Ove zemlje blago – Čudesna staza Via Adriatica

Sjedilački način života, svakodnevni stres i silne obaveze u posljednje vrijeme sve su češći razlozi za odlazak u prirodu i aktivni odmor, pa gotovo svatko za sebe lako pronađe aktivnosti koje ga privlače

U Hrvatskoj polako raste trend prehodavanja velikih udaljenosti na koje kreću svi željni avanture po domaćim planinama i netaknutoj prirodi. Jedna od jedinstvenih dugometražnih staza, prva turističko-planinarska staza u Hrvatskoj, stara je tek šest godina, a povezuje Istru i Dubrovačko primorje. To je Via Adriatica.

Svoj uspjeh i prepoznatljivost doživjela je u prvoj godini pandemije, kada se nekolicina hrabrih odvažila i zakoračila ispisati njezine prve planinarske dnevnike. Danas je Via Adriatica gostoljubiva i predivna staza, škola i priča za cijeli život svima.

Foto: Kelly Blokland, Via Adriatica

Od početne do posljednje točke trinaest je dionica koje vode preko planina, brda, nacionalnih i parkova prirode, a svaka je na poseban način zanimljiva i izazovna. U avanturu života entuzijasti biraju hoće li krenuti s najjužnije točke Lijepe naše, poluotoka Privlake k sjeveru i rtu Kamenjak u Istri… ili obrnuto. Kroz nestvarno lijepe dijelove Hrvatske kreću planinari, hodači i biciklisti, a sama pomisao na dugometražnu stazu izaziva znatiželju i divljenje. Put dug 1100 km prolazi Istru, Gorski kotar, vinodolsko i senjsko zaleđe, Sjeverni, Srednji Velebit i Južni Velebit I, Dinaru, Zagoru, Kozjak, Perun i omiška Dinaru, Biokovo, Pelješac, dubrovačko primorje te Konavle. Zvuči impresivno!

Foto: Jelena Krželj, Via Adriatica

Suživot s divljinom, testiranje svojih granica ili upoznavanje i rad na sebi tek su neki od razloga zašto se hodači odlučuju na ovakve staze. Ipak, Via Adriatica nije nikakvo natjecanje, ona je čudesna i zabavna hodnja koja obogaćuje prirodnim ljepotama, povijesnom i kulturnom baštinom, ali i ljudima, volonterima i slučajnim šetačima koji su na poseban način utkani u stazu. Da je staza izazovna, svjedoče brojni hodači koji su se po svim vremenskim prilikama susretali s predivnim poznatim i manje poznatim, gotovo zaboravljenim mjestima duž Jadranske obale. Nakon cjelodnevnog hodanja, smjestili bi se u planinarske domove, skloništa, kuće ili razvukli šatore pod vedrim nebom, a često bi ih dobri ljudi ugostili i pomogli im s logistikom za dalje… Jer “staze su ljudi”, ističu osnivači, koji su i sami prošli Via Adriaticu, a s tom vizijom slažu se i avanturisti koji su iskusili dobrodošlicu i pomoć na stazi kad god je zatrebala.

Foto: Via Adriatica

Prateći stilizirane oznake “VA”, korak po korak, otkrivaju se vidici, veličanstvene vizure obale, otoka i beskonačnog mora, povijesno naslijeđe i kulturne atrakcije. Čarolija ovog putovanja je i samoća. Hodati makadamom, penjati se uz stijene Biokova, prolaziti obroncima Mosora ili divljinom Velebita, gaziti po kršu Dinare i pritom upijati ljepotu prirode, susretati se s bogatstvom živog svijeta i osjećati mir. Via Adriatica je, osim dugometražne šetnje, dragocjeno iskustvo o kojem se pišu knjige, zbirke i stvaraju prijateljstva. Bilo da su je prehodali u cijelosti ili samo neke od dionica, hodači se kući vraćaju bogatiji, čvršći, odlučniji i hrabriji za obične, svakodnevne izazove. Jer Via Adriatica nije samo tisuću kilometara, to je put za cijeli život.

Foto: Marko Majić, Via Adriatica

Dok ste čitali ovaj tekst, ako ste osjetili da vas planine zovu – možda je vrijeme da pripremite opremu, gojzerice i krenete u svoju aVAnturu života!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije