Izvan zone komfora – Slatki svijet po mjeri svih

Iz djetinjstva pamtim priču o kućici punoj medenjaka sa šećernim prozorima, čokoladnim ukrasima i bombonima. San o slatkoj rapsodiji medenjaka u kojoj jednako uživaju i djeca i mi odrasli, svijet je u koji je slučajno dolutala Ankica Župić iz Sinja.

Med pčela s obližnjih brda u tijestu od brašna, jaja i maslaca za tili čas se pretvara u fine, ukusne i mirisne u kakav ti god srce poželi oblik – medenjake. Ljepota je u jednostavnom receptu, ali pravu ljubav prema izradi ovih slastica Ankica je pronašla u kreativnom izražavanju; crta po njima i dodaje sitne detalje. Kad ih posloži na pladanj, nastaje prava mala galerija neobičnih slatkiša. Jedan zalogajčić i već si miljama u slatkoj dimenziji iz djetinjstva.

Čipkasti medenjak
Foto: Melani Glavinić

Nikad nije voljela praviti kolače, reći će mi usput. Možda je neke gene počupala od bake koja je za obitelj radila na tone slatkog, a kreativnu crtu povukla je od oca – skupljanjem i izrezivanjem priča, kolaža i stripova iz časopisa. Nešto dobro se na kraju moralo stvoriti, tim više što za sebe kaže da najviše voli upravo – slatko!

Recept za medenjake je originalni sinjski, izvučen od kuharice Dike Marjanović, poznate dalmatinske gastronomske dive koja je zapisivala recepture domaćih jela razumljive svima. Jedina mana sinjskih medenjaka na što nijedna kuharica ne može utjecati je što ne podnose vlagu, tada se pak teško suše.

Sinju iz ljubavi
Foto: Melani Glavinić

Ankica je u izradu medenjaka krenula slučajno prije nekoliko godina, povodom rođenja prijateljičine kćeri. Htjela je napraviti poklon-slatkiš za malenu Klaru, a smeđi medenjaci činili su joj se dosadnjikavi, pa je dodatna zabava s bojama, ukrasima i detaljima bila početak njezine lijepe priče u kojoj se tek trebala snaći.

Danas je oko nje prava zbirka oblika i dizajna koje je stvorila. U svakom od njih je emocija a svaki medenjak radi se posebno, crta kistovima ili štapićima. Trud i pažljivo oko za detalje nerijetko dovedu kušače sladokusce na rub suza. Ponekad ne vjeruju da su jestivi ili rađeni ručno, govori kroz osmijeh. Najveći izazov je točno iscrtati lik iz crtića po želji malih slavljenika, ali prava radost je za svih jer medenjaci više nisu samo božićni kolačići. Sada su dio svakog obiteljskog slavlja, važnog životnog trenutka, pa čak i običnog popodnevlja uz kavu ili čaj. Još kad se na njima nađe neka inspirativna poruka… eh, tko onda slatkom može odoljeti?

Zalogajčići puni ljubavi
Foto: Melani Glavinić

Ipak, najviše se ponosi medenjacima s motivima Sinja. Spoj tradicije pitoresknog alkarskog grada i modernih jestivih boja kombinacija su na koju nitko ne ostaje ravnodušan. Tako domaći, iz vlastite kuhinje rađeni sinjski medenjaci gotovo da uz bok staju poznatom suveniru alke, s mirisom cimeta i oraščića.

Alkarski detalj
Foto: Melani Glavinić

Od slučajne i kreativne ideje do ukusnih, neobičnih i originalnih zalogaja trebalo je truda, strpljenja, dobre volje, vedrine – a domaći bi u maniri pravih Sinjana dodali – oko sokolovo i čvrstu desnicu (ruku). Izlazak iz zone komfora, traganje za izražavanjem i istraživanjem vlastitih granica talenta te upuštanje u slastičarski svijet, ne može biti nego – divno, fino, ukusno i neodoljivo..? Ankičin slatki svijet, kako drugačije?

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije