Vikend s Ninom – Tribunj

Je li se i vama ispred očiju pojavi slika magarca, prilikom spomena imena Tribunj? Kod mene je to svakako slučaj, čime možemo potvrditi da mjesto ima svoj prepoznatljivi simbol

HeritegaCroatia

Tribunj je maleno dalmatinsko mjesto na području Šibensko-kninske županije, odlično smješten u blizini Šibenika, te zaštićen brdima s kopna i otocima s mora. Smješten je samo 4 kilometara od Vodica, te ga nikako nemojte zaobići kada ste u ovom dijelu Hrvatske. Poseban šarm daje mu dio naselja koje se nalazi na otočiću, spojenom sa kopnom kamenim mostom.  Ovaj stari dio, takozvano Staro selo, osnovali su i naselili bjegunci iz okolnih naselja u vrijeme napada Turaka. Ovdje su se stanovnici sklonili u kaštel opasan zidovima. Obzirom na ograničen otočni prostor i broj stanovnika, gradile su se zbijene kuće uz tijesne ulice. Upravo je pogled na ovaj dio Tribunja ono što ga danas čini posebnim i upečatljivim. Ljepotu cijelog ambijenta upotpunjuju i mali otoci koji su se smjestili ispred samog središta mjesta. Radi se o nenaseljenim otočićima Lukovnik i Logorun a nešto dalje smješteni su i Prišnjak i Sovljak.

HeritegaCroatia

Tribunj je vrlo upečatljiv svojom kamenom arhitekturom i svaka kuća odiše tradicijom malog dalmatinskog mjesta. Mjesto ima i bogatu sakralnu baštinu, te je tako najstarija crkvica Pohoda blažene Djevice Marije u Vrtlima, koja je zaštićena kao spomenik kulture. Župna crkva Velike Gospe novijeg je datuma, no posebna je po svojoj arhitekturi od bijelog kamena te je također zaštićena kao spomenik kulture.

HeritegaCroatia

Uz turizam, ovdje se stanovnici tradicionalno bave poljodjelstvom i ribarstvom. Poseban je doživljaj na tribunjskoj rivi kada se ribarske brodice i koče vrate sa mora. Začas nastane komešanje oko odabira različitih vrsta svježe ribe. Ima li bolje od kupovine svježe ribe direktno s brodice? No, ako ne stignete uloviti ribare na vrijeme, tu je uvijek Tribunjska tržnica svježe ribe. Također, za one koji još ne znaju, u blizini Tribunja nalaze se najpoznatije lokacije za uzgoj dagnji na dalmatinskoj obali. Stoga svakako preporučam neku od lokalnih konoba i restorana za kušanje ovih morskih delicija.

HeritegaCroatia

Šećući obalom, zasigurno ćete uočiti  skulpturu magarca, simbola ovog mjesta koje je poznato po svojoj Utrci magaraca. Ovo je sasvim jedan poseban doživljaj, te ako želite promatrati kako „trče“ ove prilično tvrdoglave životinje, svakako planirajte posjet i tijekom ljeta odnosno prvog kolovoza.

HeritegaCroatia

Dok čekamo ljeto, predlažem da neki od preostalih jesenskih vikenda rezervirate za svoj posjet Tribunju. Unatoč učestalijim vjetrovima, još uvijek se nađe prelijepih sunčanih jesenskih dana, koje možete iskoristiti za šetnju novoizgrađenom tribunjskom šetnicom, koja mami svojim kontrastom bijelog kamena tik uz morsko plavetnilo. 

HeritegaCroatia

Svakako bih predložila i uspinjanje na brdo Sv. Nikole, obilazak istoimene crkvice, te ruševina stare utvrde Jurjevgrad. Odavde će vas pogled zasigurno oduševiti. Osim šetnje i istraživanja samog mjesta, vrlo je zanimljivo uputiti se i u zaleđe Tribunja. Ovdje su smještene uređene poljske i biciklističke staze različitih stupnjeva zahtjevnosti. Smješteni su ovdje nasadi vinove loze i maslina, prošarani brojnim suhozidima. Udahnite zrak ovog podneblja i osjetite miris kadulje. Mir, tišina i odmor za dušu. Ukoliko su vam draže malo zahtjevnije i strmije staze, predlažem put Sv. Roka i Kuginu stopu, gdje je prema predaji po zagovoru svetog Roka zaustavljena kuga. Sa vidikovca koji se ovdje nalazi, čeka vas još jedan očaravajući pogled.  U ovom spoju mora i brdske rekreacije, vjerujem da će mnogi pronaći odličnu ideju za vikend izlet.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije