Vikend s Ninom – Baćinska jezera

Jesen je doba godine koje nas obasipa lepezom zlatnih i bakrenih boja. Obasjana još uvijek toplim zrakama sunca, priroda nas nagrađuje u kojem god smjeru krenuli…

Dominik Puljić

Listopad je mjesec kada ja već tradicionalno imam silnu potrebu obići neko od naših prekrasnih jezera i uživati u raskoši boja. Naime, zamišljam koliko predivno sada izgledaju neke jezerske lokacije koje inače posjećujemo ljeti…

Dominik Puljić

Prošle sam vam jeseni pokušala dočarati ljepotu Lokvarskog jezera u Gorskom kotaru. Sada vas želim upoznati sa sasvim drugim dijelom Hrvatske odnosno Baćinskim jezerima. Udaljena su tek nekoliko kilometara od Ploča, smještena kod mjesta Baćina i spadaju u područje doline Neretve. Ovo je područje ostavilo snažan dojam na mene još od prvog pogleda, putujući prije više godina u smjeru Dubrovnika. Od tada sam mnogo puta ponovila kako je bila dobra odluka odabrati automobil kao prijevozno sredstvo, jer u suprotnom bih ostala zakinuta za pogled na ljepotu ovog divnog područja.

Dominik Puljić

Baćinska se jezera sastoje od šest povezanih jezera – Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero. Ovdje je smješteno i jedino odvojeno jezero – Vrbnik, koje je i površinom najmanje. Voda u jezerima je slatka i seže u dubinu od 30-tak metara, u najdubljem jezeru Crniševo. Ova su jezera još poznata pod nazivom Teutini biseri. Naime, predaja kaže da je lirska kraljica Teuta  ovdje imala svoje dvore i često ih je posjećivala. Kasnije su se ovdje nastanili i Rimljani, te su ostaci Rimskog naselja Praetoria vidljivi na području jezera Sladinac. Sva jezera možete obići 10 kilometara dugačkom, uređenom biciklističko-pješačkom stazom, ovisno o vlastitoj sklonosti za vrstom rekreacije. Putem su smješteni info punktovi sa tablama o biljnom i životinjskom svijetu. Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica a najrasprostranjeniji su tršćaciodnosno vrsta vodene trske. Ovdje obitava čak 24 vrsta riba od kojih su 9 rijetke, endemične vrste. Šećući ćete zasigurno uživati u bojama i zvukovima jezera.

Dominik Puljić

Osim razgledavanje sa obale jezera, ovdje imate mogućnost istraživati jezera prelazeći od jednog do drugog na kajaku ili SUP-u, što je zaista posebno iskustvo, osobito prolazeći kroz uske prolaze između jezera. Ukoliko ste malo manje avanturistički raspoloženi, možete jednostavno odabrati vožnju tradicionalnom neretvanskom lađom. U ovom slučaju dovoljno se samo ugodno smjestiti i uživati u pogledu. Odlična je opcija za obitelji s djecom koja će sigurno uživati u vožnji, a kako je temperatura jezera par stupnjeva toplija od temperature mora, tijekom ljetnih mjeseci jezera su odlično mjesto i za kupanje. 

Dominik Puljić

U rano jesensko i još uvijek sušno vrijeme omogućeno je razgledavanje i nekih dodatnih atrakcija. Ovdje je smješten tunel Maričevac dužine 2 kilometra koji spaja jezera sa rijekom Maticom, koja teče kroz Vrgorsko polje. Tunel je probijen sa ciljem odvodnje suvišne vode sa polja u razdoblju obilnih kiša. Tijekom sušnih ljetnih mjeseci tunel i rijeka Matica u potpunosti presuše. Stoga, jedno sasvim posebno iskustvo predstavlja šetnja isušenim koritom rijeke i tunelom koji je većinu godine pod vodom. 

Pogled na ovo plavo-zeleno područje, koje tijekom jeseni dobiva dodatne zlatne boje, zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, te predlažem obilazak prije nadolazećeg hladnijeg razdoblja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije