Vikend s Ninom – Roč

Prošli vikend mi se ovdje desila ljubav na prvi pogled i kao svaka ‘do ušiju’ zaljubljena osoba, maštam kada ću doći ponovno.

Bez previše planiranja i istraživanja unaprijed, posjet Roču desio se nekako spontano i prirodno. Vjerujem da je razlog tome bilo sjećanje na svojevremeni posjet Buzetu i pogled prema Roču koji mi je tada ‘zapeo za oko’.

Nina Božić

Smješten je u središtu sjeverne Istre, udaljen 10-tak kilometara od Buzeta. Nakon ulaska u Istru i izlaska iz tunela Učka, do Roča stižem začas, rekla bih svega par minuta vožnje. Vidljiv je odmah s ceste Rijeka – Buzet, na svom brdašcu, promatra okolne predjele sa 348 metara nadmorske visine. Parkiram desno, odmah nasuprot prilaza ‘starom gradu’. Ispred mene se nalaze Glavna gradska vrata i stražarnica iz 15. stoljeća.  

Nina Božić

S desne strane na uzvisini je smješten mletački top „Bombarda“ a prolaskom kroz Gradska vrata nailazim na Lapidarij s rimskim kamenim spomenicima. Ovdje je zapravo pogled kroz Gradska vrata izniman u oba smjera jer ukoliko se okrenete prema vratima kroz koja ste upravo prošli, ugledat ćete zeleno prostranstvo ljepote prirode. Nastavljam dalje mjestom, diveći se skladnim kamenim kućama sa drvenim škurama upotpunjenim teglama cvijeća.

Nina Božić

Ovdje se nalazi Župna crkva Sv. Bartula sa upisanim Ročkim glagoljaškim abecedarijem, crkva Sv. Antuna Opata i crkva Sv. Roka. Roč je od srednjeg vijeka sve do 20. stoljeća bio jedno od najznačajnijih središta hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem hrvatskom pismu – glagoljici.

Nina Božić

Ovdje je priređena za tisak prva hrvatska tiskana knjiga prema Misalu kneza Novaka iz 1368. godine. Zato se ovdje nalazi i bista Jurja Žakna, vjesnika prve hrvatske tiskane knjige. Šećući nailazim na šarmantan parkić gdje dominira kamena harmonika. Saznajem da se tijekom svibnja ovdje održava i međunarodni susret harmonikaša.

Nina Božić

Hodajući Ročem, osmijeh mi ne silazi s lica i srce mi je svakim korakom sve punije. Ispred mene se otvara pogled prema ugodnom i nekako toplo uređenom prostoru i terasi „Ročke konobe“. Drvo, kamen, tegle sa cvijećem, te stolice napravljene od drvenih bačava. Ljubav je rođena, jednostavno sam odmah morala sjesti. Konoba nudi ponudu ukusnih domaćih jela te domaće pašte u različitim kombinacijama. Kad pomislite da ne može bolje, na red dolazi desert. Domaća pita od jabuka i kolač od sira, zaista su odlični. Obzirom da sam u ponudi uočila i jedan malo neobičniji desert, morala sam isprobati i bila sam oduševljena. Skuta sa orasima i medom na podlozi od kave, zaista savršena kombinacija.

Nina Božić

Odmah do ulaza u konobu se nalazi i „Biskoteka“, malena obiteljska trgovina odnosno poklon galerija koja nudi pregršt domaćih proizvoda. Ovdje sam provela poprilično vremena samo razgledavajući prekrasan ambijent, kako bi proučila svaki izložen proizvod i odabrala nešto za sebe i nešto za dodatni poklon koji nikako da stignem kupiti, te je ova bila odlična prilika za odabrati nešto posebno. Kako mi je vlasnik predložio degustaciju domaće biske, nikako nisam mogla odbiti. Ovdje se čovjek zaista osjeća ugodno i dobrodošlo.

Nina Božić

U podnožju Roča započinje Aleja glagoljaša koja se sastoji od 10 kamenih obilježja, uz cestu prema Humu, gdje završava zadnjim spomenikom.  Više o Humu pričam u nekoj slijedećoj kolumni.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije