Vikend s Ninom – Plomin

Utvrđeni kameni gradić na klisuri s jednim od najljepših pogleda na našoj obali

Istražujući blagodati jeseni u Istri, put nas je nekako ponovno doveo do Plomina, koji smo već posjetili nešto ranije, prije nego što se priroda ogrnula svojim zlatno-smeđim ruhom

Plomin, odnosno latinski Flanona, nastao je još u prapovijesti i smatra se jednim od najstarijih istarskih naselja. Uzdigao se na mjestu gradine iz 2. tisućljeća prije Krista i u prvo doba nastanjivali su ga Liburni, koji su boravili na području istočne Istre. Kasnije su mu se mijenjali gospodari i stanovnici kako su se mijenjale i vlasti.

Foto: Nikolina Božić

Zakoračivši prema kamenim gradskim uličicama, promatrajući ta stara kamena zdanja, gotovo da sam mogla osjetiti duh starih vremena. Pokušavam zamisliti živote brojnih naroda koji su ovuda prošli, njihovu svakodnevicu i manje i veće životne bitke. U vrijeme rimske vlasti, Plomin je bio značajna luka, što je zasigurno pridonijelo živahnosti grada. U to doba trgovanja i veće kretnje prema gradu, vjerujem da se mogla odviti i neka zanimljiva ljubavna priča, iako istražujući malo, nisam naišla na neki zapis. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, ovdje su gospodarili Istočni Goti te su se zatim smjenjivali Bizant, Langobardi, Franci i Mlečani. Vezano za smjene vlasti i ratovanja, pronašla sam i legendu koja govori o nastanku imena grada, koji su Talijani nazivali Fianona. Legenda kaže da su u jednom od strašnih uskočkih napada na grad poginuli svi ljudi koji su se ondje našli, a jedino su baka i unuka pronašle skrovište u dimnjaku i tako preživjele. Tada su Talijani prozvali grad Fianona, od pojmova „unuka i baka“.

Foto: NIkolina Božić

Danas u Plominu živi svega stotinjak ljudi, a osim starih kamenih kuća i uskih kamenih uličica, ovdje se nalazi prva župna crkva sv. Jurja Staroga iz 11. stoljeća. Jednobrodna crkvica izvorno je bila romanička, a potom crkva bratovštine plominskih ribara i pomoraca. Na vanjskom zidu crkvice ugrađen je poznati Plominski natpis, odnosno ploča s reljefnim prikazom ilirsko-rimskog boga Silvana, zaštitnika flore i faune. Na ploču je naknadno uklesan glagoljski natpis, koji se smatra jednim od najstarijih. Današnja župna crkva Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeća jednobrodna je kasnogotička građevina s pet oltara.

Foto: Nikolina Božić

Osim prekrasnih starih kamenih građevina, ono što Plomin dodatno čiti posebnim i privilegiranim jest prekrasan pogled na morsko plavetnilo. Smješten na uzvisini, 168 metara iznad Plominskog zaljeva, Plomin nudi pogled na istarsko kopno s jedne te na Kvarner s druge strane. Tako sam i ja, prošetavši gradskim uličicama, stigla do samog ruba gradskih zidina, stala uz njih i gledala u daljinu. Pogled koji ti nikad ne može dosaditi i od kojeg se tako teško odvojiti: prekrasno plavetnilo duboko dolje i strmi obronci koji se uzdižu prema gradu. Gledala sam tada u kombinaciju morskog plavetnila i zelene prirode, a sadašnje jesenje boje nude gotovo jednaku ljepotu.

Foto: Nikolina Božić

Kako bih zaokružila cijelu priču, produžila sam do obližnjeg vidikovca koji se nalazi u sklopu Hotela Flanona, gdje se pruža još širi pogled na cijeli Kvarner. Osim toga, restoran otvoren za sve posjetitelje nudi raznovrsnu ponudu istarske kuhinje. Ja sam već odabrala svoju savršenu kombinaciju s pljukancima kao glavnim sastojkom, uz čašu terana i pogled koji obara s nogu. Uopće ne sumnjam da ćete i vi, kao i ja, biti jednako oduševljeni ovim „paket-iskustvom“.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije