Vikend s Ninom – Hum

Nadaleko poznat po svojoj tituli ‘najmanjeg grada na svijetu’, Hum je samim time vrlo interesantno odredište i jedno od redovnih mjesta posjeta većini škola, u sklopu škole u prirodi ili kao dio terenske nastave

U vrijeme školovanja sam ga i ja prvi puta posjetila. No, ja sam Hum odlučila posjetiti ponovno i doživjeti ga sada na nešto intenzivniji način.

Nina Božić

Kasno ljeto, kada sunce ima nekako topliji i zlatniji sjaj, dodatno naglašava sve boje koje nas okružuju i zapravo je idealno doba za vikend izlete. Stoga nije iznenađenje da me boje i toplina Huma nisu ostavile ravnodušnom. Mjesto iz mog davnog školskog izleta sada mi je pričalo jednu drugačiju priču.

Nina Božić

Hum je smješten u Istarskoj županiji, nedaleko Učke odnosno 14 kilometara od grada Buzeta i 7 kilometara od Roča. Obzirom da je kao i svaki gradić u središnjoj Istri smješten na svom brdašcu, do njega vodi nešto zavojitija cesta. Prilaz je sličan kao i kod drugih istarskih gradova, te se pred ulazom u grad nalazi prostran parking, pa nije problem stići osobnim automobilom.

Nina Božić

Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, te su na samom kraju od preostalog kamenja izgradili Hum. Kako im nije ostalo mnogo kamenja, na mjestu gdje su sjedili i razgovarali odlučiše sagraditi grad, te je tako nastao ovaj mini gradić. Nekada su gradske zidine čuvale Hum od prodora Mlečana i Turaka, a danas skrivaju malobrojno stanovništvo koje je ovdje trajno nastanjeno.

Nina Božić

Obasjan suncem na vrhu brdašca, očarao me već na prvi pogled. Na prilazu stoji tabla „Hum – najmanji grad na svijetu“. Iako u njemu živi tek 30-tak stanovnika, ima očuvane gradske institucije. Ostao je očuvan i običaj biranja mjesnog poglavara odnosno običaj „biranja župana na leto dan“ (godinu dana). Prolazim kroz glavna gradska vrata ili ‘Vrata Huma’. Ona su ujedno i posljednje obilježje ‘Aleje Glagoljaša’ koja započinje u podnožju obližnjeg Roča i sastoji od 10 kamenih spomenika, postavljenih uz cestu prema Humu.

Nina Božić

Prolazim kroz dvostruka gradska vrata iza kojih me dočekuje gradski trg okružen kamenim kućama ukrašenim cvijećem. Ovdje je smještena i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Osim gradskog trga, ovdje ćete pronaći još samo dvije gradske ulice, jer Hum je zaista vrlo malen. Uživala sam u šetnji, razgledavajući svaku kamenu kuću, kamene uličice ukrašene teglama cvijeća i primamljive suvenirnice koje su same po sebi poput malenih umjetničkih galerija. Ovdje se na humskom groblju nalazi i romanička crkvica Sv. Jeronima sa očuvanim freskama oslikanim pod bizantskim utjecajem.

Nina Božić

Hum ponosno nosi naziv i ‘Grad biske’ odnosno rakije sa imelom čija tradicionalna receptura potječe upravo iz Huma. Ovdje se svake godine krajem listopada održava ‘Smotra rakija’, te se brojni istarski proizvođači rakije natječu za titulu najbolje. Ako ne želite čekati listopad, bisku i brojne druge istarske specijalitete možete kušati u Humskoj konobi.

Nina Božić

Posjet Humu je izlet koji mi je zaista ispunio srce i uživala sam u šarmu ovog ‘najmanjeg grada na svijetu’. Obzirom da se u blizini nalazi i jedno sasvim posebno mjesto Kotli, svakako predlažem da ga uklopite uz posjet Humu. A od mene više detalja u nekoj slijedećoj priči.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije