Ove zemlje blago: U Sinju sam… kamo sad?

Nakon bogatog kulturnog ljetnog programa, posjetiti Sinj obojen jesenskim šarenilom, iskustvo je za duh i tijelo. Čim se pojavi jutarnje zubato sunce, fotoaparat u ruke i uhvati puls Dalmatinske zagore na drugačiji način

Foto: Željko Zrnčić

Iako većini poznat po veličanstvenoj Alci i Svetištu Gospe Sinjske, čije priče nadahnjuju, za Sinj bi se ipak moglo reći da je gradić u kojem ima za svakoga ponešto. Starohrvatski i osmanlijski, kao i utjecaj Mlečana, odigrali su veliku ulogu u stvaranju povijesne i kulturne baštine Cetinskog kraja, a danas za njih u trajnom nasljedstvu svjedoče Muzej Alke, Muzej Cetinske krajine, Arheološka zbirka Franjevačkog samostana i brojne galerije. Sačuvani predmeti, zapisane anegdote i postav odišu prirodoslovnom, arheološkom, povijesnom, etnografskom, umjetničkom i kulturno-povijesnom baštinom Sinja i okolice. Čini se previše? Za ovu oazu, bilo da u posjet dolazite s obitelji, prijateljima ili sami, nimalo! Naoštrili ste fotoaparat, naćulili uši? Idemo!

Foto: Dario Bajurin, Unimedia

U Sinju je sve blizu, reći će vam domaćini. Laganom šetnjom možete obići lokacije koje će vas oduševiti i inspirirati. Nakon što se duhovno okrijepite u veličanstvenoj crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, krenite prema tristo godina staroj utvrdi Kamičak, upečatljivom simbolu Sinja, čiji su graditelji bili lokalni majstori. Zatim nastavite ulicama grada sve do brežuljka koji krasi 14 postaja Križnog puta, rad najpoznatijih hrvatskih umjetnika, pa sve do ostataka utvrde, popularnije kao Stari Grad. Na vrhu čvrsto stoji zavjetna crkvica, podignuta 1887., za 200 obljetnicu dolaska puka sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske iz Rame, te i danas zajedno s Gospinim likom bdije nad gradom.

Foto: Ivan Alebić

Posebnu pažnju plijenit će spomenici, skulpture i fontane čije su priče neobične i zanimljive svima. Skulptura Na izvoru, spomenik Alkaru, skulptura fra Pavla Vučkovića, spomenik Tri generacije, Petrovac, razne biste i Kubura ispred Muzeja Alke tek su neke od atraktivnih postaja koja će vas nadahnuti. U kadar će sigurno stati i Alkarski dvori. Oni pažljivijeg oka primijetit će stambena pročelja poput vile Danek ili nadgrobni spomenik dječaka Gaja Laberija koji u rukama drži kuglu. Ako je vjerovati, ljubitelji nogometa moći će se pohvaliti kako su vidjeli dokaz da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini.

Foto: Ante Zorica

Nakon kulturnog uzdizanja, valja “protegnuti” noge. Kamo god pogledate, vjerojatno je da postoji očišćena staza o kojoj brinu vrijedni volonteri. Sinjska pluća Pavića nebesa, brda Visoka i Visošnica, brojni izvori te Zaštićeni krajobraz Sutina na korak su od centra grada, a malo dalje su ozbiljnije pješačke i planinarske staze na Svilaji, Dinari ili Kamešnici. Za one željne i duhovnog rasta, posebno je vrijedna Staza Gospi Sinjskoj. Simbioza planine i vode, atraktivna je svakom avanturistu pa će se hrabriji okušati u brzacima predivne i hladne Cetine kajakirajući ili raftingom. Ipak u jesenskim danima, bolje se držati kopna. U tom smislu poseban je doživljaj jahati konje, voziti quad ili biciklirati predivnom, čarobnom prirodom Cetinskog kraja.

Foto: TZ Sinj

Prije negoli krenete istraživati pitoreskni Sinj i uživati u njegovim čarima, u rasporedu obavezno ostavite vrijeme za kavu na popularnoj Sinjskoj pijaci. Tada će doživljaj grada i njegovih domaćina biti potpun i učinit će vas bogatijima toliko da ćete se zauvijek vraćati. Treba li vam još inspiracije ili ste već na putu za Sinj? Čekam(o) vas!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije