Vikend s Ninom – Labin

Prekrasne zidine starog grada, uske kamene uličice i pogled na more

Dok u mislima pažljivo kreiram plan i program za nadolazeći (meni dodatno produženi) vikend, prisjećam se svog nedavnog vikend izleta u Labin. Vjerujem da će vam biti dobra inspiracija za vikend pred nama.

Nina Božić

Smješten je u blizini samog ulaza u Istru te ćete nakon izlaska iz tunela Učka vrlo brzo uočiti oznaku koja vas usmjerava u pravcu Labina. Prilazeći ćete proći kroz noviji dio grada koji se naziva Podlabin i izvorno se razvio kao rudarsko naselje tridesetih godina prošlog stoljeća.  Stari dio grada ćete ugledati kako se uzdiže na svom brdašcu i ponosno bdije nad cijelim gradom. Pratim oznake u smjeru centra, nadajući se slobodnom parkirališnom mjestu u starom dijelu grada. Prošavši samim gradskim trgom, nastavljam dalje te uskoro pronalazim parkiralište. Zadovoljna sam svojom odlukom, obzirom da me ova lokacija nagradila prekrasnim pogledom na staru gradsku jezgru sa lijeve strane i pogledom na morsku pučinu sa desne strane. Labin je zapravo udaljen cca 2 km zračne linije od mora i 3 km od susjednog Rapca, turističkog naselja kojeg također planiram posjetiti u jednom od nadolazećih vikenda.

Nina Božić

Stepenicama se spuštam do kamenih ulica grada i krećem u istraživanje. Nanizane stare kamene kuće, svaka u nekoj svojoj pastelnoj nijansi. Začas se nalazim na gradskom trgu gdje su smješteni i ugostiteljski objekti sa prostranim terasama. Posjetitelji čavrljaju uz šalicu kave ili uživaju u okusima istarske gastronomije, nasmiješenih lica, ugrijanih toplim zrakama sunca. Ja nastavljam dalje među gradske zidine te uskoro stižem do gradske Fortice, povišenog platoa odnosno vidikovca odakle se pruža divan pogled na zelenu okolicu Labina sa lijeve strane te Rabac, Cres i morsku pučinu sa desne strane. Čovjek ovdje ima potrebu zastati i uživati u trenutku.

Nina Božić

Nastavljam dalje kroz grad, diveći se crkvenim tornjevima koji se izdižu iznad kuća. Ovdje se nalazi župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, crkva Svetog Stjepana, crkva Svete Marije od Karmela te ostaci crkve Svetog Justa.

Nina Božić

Uskoro stižem do Zvonika Svetog Justa koji je podignut 1623. godine, na mjestu nekadašnje crkve Sv. Justa a visok je 35 metara. Otvoren je za posjet te sa visine od skoro 30 metara možete uživati u pogledu na cijelu sjeveroistočnu Istru, Cres i Krk, što sam i ja učinila.

Nina Božić

Šetnjom gradom naići ćete na više upečatljivih palača poput Palača Negri i Manzini. Uočiti ćete i baroknu Palaču Battiala-Lazzarini u kojoj je smješten Narodni muzej Labin. Uz bogatu arheološku, etnografsku i kulturno povijesnu zbirku, ovdje se nalazi i replika rudničkog horizonta. Ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije ugledati ćete i ložu, gdje se u prošlosti odvijao javni život.

Nina Božić

Iza ponekog ugla, nailazim na simpatične umjetničke ateljee sa različitim, brižno izrađenim rukotvorinama. Stižem i do glavnih gradskih vrata Sv. Flora odnosno Porta Sanfior, gdje je smješten i top iz doba Austrije. Odavde sa zidina gledam gradski trg i razmišljam kako je vrijeme za odmor na nekoj od terasa ugostiteljskih objekata. Odabirem stol na suncu, te uz kavu i ukusnu tortu sa borovnicama i bijelom čokoladom, odmaram smještena u srcu pitoresknog gradskog centra.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije