Vikend s Ninom – Sela podno Žumberka

Područje je ovo čiste i netaknute prirode, skrivenih prirodnih ljepota te upečatljivih kulturnih i sakralnih spomenika smještenih u selima podno Žumberačke gore

Žumberačka gora se proteže od slovenske granice na zapadu, do Zagreba na istoku, a veći dio je zaštićen u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Njezin vrh, Sveta Gera, na visini od 1178 metara najviši je vrh kontinentalne Hrvatske. Posjetitelji ovdje najčešće dolaze radi uživanja u netaknutoj prirodi i svježem zraku te je moguće odabrati između više putova i staza koje vode ovim krajem, ovisno o vlastitoj kondiciji i vremenu koje imate na raspolaganju. S jedne strane, ovdje vas čeka prekrasna priroda, a neke od staza vode do iznimno lijepih slapova. S druge strane, ovdje se nalaze ostaci zanimljive povijesti i misteriozni ostaci srednjovjekovnih gradova – Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka.

Nina Božić

Potaknuta nedavnim hodočašćem selima podno same Gore, koja nekako obrubljuju njene skute, željela bih i vama predložiti ovu laganu šetnju prirodom kao i istraživanje crkava i kapelica koje su ovdje smještene. Mjesto polaska je bio Slavetić, smješten na visini od 90 metara, koji se nalazi uz Planinarski put Žumberkom.

Nina Božić

U ovom selu okruženom prirodom, vinogradima i voćnjacima nalazi se župna crkva sv. Antuna Pustinjaka iz 1600. godine, koja je zaštićeno kulturno dobro. Jednobrodna crkva, s dvije kapele, dominantnih je baroknih karakteristika. U bočnoj kapeli Uznesenja Blažene Djevice Marije smještena je grobnica obitelji Oršić. Nasuprot crkvi, na vrhu brijega, smješten je dvorac grofova Oršić. Izvorno je sagrađen kao srednjovjekovni burg s gotičkom jezgrom grada. Više puta je mijenjao vlasnike, a 1468. dolazi u posjed grofova Oršić.

Nina Božić

Obilazeći kapelicu sv. Ivana Nepomuka koja je smještena u blizini, put se nastavlja dalje preko Dola, Puškarova jarka, Hutina, Krašića do Pribića. Dužina ove rute je 12 kilometara, a pogled seže prema livadama, poljima i šumama koje se bude.

Matea Režek

U Krašiću je na samom glavnom trgu smještena župna crkva Presvetog Trojstva. Ova iznimno posebna kasnogotička crkva prvi se put spominje 1334. godine. Pretpostavlja se kako je barokni opus dobila 1759., a zvonik uz zapadni ulaz podignut je 1771. godine. Danas je dobro poznata kao župa rođenja bl. Alojzija Stepinca, koji je rođen u susjednom selu Brezarić.

Krašić je mjesto koje ima svoju priču i posebnost, a moj put vodi dalje do sela Pribić, smještenog u prirodnoj ljepoti doline kardinala i biskupa, nedaleko Krašića. Sjedište je to rimokatoličke župe sa župnom crkvom sv. Siksta i grkokatoličke župe s neobizantskom crkvicom Blagovijesti. Posebno je upečatljiva ova crkvica smještena na otočiću usred ribnjaka, ispred baroknog dvorca grkokatoličkih biskupa. Po svom specifičnom obliku i stilu gradnje, prilično se razlikuje od većine ostalih crkava. Počela se graditi 1911., povodom 300. godišnjice zajedništva grkokatolika s Rimskom Stolicom. Uređenjem unutrašnjosti i oslikavanjem u potpunosti je dovršena 1942. godine.

Nina Božić

Vjerujem kako će vas spomenute zanimljivosti i moja priča potaknuti na istraživanje ovog područja koje ima predivnu prirodu, bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, ali i tople i srdačne ljude. Ima se tu još štošta za vidjeti – kao što su ljepote panoramskih pogleda kad se popnete na same vrhove Žumberačke gore; naučiti – kao što je zanimljiva priča o Dolini kardinala; i naravno okusiti – kao što su hrana i autohtone sorte vina sa žumberačkih obronaka…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije