Vikend s Ninom – grad Krk

Naš najveći otok! Ili ne…? Godinama je nosio titulu najvećeg hrvatskog otoka, dok nakon pomnog mozganja, računanja i usporedbe površina nije zaključeno kako je to ipak Cres…

Bilo kako bilo, od svih krasnih gradova, mjesta i mjestašaca na otoku Krku, grad Krk je meni osobno najviše prirastao srcu. Sigurno je na to utjecala i činjenica da sam čitavo svoje djetinjstvo, pa i više od toga, provela ljetujući u Krku. Usudila bih se reći da je Krk kriv odnosno zaslužan za moju neizmjernu ljubav prema putovanjima, upoznavanju novih mjesta i kutaka, znatiželji prema dragim gostima koji posjećuju Hrvatsku i prema turizmu općenito.

Otok Krk se nalazi na Kvarneru, te je s kopnom povezan Krčkim mostom koji se naslanja na otočić Sveti Marko. Prelaskom mosta potrebno je slijediti glavnu prometnicu koja vodi kroz otok, kako bi stigli do samog grada Krka. Prilaskom gradu, slobodno parkirajte na nekom od dostupnih parkirališta, spremite ključeve vozila na sigurno i zaboravite na vožnju na neko vrijeme. Krk je idealan za šetnje i istraživanje grada, njegovih uličica, trgova, obale i uvala. Nebrojeno puta prošla sam tim ulicama, ali svaki put iznova volim prošetati i razmišljati koja će me ulica dovesti na koji trg, u smjeru rive ili plaže.

Photo: Monika Vrgoč

U stari grad se može ući kroz četvora vrata, a ja nekako uvijek prilazim preko Vele Place gdje centralno mjesto zauzima kruna bunara porijeklom iz Venecije, te upečatljiv jarbol koji se nalazi odmah pokraj. Ovdje vas čeka stara gradska arhitektura i kamenom popločene ulice, različite širine i strmine, ovisno u kojem smjeru krenuli. Ako nastavite ravno te blago desno središnjom gradskom ulicom, čeka vas toplina kamenih kuća dopunjenih izlozima različitih trgovina i ugostiteljskih objekata. Spustite li se u jednom trenu desno nekom od uličica, začas ćete se naći na trgu Kamplin. Ovdje vas čekaju brojne kulturno povijesne znamenitosti u kojem god smjeru pogledali.

Photo: Monika Vrgoč

Dominira katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije sa cijelim svojim kompleksom. Radi se o romaničkoj katedrali iznimno bogate i raskošne unutrašnjosti. U sklopu katedralnog kompleksa nalazi se i crkva sv. Kvirina, zaštitnika grada. Anđela na zvoniku krčke katedrale, smještenog na sjevernom pročelju sv. Kvirina, možete uočiti već iz daljine. Sjećam se još dok smo bili djeca, kako nam je netko ispričao legendu o anđelu koji se na zvoniku okreće ovisno o tome da li dolazi lijepo vrijeme kada gleda prema moru ili ružno vrijeme kada je okrenut prema gradu. U prilog navedenom govori i slika za vrijeme oblačnog dana, koju imate priliku ovdje vidjeti i na kojoj je anđeo okrenut u smjeru grada.

Photo: Monika Vrgoč

Nasuprot katedralnog kompleksa se nalazi biskupski dvor a odmah pokraj njega je smješten stari Frankopanski kaštel sa svojim upečatljivim kulama.

Photo: Monika Vrgoč

Nastavite li uz gradske bedeme izaći ćete iz starog dijela grada do obale i plaža, koje se pokraj dugačke šetnice uz more prostiru od uređene gradske plaže do stjenovitih predjela sa uvalama. Na kraju šetnice u borovoj šumi će vas dočekati hotelski kompleksi.

Photo: Monika Vrgoč

U Krku nemojte nikako propustiti domaću gastronomiju: od pršuta, sireva, cijenjenog maslinovog ulja do morskih specijaliteta i popularnih šurlica (domaće autohtone tjestenine). Kušajte cijenjena krčka vina i uživajte u boravku kao što i ja uživam pri svakom ponovnom dolasku.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije