Ove zemlje blago: Špilja Vranjača – čudesna podzemna priča

Ako je vjerovati povijesti, špilja Vranjača je nastala još u doba kada su se razdvajali i premještali  kontinenti puštajući silovitu vodu da ispriča svoju priču. Tako je nastao ovaj čudesan podzemni svijet u srcu Dalmatinske zagore, u Dugopolju, koji danas nosi titulu zaštićenog geomorfološkog spomenika prirode

Zahvaljujući svojoj krškoj koži, naša zemlja obiluje raznim špiljama i jamama. Prvi podatak o špiljama na tlu Hrvatske datira prije više od tisuću godina u jednom spisu na latinskom jeziku gdje se spominje Spilja na otoku Ugljanu. Svaka od njih na živopisan način svjedoči o ljepoti hrvatskog podzemlja.

Foto: TZ Dugopolje

Na području općine Dugopolje, u blizini zaseoka Kotlenice, smjestila se špilja Vranjača. Krška utroba Mosora sastoji se od dvije veće dvorane i preko 365 metara špiljskih kanala. Bogatstvo špiljskih ukrasa, stalaktita i stalagmita, reljefa i skulptura koje su godinama nastajale, slučajno je otkrio Stipe Punda prije gotovo 120 godina. U narodu kruži priča kako je Stipe išao spasiti ranjenog goluba pa je prošavši kroz uski prolaz zakoračio u današnju veliku dvoranu. Nakon njega iscrtavali su je poznati rudar Luigi Miotto i geolog Fritz von Kerner uz brojna istraživanja i analiziranja. Nekoliko godina kasnije ime špilje zapisano je u Prirodnom zemljopisu Hrvatske, a profesori Umberto Girometta i Ramiro Bujas osnivaju špiljarsku sekciju te javljaju o vrijednim nalazima. Jedan od nalaza je vrsta bezvidnog špiljskog pauka nazvana upravo po Girometti (Stalita Giromettai).

Foto: TZ Dugopolje

Prostrana šupljina Mosora, prema Giromettinim riječima ima povoljne uvjete za stanovanje. Relativno suha, osvijetljena, zaštićena od studeni i poznate bure te s konstantnom temperaturom, bez obzira na godišnje doba, čini je odličnom za posjetitelje kroz cijelu godinu. Osim titule zaštićenog geomorfološkog spomenika prirode, koju nosi od 1963. godine, ponosno nosi i titulu najvećeg otvora, ulaza, zbog čega je lako i rano otkrivena. Ispod slojeva gline, ilovače i pepela u špilji su pronađeni ostaci oruđa, oružja, keramike i posuđa iz doba neolitika te fragmenti postiluvijalnih životinja. Vrijedan nalaz je i rogovlje jelena te kosti izumrle vrste špiljskog medvjeda.

Foto: TZ Dugopolje

Iako duboko pod zemljom, posjetitelji kažu kako je zrak svježiji, hladniji te da je prozračno. Za one koji vole znati više, špilja raste! Svakih 35 godina raskošni ukrasi špilje Vranjače narastu za 1 milimetar. Vjerujući kako bajke nastaju na vrlo neobičnim mjestima, teško da obične riječi mogu tako dobro dočarati špilju jer oni maštoviti će u svakom detalju vidjeti neki lik ili kakvu (ne)zgodu.

Foto: TZ Dugopolje

Kameni zastori kakve samo priroda može stvoriti, dvorane, uski prolazi i špiljski ukrasi tek su djelić onoga što Vranjača nudi. Ono što svakom posjetitelju zaokupi pažnju su zvukovi i osjećaj posebnosti, na trenutke usamljenosti i poput Jone – biti malen u tuđoj utrobi. Tada je potrebno samo prepustiti mašti na volju; prepoznati brdo-izvor kako mu ime u prijevodu zvuči (Mosor) i pretvoriti ga u uspavanog diva, unutrašnjost špilje u kakvo carstvo i ispričati svoju priču. Tko zna koliko se takvih legendi, priča, crtica i bajki iznijelo iz Vranjače.

Ako ste u prolazu, spustite se u srce Lijepe Naše, proučite kakav je priroda virtuoz u dubinama i potražite osvježenje u najljepše uređenoj špilji Dalmacije. U blizini ulaza u špilju nalazi se i početak staze koja vodi na Vickov stup (1325 mnv), stoga uz obilazak podzemlja valja posjetiti i vrhove planine Mosor.

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije