Budimo radosni u vremenu iščekivanja

Možda se pitate zašto jedna svijeća na klasičnom adventskom vijencu nije ljubičasta nego ružičasta i to ona koja se pali treća po redu. To je zato, jer se treća nedjelja došašća razlikuje od ostalih i naziva se ‘nedjelja radosti’

Njome se želi skrenuti pozornost na istinsku radost kojoj teži svaki čovjek. Onu radost koja prati ostvarenje najdublje čežnje čovjekovog srca, čežnja da voli i bude voljen. Takav osjećaj duboke radosti javlja se, primjerice, kada se majka i otac prvi puta susretnu oči u oči sa svojim novorođenim djetetom. A upravo je prosinac vrijeme kada se pripremamo za obilježavanje jednog takvog susreta, onog u betlehemskoj štalici prilikom Isusovog rođenja. Taj događaj je, ne bez razloga, postao prelomnica ljudske povijesti, jer vrijeme računamo na ono prije i ono poslije njega. A da se radovati možemo još od majčine utrobe pokazuje nam primjer Ivana Krstitelja za kojega je pisano da je zaigrao od radosti susreta s rođakom još dok su obojica bili pod srcima majki.

Foto: Pixabay

Gdje možemo najbolje očitati radost u srcu čovjeka? Bez dvojbe na njegovom licu koje se ozari i uresi osmijehom dok mu se u očima ogleda duša ispunjena radošću. Osobe koje nastoje što ćešće biti takve nas privlače i rado s njima provodimo vrijeme, jer bez da ikoga vrijeđaju ili omalovažavaju njihov humor osvaja, a smijeh im je zarazan. Možemo se zapitati koliko poznajemo takvih osoba u svojoj sredini? Ili smo okruženi onima koje je zahvatila „bolest smrknutog lica“ koja se poput pandemije proširila među ljudima prije svega u zemljama razvijenog svijeta, koji kao da su zaboravili radovati se malim stvarima i biti za njih zahvalni. Dopušamo li da se i mi „zarazimo“? Tko god je boravio u nekoj „nerazvijenoj“ zemlji mogao je uočiti kako je tamošnjim ljudima, odraslima i djeci, tako malo potrebno za sreću i radost što se očituje u njihovim pjesmama i plesovima u zahvalnosti koju osjećaju i zbog „sitnica“.

Foto: PIxabay

‘Nedjelja radosti’ i služi kako bi nas podsjetila da se u radosti vježbamo zahvaljivati za sve ono što imamo i što smo primili počevši od dara života, umjesto da jadikujemo zbog onoga što nemamo i grozničavo žudimo za površnim veseljima koja ne ispunjavaju dušu. A u svemu tome potrebno je imati i strpljenja, jer dok se nadamo nakakvim velikim radostima koje su rijetko događaju, poput medalja na nekom svjetskom natjecanju, ne bismo smjeli propustiti živjeti male radosti koje imaju moć svakodnevno hraniti našu dušu.

Foto: PIxabay

Naposljetku, treća nedjelja došašća u Hrvatskoj je ujedno i ‘Nedjelja Caritasa’ kada smo osobito pozvani iskazivati ljubav i solidarnost spram onih u potrebi. S razlogom se redovita godišnja akcija Hrvatskog Caritasa zove „Za 1000 radosti“. Stoga, budimo izvori radosti drugima!

Gore napisanim najavljujem ciklus članaka o temi Radost u srcu – osmijeh na licu u kojima će biti riječi o duhovitosti, o humoru i smijehu, o radosti i veselju koji su današnjem, svim i svačim opterećenom čovjeku, nasušno potrebni kako bi se lakše nosio sa izazovima i brigama…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije