nastojanjima koji su važan preduvjet opstojnosti naše Domovine. Dakako da će ta nastojanja svoj puni smisao dobiti ako roditelji ono što govore potkrijepe vlastitim primjerom malih svakodnevnih žrtava i junaštava poput dizanja iz postelje na prvi zvuk alarma, neprospavanih noći zbog dječjih bolesti, strpljivosti u teškoćama, poniznosti u uspjesima, vršenja kućanskih poslova bez mrmljanja, savjesnog obavljanja svoga posla izvan kuće, strpljivosti prema ukućanima, obrane ljudskog života napose kad je ugrožen, promicanju braka i obitelji kao temeljne stanice društva, osjetljivosti na potrebe bližnjih i odvajanja vremena da im pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Nema veće nagrade za roditelje kada nakon bura i oluja pubertetskih i adolescentnih godina dožive da je ono oko čega su nastojali ostavilo traga i da će njihova nastojanja nastaviti davati dobre plodove i jednom kad ih više ne bude. Ni poginulih branitelja više nema među nama, ali je njihov trag vidljiv u svakom kutku Lijepe naše te trebamo učiniti sve što je u našoj moći da tako ostane za vijeke vjekova.

Foto: Pixabay

Stoga, upoznati djecu s junacima Domovinskog rata i njihovom žrtvom te čuvati živom uspomenu na njih odvodeći ih na mjesta poput Vukovara i Škabrnje predstavlja svojevrsnu roditeljsku obvezu kako bi žrtva i junaštvo branitelja postalo baštinom koja će poticati i nadahnjivati nove naraštaje.

Naposljetku, na ovaj dan uz sve vanjske čine sjećanja, ne zaboravimo sklopiti ruke i uputiti molitve za sve nevine žrtve, te da mir zavlada u našim srcima, u našim obiteljima, u našem narodu i u čitavom svijetu u ovim turbulentnim vremenima.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije