Vikend s Ninom – Vrlika

Gradić koji privlači svojim prirodnim ljepotama smjestio se podno planine Dinare

Nostalgija za zrakama sunca u ove kišne dane sjetila me na jedno od mojih ljetnih putovanja, kada sam imala priliku pratiti kolegicu na poslovnom putu. Radila je u sklopu jednog projekta i put nas je usmjerio u Vrliku. Dok je ona fotografirala glavne znamenitosti ovog dijela Dalmatinske zagore, ja sam upijala sunce i vibracije mjesta koje daleko od gradske vreve skriva predivne prirodne i kulturne bisere.

Foto: Matea Režek

Današnja Vrlika nastala je podno ruševnih ostataka utvrde Prozor, sagrađene početkom 15. stoljeća. Vrlička tvrđava po svojoj očuvanosti spada među najznačajnije srednjovjekovne utvrde u zaleđu Dalmacije. Nepravilnog je pravokutnog tlocrta sa središnjim utvrđenim stambenim dijelom. Na zapadnoj strani je stambeni dio tzv. providurov stan, a sa istočne strane nalazi se manja kula kružnog tlocrta. Na južnoj strani nalazi se niski bedem izgrađen na litici. Utvrda Prozor upisana je u Registar kulturnih dobara RH. Do tvrđave se dolazi pješačkim putem a s nje seže prekrasan pogled od podnožja Dinare i cetinskih izvora s jedne, do visova Kamešnice i Svilaje s druge strane.

Foto: Melani Glavinić, pogled kroz nekadašnju puškarnicu utvrde Prozor

U samom mjestu smještena je župna crkva Gospe od Ružarija koja je izgrađena 1876. na mjestu starije crkve. Unutrašnjost crkve ima barokni glavni oltar. Blagdan Gospe Ružarice, zaštitnice vrličkog kraja slavi se redovito prvu nedjelju listopada.

Ono na što je Vrlika posebno ponosna i što je na mene ostavilo poseban dojam je vrlička Česma, odnosno slikoviti park iz 19. stoljeća, gdje izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine. Do izvora je moguće doći stubama s tri strane kamenim, a voda teče iz šest izljeva na kamenom zidu. Česma je kao mjesto okupljanja i druženja oduvijek imala važnu ulogu u životu Vrličana te je inspirirala Milana Begovića po čijem je libretu skladana najpopularnija hrvatska komična opera ‘Ero s onoga svijeta’. Saznala sam kako se ovdje svako ljeto i izvodi ‘Ero’. Česma (Vrilo) i njena okolica također su upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U blizini Česme nalazi se Stojića mlinica, koja je bila u funkciji do polovine 20. stoljeća. Radi se o manjoj mlinici sa samo jednim mlinom. Sama zgrada mlinice nedavno je u potpunosti obnovljena te su se nastojali zadržati njeni originalni obrisi, fasada i krovna konstrukcija.

Foto: Matea Režek

Svakako bih željela spomenuti i predromaničku crkvu sv. Spasa koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a nalazi se nekoliko minuta autom od centra Vrlike. Ova starohrvatska crkva je gotovo u potpunosti sačuvana u izvornom obliku s karakterističnim zvonikom iznad ulaza u crkvu. Zvonik crkve najstariji je očuvani zvonik u srednjovjekovnom graditeljstvu Hrvatske. Nalazi se u blizini izvora Cetine, u sred prostranog groblja sa više od 1150 starohrvatskih grobova, a nekoliko je grobova nađeno i u samoj crkvi. Među brojnim, raznovrsnim, bogatim arheološkim nalazima poput nakita, oruđa, oružja, novca i tkanina, ističu se luksuzno izrađene naušnice i dijelovi pozlaćenog srebrnog pojasa, urešeni cizeliranim ljudskim i životinjskim figurama sa stilskim osobinama gotike.

Foto: Matea Režek

Važno je spomenuti i obližnji popularni i najveći izvor rijeke Cetine – Veliko vrilo, do kojeg smo došle pješke za 10-ak minuta od crkve sv. Spasa. Kako su nam rekli, to je razvikani Instagram spot za jedinstvene fotografije pa ovo mjesto često posjećuju strani i domaći turisti. Rijeka Cetina ima još nekoliko izvora koji se nalaze u obližnjem krajoliku pa sam za drugi put odlučila obići ih i šetati sve tamo do Pločastog mosta. Također, na Cetini i njenim pritocima česte su mlinice koje su nekad bile važan segment privređivanja, a danas tradicijske kulture. Ja sam uživala otkrivajući sve ove prirodne i kulturne ljepote Vrlike, stoga i vama predlažem obilazak Vrlike tijekom nekog od budućih vikend putovanja…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije