Vikend s Ninom – Trogir

Poseban je po nizu umjetničkih djela na kamenu starog grada, smještenog na otočiću između kopna i otoka Čiova

Vedrina, sreća i opuštenost, osjećaji su koje u meni izazivaju sunčani, proljetni dani. Nakon duge hladne zime, čovjek se zaželi izlaska iz kuće i boravka na svježem zraku. Kad kažem svježem zraku, još bolje zvuči svježem, morskom zraku. Rekla bih da je idealno doba godine za kretanje prema južnim trasama i istraživanje bogatstva naše obale.

Vođena tom mišlju, upoznavanje Trogira mi se učinilo kao odlična vikend avantura. Udaljen je 60-tak kilometara od Šibenika i ni 30-tak kilometara od Splita, lako dostupan autocestom iz svih smjerova. Godinama slušajući brojne, oduševljene pripovjedače, oduvijek sam znala da je poseban, ali nikako da me put nanese ovdje. Ovaj put, vrijeme me i nije savršeno poslužilo, obzirom da se sunce sakrilo iza oblaka. Usprkos tome, ljepota grada je i dalje plijenila u svom svojem sjaju. Svatko tko se nađe ovdje, zasigurno će potvrditi posebnu ljepotu ovog našeg bisera, koji se nalazi i na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture.

heritagecroatia.com

Povijesna jezgra grada smještena je na otočiću, gdje prvenstveno dominira tvrđava ili kaštel Kamerlengo. Fascinantna je građevina sa kulama na svakom od četiri ugla. Na otočiću se također nalazi kula Svetog Marka, sagrađena u 15. stoljeću. Tada je izgrađena i većina tvrđave Kamerlengo, osim najstarije kule koja je sagrađena u 14. stoljeću. Tvrđava je nekad služila za smještaj mletačke vojske, te je i ime dobila po mletačkom činovniku koji je ovdje vodio financijske poslove. Danas tvrđava služi kao ljetna pozornica.

Ovdje možete vidjeti više krasnih palača i Muzej grada Trogira smješten je u jednoj od njih. Radi se o kompleksu Garagnin-Fanfogna koji se sastoji od više romaničkih i gotičkih kuća objedinjenih u jedinstven sklop. U jednoj od palača – Komunalna palača renesansnog izgleda, smještena je i Gradska vijećnica.

heritagecroatia.com

Na području grada možete pronaći više crkava te dominikanski samostan Svetog Dominika. U samostanu je interesantno vidjeti strop sa drvenim gredama u obliku dna broda. U jezgri grada smješten je još i benediktinski samostan Svetog Nikole s muzejom Kairosom te bazilika Svete Barbare i crkva Svetog Petra. Na istočnoj strani, na gradskom trgu se nalazi i katedrala Svetog Lovre, poznata još i kao katedrala Svetog Ivana. Na ulazu možete vidjeti poznati romanički portal, hrvatskog kipara, majstora Radovana iz 1240. godine. Na portalu su vidljive scene rođenja i života Isusa Krista a uz portal na lavovima možete vidjeti kipove Adama i Eve. No, katedrala je trenutno pod skelama, pa ću morati doći ponovo da vidim taj biser hrvatske umjetnosti.

heritagecroatia.com

U kojem god smjeru kamenim gradskim ulicama krenuli, zasigurno ćete uživati u pogledu na arhitekturu koja vas okružuje te vraća u doba Grka, Rimljana i Mlečana.

Uz brojne povijesne građevine ovdje se nalazi i jedna skulptura novijeg datuma. Radi se o Trogirskoj kruni, spomen obilježju hrvatskim braniteljima, smještenom u parkiću odmah uz obalu, koji je postavljen 2020. godine.

heritagecroatia.com

Šetnja prekrasnom rivom mami osmijeh na lice, s jedne strane građevine koje oduševljavaju a sa druge usidrene brodice. Zastanite na tren, smjestite se na neku od terasa i uživajte u kavi uz miris mora.

heritagecroatia.com

Ukoliko nakon odmora poželite još malo istraživati, možete prijeći mostom do otoka Čiova, što ću ja ostaviti za neku novu priču.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije