Ove zemlje blago: Vikend te zove u Trilj!

Dolazak jeseni je odlična prilika za odmaranje i istraživanje predjela u kojima se pune baterije, upijaju zvukovi i mirisi prirode. Zaleđe Dalmatinske zagore još uvijek krije mjesta koja odišu netaknutom prirodom, kulturnom baštinom, a ruke domaćina stvaraju autohtone ukusne proizvode. Ako tražiš upravo takvo mjesto, po mjeri jednodnevnog izleta ili vikenda – Trilj je odlična ideja

Naslonjen na rijeku Cetinu, još od rimskog doba, Trilj je odigrao važnu povijesnu ulogu u spajanju unutrašnjosti i obale. Danas je Trilj urbano sjedište i potencijal za gastro i aktivni odmor, uz bok ostalim turističkim destinacijama. Ljubitelji divlje i neobične prirode, sportskih avantura ili arheoloških lokaliteta ovdje mogu provesti nezaboravan odmor.

Foto: TZ Trilj

Bilo da volite hodati, trčati ili planinariti, već dolaskom u Trilj shvatit ćete da je potrebno samo obuti dobru obuću i krenuti. Planinski div Kamešnica, nastavak dinarskog lanca, posebno je atraktivna u jesen, kada se najviše posjetitelja uputi prema njezinu vrhu po imenu Konj (1856 mnv). No ni druge planinske razglednice Svilaje i Dinare nisu daleko. Sve su planinarske staze ugodne i čiste, a mirisi metvice, pelina, majčine dušice, kadulje i mnogi drugi nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za one kojima je planinarenje velik zalogaj, pješačke staze u okolici Trilja savršen su omjer ljepote i aktivnosti.

Foto: Dalmatia Explorer

Preko brda Gardun proteže se staza Gaja Laberija, a hodači će uživati u ostacima rimskog vojnog logora, ostacima mozaika, bedemima… Na samom vrhu Garduna moći će doživjeti istinsku ljepotu triljske okolice. Malo duža pješačka staza Izvori prati izvor Česmu, a prolazi kroz triljska naselja Grab, Velić, Jabuku i Gaz uz posebnu atrakciju putem – Grabske mlinice. Prolazeći kroz mjesta, spoj prirode i ljudske ruke može se vidjeti u arhitektonskim rješenjima priklesanog kamena na kućama ili kod 16 bunara i lokvi koji su nekada služili za opskrbu vodom i napoj stoke, a sada su simboli kulturnog značaja.

Foto: TZ Trilj

Dan u Trilju može započeti i neobično: jahanjem! Ovaj kraj poznat je po tradiciji uzgoja konja, a u svako godišnje doba poseban je doživljaj galopirati uz rijeku Cetinu i njezine pritoke te uz obrađena polja. Za one kojima je susret s konjima popriličan izazov, prijedlog je biciklirati cijelim područjem i otisnuti se sve do utvrda Čačvine i Nutjaka te njihovih vidikovaca, odakle nadahnjuju prekrasni prizori.

Posljednjih nekoliko godina atraktivan je i obilazak quad vozilima. Vozeći se preko planina, kamenjara i krša te kroz doline, doživljaj je vidjeti prirodno okružje na pomalo avanturistički način. Uz bok vožnji, hrabriji se mogu prepustiti adrenalinu i sjuriti kroz Cetinu raftingom ili kajakom. Pustolovi će sigurno biti nagrađeni zapjenjenom Cetinom okruženom stijenama i zelenilom, a svježina i bistrina vode dugo će ih držati odmornima.

Foto: TZ Trilj

Nakon toliko vremena u pokretu, potrebno je odmoriti noge i dušu te upoznati kulturnu, povijesnu i sakralnu baštinu. Idealna su mjesta za to, naročito za one koji vole maštati, arheološki lokaliteti Rimska cesta, Tilurij, po kojem Trilj nosi ime, te poznata Rimska cesta i Muzej triljskog kraja. U obilasku, obavezno je svoje fotoaparate napuniti kadrovima znamenitosti i spomenika, poput sklulpture Mladenaca, kipa sv. Mihovila (zaštitnika Trilja), spomenika Cetini, ali i posebno važnog Starog mosta.

Na kraju cijele avanture iz Trilja se ne smije otići gladan! Iz ruku domaćina nastaju brojni gastronomski specijaliteti poput žabljih i ribljih jela, arambaša, pulestra, divljači, kozjeg ili kravljeg sira te neizostavnih uštipaka. Bilo da idete na jednodnevni izlet ili planirate cijeli vikend provesti u zaleđu Dalmatinske zagore, Trilj će vam sigurno ispuniti sve želje. Stoga, krenite pisati popis i dođite!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije