Vikend s Ninom – Vransko jezero

Jeste li već dosad posjetili najveće prirodno jezero u Hrvatskoj? Park prirode smješten u blizini Biograda.

Već neko vrijeme nisam posjetila neko od naših prekrasnih jezera a moram naglasiti da prema jezerima osjećam posebnu ljubav. Rekla bih da razlog istom seže u prošlost, kada sam prvi puta obišla jedno od naših brojnih jezera i rodila se ljubav na prvi pogled. Stoga me obilazak svakog pojedinog jezera posebno veseli. Uzbuđenje dok se približavam, očekujući prvi i sve dodatne poglede prema jezeru, koji uvijek iznova oduševljavaju. Tako je i sa Parkom prirode Vransko jezero.

heritagecroatia.com

Od svih naših jezera, ono je smješteno najbliže moru te se time nalazi u području mediteranske klime. Od mora je na nekim mjestima udaljeno manje od jednog kilometra, prostire se dužinom obale, površinom od 30 km². Kompletan Park prirode je površine 57 km² te se prostire na području između Pirovca i Pakoštana. Smješteno je u kršu te se površina jezera zapravo nalazi 2 metra iznad morske površine a dno seže do 4 metra ispod površine mora. Jezero od mora dijeli vapnenački greben kroz koji morska voda lagano prodire i jezero čini blago slanim.

heritagecroatia.com

Cijelo ovo područje je i jedno od najvećih močvarnih područja, što je sigurno pridonijelo brojnosti ptičjih vrsta koje ovdje obitavaju. Sjeverozapadni dio Parka je stoga proglašen posebnim ornitološkim rezervatom i uvršten je na popis važnih ornitoloških područja u Europi. Pogled na raznolike ptice je zaista vrijedan strpljenja i promatranja, obzirom da je teško pronaći toliko bogatstvo ptičjih vrsta na jednom mjestu. Ukupno je zabilježeno 235 ptičjih vrsta, pri čemu je njih 100-tinjak gnjezdarica a ostale dolaze povremeno, većinom prilikom selidbe. Saznala sam da u vrijeme jesenje selidbe, u parku dnevno boravi od 20.000 do 200.000 ptica. Impresivno, zar ne?

heritagecroatia.com

U jezeru obitavaju i brojne riblje vrste te je ovdje razvijen i sportski ribolov. U bogatstvu riba posebno se ističu šaran, som i štuka. Posebna je atrakcija što su u jezeru svoj dom pronašle i neke morske ribe. Bitno je napomenuti da je jegulja koja ovdje također obitava strogo zaštićena. Šećući uz jezero, vrlo vjerojatno ćete ugledati i kornjaču čančaru ili barsku kornjaču.

heritagecroatia.com

Osim šetnje uz jezero, ovdje imate mogućnosti iznajmiti bicikle. Uz jezero se proteže 50 kilometara biciklističkih staza koje se, osim krajem kroz kojeg prolaze, razlikuju i svojom težinom i zahtjevnosti. Koju god trasu odabrali, pogled prema jezeru koje djeluje kao više barica ispresijecanih šašem, nikako ne ostavlja ravnodušnim. Za još aktivniji odmor, predlažem vožnju kajakom za potpuni doživljaj jezera. Ovdje će svatko pronaći nešto za sebe, a ni najmlađi neće ostati zapostavljeni. Naime, u blizini info centra Crkvine, smješten je adrenalinski park. Ovdje će vas zateći žamor djece dok skakuću po drvenim gljivama, mrežama i visećim mostovima. Osim toga u info centru Kamenjak nalazi se poznati vidikovac na visini od 283 metara iznad mora. U sklopu trećeg info centra Prosika, nalazi se lučica sa vezovima za brodove i obnovljena ribarska kuća.

heritagecroatia.com

Mene je ovo jezero u potpunosti oduševilo te se nadam da ćete i vi poželjeti realizirati vašu jezersku priču.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije