Izvan zone komfora – Slatke priče

Morat ćete mi vjerovati na riječ… „ja i kuhanje pekmeza“ (ili pripremanje zimnice) nekada smo bili nezamisliva kombinacija. Nešto što se čak niti ne stavlja u istu rečenicu! No, nakon što sam napustila korporativni svijet, počela su se događati mini čuda. Moj aDORAble brend jedno je od njih. Ne samo da sam počela kuhati pekmeze i proizvoditi razne druge stvari, nego sam istinski počela uživati u tome, a sudeći prema povratnim informacijama mojih kupaca, čini se da istinski uživaju i oni.

Na početku sam mislila: „Svi rade pekmeze. Tržište je prezasićeno.“, međutim pokazalo se da je malo onih koji rade s organski uzgojenim sirovinama, niskim udjelom šećera te prirodnim sastojkom za želiranje – agar agar. To je prirodni prah za želiranje koji se dobiva od malenih crvenih morskih algi pod nazivom Gelidium. Nema okusa, boje i mirisa te je pogodan i za vegane, pa se odlično uklopio u priču aDORAble prirodnih proizvoda, koji su rađeni bez konzervansa i umjetnih dodataka.

Foto: Matejka Buča

Nastavila sam raditi, eksperimentirati s okusima i različitim tehnologijama proizvodnje pekmeza. Tako smo prošle godine razvili mini seriju pekmeza različitih varijacija s crvenim grožđem, bez šećera. Novi su okusi odlično prihvaćeni tako da ove sezone (grožđa) nastavljamo u tom smjeru. Kreirali smo i malo neobičnije okuse poput rajčica & chili ili naranča & chili za ljubitelje ljutog.

Foto: Matejka Buča

Glavnu ulogu ima sezonalnost i kvalitetna svježa namirnica, tako da ćemo često izvan sezone ostati bez nekog okusa, ali želimo ostati vjerni svojoj filozofiji i koristiti samo provjerene sirovine. Prednost nekih namirnica je što se mogu zamrznuti te tako „produljiti“ sezonu, ali to nije moguće sa npr. narančom, tako da uistinu sezonska namirnica diktira tempo rada i proizvodnje. Dodatno, organski uzgojeno voće se brzo kvari, tako da se nemali broj puta pekmez kuha u „trećoj smjeni“ 😊.

Foto: Matejka Buča

Analizom pekmeza na tržištu detektirala sam uistinu visok postotak šećera u finalnim proizvodima. Da se razumijemo, nije da ja ne volim šećer i slatko, ali pitam se je li uistinu potrebno 60% ili više šećera u proizvodu? U našem slučaju to je previše i nepotrebno, jer voće je to koje igra glavnu ulogu, dok šećerom pokušavamo balansirati i uravnotežiti okuse. Za većinu okusa aDORAble pekmeza koristimo svega 15% bio trščanog šećera. Moja obitelj i ja smatramo da je zdravija i bolja opcija želju za slatkim utažiti kvalitetnim desertom nego preslatkim pekmezom.

Foto: Matejka Buča

Može li izrada pekmeza postati umjetnost? Vjerujte mi (opet 😊) može i u mom slučaju uistinu je. Uz gorljivost i ručni rad nastaju proizvodi s puno ljubavi i pažnje, koji su zdravi te pružaju bogatstvo okusa 😊.

Foto: Matejka Buča

Kako bi svojim kupcima približili razne mogućnosti kombiniranja jela s aDORAble pekmezima, kreirali smo, u suradnji s Nastasjom Chiarom Petrić, preporuku primjene. Odvažite se i probajte nešto novo!

Preporuka primjene:

• Uz običan ili orašasti maslac na kruhu

• Na palačinkama

• Kao dodatak zobenoj kaši ili grizu

• Za štrudle, savijače i lisnata tijesta

• Kao voćni dodatak u kolačima i tortama

• Za voćne jogurte

• Za dodavanje okusa sladoledima

• Za mesne gulaše i umake poput pašticade

• Kao preljev za sladoledne kupove

• Dodatak na sirnoj plati

• Za obogatiti dressing za salatu

Šarenilo boja i okusa aDORAble pekmeza potražite na webshopu  www.adorable-opg.com

Želim vam puno slatkih #aDORAble trenutaka! 😊

Daniela Drčec
Daniela Drčec, supruga, majka dvoje djece, vlasnica apartmanske kuće na otoku Krku, te vlasnica branda ručno rađenih domaćih proizvoda "aDORAble". Prije pet godina napušta korporaciju, te kreće putevima izvan zone komfora, skupljajući zanimljiva iskustva...

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije