Vikend s Ninom – Malinska

Nekako su mi posebno dragi ovi kasnoljetni dani, kada je vrijeme još uvijek toplo i stvoreno za uživanje u svim morskim aktivnostima…

S druge strane, temperature zraka nisu više toliko ekstremno visoke i sunčeve zrake ‘prže’ manjim intenzitetom. Volim sjesti uz more, uživati u toplini i samo promatrati ljepotu plavetnila i sunčevih zraka kako se svjetlucaju na morskoj površini te daju zlatno žutu boju stijenama na obali. Osjećam da nam je svaki takav trenutak poklonjen, prije nego se svi prebacimo na postepeno sve hladnije dane i vremenske uvjete. 

Matea Režek

Prelazeći Krčki most, veselim se pogledu na plavetnilo obasjano sunčevim zrakama sa obje strane mosta. Odlučila sam posjetiti Malinsku, smještenu na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, te udaljenu od Krčkog mosta 15-tak kilometara. Ako ste se ikad pitali ima li ime mjesta veze sa malinama odgovor je – nema. Radi se zapravo o prvom mlinu odnosno malinukoji je ovdje izgrađen u 15. stoljeću, kada je i krenulo naseljavanje ovog područja. Malinska je središnje mjesto područja Dubašnice, koje je dobilo ime po prostranim šumama duba odnosno hrasta, a koje se prostiru na ovom dijelu otoka.

Matea Režek

Danas je Malinska poznato turističko mjesto i ljetno odredište brojnih domaćih i stranih gostiju. Obzirom da se ovdje radi o naselju koje se nešto kasnije formiralo na otoku, nema tipični stari kaštel u središtu grada. Zato je pogled na rivu i brojne brodice koje se ovdje ljuljuškaju pravi melem za oči. Slika je to kakvu zaista i želim vidjeti dolaskom u otočno mjesto. Vjerujem da isto razmišljaju i brojni strani gosti, koji su potrošili silne sate u gustom prometu putujući iz udaljenih europskih gradova. Ovdje će svatko za sebe pronaći svoju omiljenu plažu obzirom da tu postoje betonske, stjenovite, te šljunčane plaže i uvalice. Ovdje se nalazi i plaža Haludovo, smještena ispod nekad vrlo popularnog i poznatog hotelskog kompleksa. Plaža je kamenim puteljcima povezana s park-šumom Haludovo, koja obiluje vegetacijom borova, pinija i lovora. Odavde kreće i „Rajska cesta“ odnosno uređena šetnica obrasla borovima i ostalim mirisnim raslinjem, koja vodi prema Njivicama. U Malinskoj se nalaze i brojne druge šetnice i označene staze (uz more i prema unutrašnjosti), te je osim šetačima iznimno zanimljiva i biciklistima. 

Matea Režek

Kako bi istražili i upili dio povijesti Malinske, predlažem posjet Galeriji Svetog Nikole. Sakralna baština ovdje također seže u povijest. Tako je župna crkva Svetog Apolinara sa svojim zvonikom upečatljiv simbol mjesta. 

Matea Režek

Istražujući Malinsku, uočavam i prekrasna zelena stabla maslina te prostrane maslinike koji okružuju mjesto. Uskoro, tijekom listopada će krenuti berba maslina i proizvodnja novih zaliha ovog tekućeg zlata. Krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje ima zaštićenu oznaku izvornosti, te ga možete kupiti direktno kod nekog od proizvođača.

Matea Režek

Da biste dobili savršenu ideju kako ovo maslinovo ulje koristiti u vašoj kuhinji, predlažem posjet nekom od brojnih restorana, kako bi uživali u tradicionalnoj domaćoj kuhinji. Zasigurno će vas oduševiti brižno spremljena riba i ostali morski plodovi u kombinaciji sa mirisnim i začinskim biljem ovog kraja. Svakako predlažem ručno rađeno domaće tijesto šurliceu različitoj kombinaciji umaka. Poklonite i vi sebi još malo mora tijekom preostalih ljetnih vikenda.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije