Vikend s Ninom – Ludbreg

Centar svijeta, pitom i razdragan, prožet bogatstvom povijesne arhitekture i ljepote prirode…

Grad smješten u Podravini, na pola puta između Varaždina i Koprivnice, prostire se podravskom ravnicom i naslanja na obronke Kalničkog gorja. Tijekom mojeg nedavnog posjeta, oduševila me vizura ovoga grada i sklad povijesne gradske arhitekture.

Foto: Nina Božić

Svoje sam istraživanje započela u samom središtu grada obilaskom glavnog gradskog Trga Svetog Trojstva. Ovdje je označena točka središta svijeta, obzirom kako se, prema legendama, Ludbreg nalazi upravo u samom središtu svijeta, a na obodima koncentričnih krugova koji se od njega šire nalaze se velike svjetske metropole. Odmah uočavam tematski „photopoint“ i bilježim svoj posjet središtu svijeta! Tek par koraka udesno nalazi se pametno drvo, čija krošnja sunčevu energiju pretvara u električnu. Stablo drveta ima utičnice za punjenje različitih uređaja, a krošnja noću osvjetljava trg. Na središtu trga smješten je pil Svetog Trojstva napravljen od kamena s pozlaćenim kipovima.  U nastavku se nalazi skulptura posvećena našoj bacačici koplja Sandri Kolak, rođenoj u Ludbregu, s označenih 66,18 metara – rezultatom kojim je Sandra osvojila olimpijsko zlato. Razgledavajući trg i hvatajući zanimljive kadrove, susrećem vrlo pristupačnog prolaznika, umirovljenog profesora tjelesnog, koji mi je ispričao kako je i sam snimio brojne fotografije s područja grada i koji me ljubazno upućuje na sve bitne znamenitosti. Slijedeći njegove upute, nastavljam lijevo od trga te začas nailazim na arheološki park Iovia, gdje se nalaze ostaci rimskog naselja koje je uništeno u 5. stoljeću.

Foto: Nina Božić

Tek malo niže, stižem do rijeke Bednje i Otoka mladosti, popularnog ludbreškog šetališta. Putem pronalazim slamnatog vunastog nosoroga i mamuta, a upravo me ljubazni profesor upoznao s informacijom kako su ostaci mamuta pronađeni na ovom području. Prelazim simpatični mostić i krećem u istraživanje parka. Stazice vijugaju između brojnih stabala borova i bjelogorice, a uokolo su postavljene mnoge atrakcije za rekreaciju i dječju igru. U cjelokupan ambijent odlično su se uklopile drvene klupice s kojih možete promatrati ribnjak, smješten na području parka.

Foto: Nina Božić

Nakon istraživanja ove zelene oaze grada, prelazim rijeku Bednju i ulazim noviji dio. Hvatajući kadrove uz rijeku, vraćam se natrag prema glavnom gradskom trgu i nastavljam dalje u smjeru župne crkve Presvetog Trojstva, najstarije sakralne građevine u Ludbregu. Ovdje se od 18. stoljeća čuva Relikvija Predragocjene Krvi Kristove.

Foto: Nina Božić

Nedaleko crkve nalazi se rodna kuća Mladena Kerstnera, autora poznatih djela Gruntovčani i Mejaši. Nastavljam dalje prema drugoj strani trga gdje je smješten dvorac Batthyany. Na travnjaku, ispred ulaza u jednu od dvorskih zgrada, nalaze se velike kamene kugle stare milijune godina, porijeklom iz vremena davno nestalog Panonskog mora. Ovdje je i Glazbena ograda koja omogućuje stvaranje melodije „Ode radosti“. Dvorac je svoj današnji oblik dobio u razdoblju baroka, a u njemu je smještena cijenjena ludbreška međunarodna restauratorska radionica. U dvorcu se nalazi i kapelica Sv. Križa, stalna izložba arhivske građe i stalni postav zbirke sakralne umjetnosti.

Foto: Nina Božić

Obzirom da je poznato kako je Ludbreg jedno od najvažnijih svetišta u Hrvatskoj, tako i ja nastavljam dalje u obilazak. Naime, još 1513. bulom pape Leona X, priznata je i potvrđena čudesna pojava Svete Krvi Isusove u kapeli tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave. Obilaskom kapele izgrađene u čast štovanja Presvete Krvi Isusove, zaključujem svoj posjet ovom živopisnom mjestu. Predlažem vam da sami istražite pregršt dodatnih zanimljivih sadržaja i atrakcija koje nudi ovaj predivan grad, kao i njegovo okolno područje.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije