Ove zemlje blago – Perućko jezero, more Zagore

Dva stoljeća poslije Fortisovog „Puta po Dalmaciji“, promijenilo se mnogo toga. Pastirska utopija Dalmatinske zagore s radišnim, srdačnim i glasnim narodom postala je bogatija za umjetno jezero, a ako je vjerovati čitateljima The Guardiana, jedno od najljepših jezera u Europi

S vrha Mačkule na modru Peruću
Photo: Melani Glavinić

Bilo da je zvizdan ili da je Dinara dobila snježne kapice, Perućko jezero nezaobilazna je točka susreta s tvrdom, ponekad škrtom, ali pitomom Cetinskom krajinom. U slučaju da popularno zvanom starom cestom ideš prema jugu Lijepe Naše ili obrnuto, goniš prema Kninu, Lici i sjeveru, dio puta pratit će te 15-ak kilometara ceste uz plaže i rukavce atraktivnog jezera čija dubina krije pregršt priča. Potopljena naselja, suhozidi, zidine, vinogradi, polja, mnoge staje i mlinovi, kao i manastir Dragović koji često proviri za vrijeme niske razine vodostaja, dio su povijesti utkane u Peruću.

Odlično mjesto za obiteljski izlet
Photo: Melani Glavinić

Dakle, uz glavnu cestu – desno (ili lijevo, ovisno od kud dolaziš)  jedan od mnogih uskih puteva dovest će te tik do mirnog, hladnog zrcala ovog kraja. Sljubljena uz rubove Dinare i Svilaje, Peruća je nastala izgradnjom brane na Cetini i treće je po veličini umjetno jezero u Hrvatskoj. I mi ti imamo svoje more, kazat će domaćini koji zadnjih godina prepoznaju potencijal ovog nebrušenog bisera. Hoćeš veslanje, plivanje, ronjenje i istraživanje ostataka; bicikliranje ili trčanje kroz naselja uz jezero; obiteljski izlet, badminton, picigin u plićaku ili želiš samo raširiti ležaljku i upijati sunčeve zrake? Može, sve što ti srce poželi, jer u koje god godišnje doba navratiš, nećeš ostati kratkih rukava. Ponesi kavu u termosici, dobru obuću i uživaj u ljepoti i mirnoći ovog kutka. Garantiram ti da je svaka foto-uspomena s jezera drugačija, jer Peruća mijenja obrise, oblikuje svoje plaže kako joj drago vodostaju; čas prekriva, čas otkriva. Muljevito dno savršeno je za nezgrapno trčkaranje, posebno kada povedeš četveronožne ljubimce. To je tek zabava za sve prisutne!

Jedna od plaža jezera
Photo: Melani Glavinić

Prije koju godinu, kampirali smo u obližnjem novootvorenom kamp-odmaralištu u mjestu Garjak. U robinzonskom stilu s gomilom potrebnih i nepotrebnih stvari živjeli smo s Perućom jedan cijeli vikend. Često se medlenovski prepustim tom poglavlju i probudim se u kampu, nosnicama punim hladnoće jezera, mirisa turske kave i rose, a u zjenicama mi ostale sve uhvaćene boje, magla kroz patent šatora i sav zrcalni dekor. I nosim ih tako sa sobom kroz godinu, od susreta do susreta s Perućom. Nevjerojatan prizor je trka stada ovaca na napoj uz rub jezera, dok ih ovčari budnim okom paze. Dok je noćno nebo i odraz mjesečine nad jezerom, priča za sebe. Tako smo se našli, punimo životne baterije i prizivamo svakoga da okusi barem djelić ovog blaga, a kad jednom dođeš, svaki sljedeći put postaje radost i tradicija. Usput, znaš li koja sve mjesta možeš posjetiti u okolici? Pišem ti o tome drugi put. Do tad, pažljivo starom cestom, stani i odmori. Peruća ti treba.

Susret Dinare i Peruće
Photo: Melani Glavinić

Funfact, svi znaju za čudovište iz jezera Loch Ness u sjevernoj Škotskoj, a Cetinski kraj pun povijesti, legendi i mitova ima i svoje neobično vodeno stvorenje – Karakondžulu. Istina ili mit? Dođi i istraži!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije