Vikend s Ninom – Novigrad

Grad koji se “ljubi”  s parkovima, šetnicama uz more, pinovim šumicama, maslinicima i vinogradima

Foto: Nina Božić

Smješten na sjeverozapadnoj obali Istre, Novigrad me je oduševio prilikom mojeg posjeta prošlog vikenda. Željela bih spomenuti kako sam prvo oduševljenje osjetila već prilazeći gradu i prelazeći rijeku Mirnu. Pogled na plodna polja koja se prostiru dolinom rijeke poseban je doživljaj, jer se u ovo doba godine već nazire zelenilo vegetacije. Pokušavajući upiti svaki komadić okoliša, nastavljam dalje prema gradu, do kojeg stižem za tren.

Foto: Nina Božić

Našavši se u lučici Mandrač promatram kadrove koji me okružuju. Sa desne strane ljuljuškaju se brojne brodice, različitih boja i veličina, od manjih barčica i novijih, modernijih brodica do ribarskih brodova i koćarica. Sa lijeve strane, odmah nasuprot morskom plavetnilu prostire se zeleno raslinje Parka novigradskih ribara i Parka Irme Benčić. Dok mi odmah ispred mene pogled privlači raznobojnost arhitekture stopljene sa poznatim gradskim zidinama koje proviruju između. Sve zajedno čini iznimno skladan prizor.

Foto: Nina Božić

U trenu odlučujem obići zidine sa morske strane i krećem dalje kroz grad. Putem prolazim kroz Park mladih gdje je ljeti moguće pronaći više prigodnih zanimljivosti poput mogućnosti posudbe neke od knjiga na više jezika. Prolazeći područjem Rivarela, gdje su zasađena brojna stabla tamarisa, stižem do obale i upijam miris mora. Široka šetnica sada pretvara se u prostranu plažu tijekom ljeta. Promatram morsko plavetnilo i impozantne gradske zidine koje su uspješno očuvale grad kroz povijest. Uspinjem se do gradske lože Belveder, zastajem na tren kako bih promatrala more omeđeno kamenim lukovima. Nastavljam dalje uz obalu, gdje je na samoj špici iznad šetnice i plaže smješten prostrani Park novigradske biskupije. Ovo je zasigurno odlično sklonište od sunca tijekom ljetnih mjeseci, gdje se na velikom travnjaku ispod stabala „traži mjesto više“. Penjem se na kameni vidikovac, jednu  od točaka nekadašnje zaštite grada i luke, kako bih promatrala zeleno prostranstvo sa druge strane luke. Ovo zeleno područje se šetnicom uz more nadovezuje na grad, a omogućuje uživanje u mirisima različitog zelenog raslinja i pinovih šumica.

Foto: Nina Božić

Ja nastavljam dalje uz crkvu sv. Pelagija i Maksima prema simpatičnom središnjem trgu. Razgledavajući upečatljivu gradsku arhitekturu zaključujem da je baš ova lokacija idealna za odmor uz kavu. Odabirem kafić s romantičnim detaljima i upijam tople sunčeve zrake dok promatram visok zvonik sa jedne strane i zgradu gradske uprave sa druge strane trga. Pogled mi privlači skrovit prolaz u uglu gradskog trga, pa odlučujem proviriti iza ugla gdje me čeka još jedan skroviti park, zelena oaza u samom središtu grada okružena simpatičnim kamenim kućicama nosi ime Park Giovanni Rainis. Istražujem uličice, zavirujem u šarene suvenirnice i trgovine raznovrsnim domaćim proizvodima. Primjećujem kako se brojne zelene park oaze stapaju sa gradskom arhitekturom. Obilazim Park Antonio Manzoni i Park Giovanni Rusgnach dok se krećem ponovno prema lučici Mandrač, kako bih je promotrila sa druge strane.

Foto: Nina Božić

Hvatajući prekrasne kadrove i pozdravljajući luku iza sebe, nastavljam svoj izlet u smjeru obližnjih zelenih nasada vinograda i maslinika. Ovdje se prostire maslinik Vergal, a možete posjetiti i brojne cijenjene vinarije poput Ghira, Moreno Ivančić i druge. Ja sam ovaj put posjetila vinariju Pervino, kako bih napunila svoje kućne zalihe i uživala u degustaciji uz pogled na okolne nasade.

Foto: Nina Božić

Novigrad je obalni gradić koji ima vrlo bogatu vegetaciju i savršen omjer zelenila i plaža, od samog centra grada na šire područje. Ovdje se ljeti možete kupati već uz zidine grada, pa kilometrima dalje do uvale Dajla dokle seže šetnica i zelenilo uz obrađene vinograde i maslinike, koji su u vlasništvu domaćih proizvođača. Stoga predlažem da i vi što prije posjetite Novigrad i u svoj obilazak uklopite posjet nekom od cijenjenih vinara i maslinara poznatih po brojnim priznanjima i osvojenim nagradama. A kako me ovaj istarski biser jako ugodno iznenadio, možda se i sretnemo tamo!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije