Vikend s Ninom – Sveti Petar u Šumi

Ljepota jeseni u Istri posebna je priča koja nosi pregršt mogućnosti. Svaki gradić i mjesto nudi neke svoje znamenitosti i vlastitu osobnost…

Nikola Kalevski

Cijela Istra je vrlo poželjna destinacija za obilazak u svako doba godine, a meni osobno jesen izaziva posebnu toplinu oko srca. Zasigurno tome pridonosi i šarenilo raznovrsnih jesenskih plodova, te mirisi i okusi istih. Boja krajolika gdje zelene površine podno brežuljaka postepeno poprimaju topao, bakreni sjaj, vrlo je privlačna oku. Većina naselja u centralnoj Istri karakteristično je smještena, svako na svom brežuljku. No, ovaj put bih vam željela predstaviti Sveti Petar u Šumi, gdje naselje nije tradicionalno locirano na brdu. 

Katarina Jukić

Mjesto se nalazi u samom središtu Istre, u blizini Pazina i Žminja. Samo naselje je zajedno sa pripadajućim selima i zaseocima smješteno uokolo brežuljkaste zaravni, na kojoj nije većinski dio naselja. Naime, ovdje centralno mjesto na brdu zauzima stari benediktinski samostan. Samo mjesto dobilo je ime po samostanu kojeg su benediktinci osnovali u XII stoljeću. Iz doba benediktinaca sačuvana je jedna latinska knjiga i Supetarski ulomak. Radi se o kamenu pronađenom u srušenom samostanskom zidu, na njemu su uklesana slova glagoljice i ćirilice, što sve zajedno dovodi do spoznaje kako su se tada koristila sva tri pisma. 

Nikola Kalevski

Godine 1459. je zanimanje za benediktinski red stagniralo te je samostan predan bijelim fratrima, odnosno pavlinima. Oni su samostan obnovili, u podnožju su postavili nove renesansne stupove dok su stare romaničke premjestili na kat iznad.  Samostanska crkva svetog Petra i Pavla Apostola obnovljena je u gotičkom stilu, a i kompletna unutrašnjost crkve je bogato opremljena. Sve oltare, propovjedaonicu, kućište orgulja i kipove na pročelju crkve je izradio pavlin Pavao Riedl. Dok su posebnost dvije bočne kapele koje su još uvijek djelomično obložene kožnim tapetama. 

Nikola Kalevski

Mjesto je rado posjećeno od strane brojnih hodočasnika, kako bi vidjeli sliku Majke Božje Čestohovske, izložene na glavnom oltaru. Izradio ju je nepoznati pavlinski slikar po uzoru na sliku koja se čuva u poznatom poljskom marijanskom svetištu Jasnoj Gori. Prema službenim bilješkama brojnih svjedoka, slika je proplakala krvave suze na Badnjak 1721. godine, a u slijedećim godinama su dokumentirana brojna čudotvorna ozdravljenja, što je privlačilo sve više hodočasnika.

Katarina Jukić

Ovdje se također nalazi i „Križni put oca Danijela Hekića“, uređen u znak poštovanja prema ovom velikanu molitve, patnje i svete krunice. Otac Danijel Hekić je 1955. godine obolio od multiple skleroze, a ipak je preko pet desetljeća primao vjernike, ispovijedao ih, razgovarao s njima, tješio ih i blagoslivljao. Križni put se prostire na površini od 4,2 kilometra, te su na mjestu svake od četrnaest postaja smještene kamene skulpture motiva. Ovo je idealno mjesto za sabiranje misli, promišljanje o vlastitom životu, meditaciju i molitvu…

Nikola Kalevski

Ovdje se stanovništvo pretežno bavi poljodjelstvom, pri čemu bih istaknula i nasade vinove loze. Područje je vrlo pitomo i ugodno, te se postepeno razvija ruralni turizam. Svakako obiđite neko od obližnjih obiteljskih gospodarstava i uživajte u ukusnoj domaćoj hrani začinjenoj mladim maslinovim uljem.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije