Vikend s Ninom – Vukovar

Danas, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, mojim mislima se isprepliću sjećanja na strašna ratna zbivanja i ljudsku patnju…

Nikola Kalevski

Sa tugom u srcu, ali i nadom u bolje sutra, želim sažeti sve ono što je Vukovar danas, njegovu baštinu i lokalitete koje možete obići tijekom posjeta gradu. Smješten na ušću rijeke Vuke u Dunav, Vukovar je najveća hrvatska riječna luka na Dunavu, koji se ovdje nalazi taman na polovici svog plovnog puta od njemačkog Ulma do ušća u Crno more. Vukovar je središte Vukovarsko-srijemske županije, gospodarsko i kulturno. Bogat je kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Prilikom svog posjeta Vukovaru, dolaskom u grad, prvo sam obišla Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Svaka riječ je ovdje suvišna jer kada pogleda polje bijelih križeva, čovjek ostane bez riječi. Ovo je jedno od mjesta sjećanja pod zajedničkim imenom Vukovarski nokturno. Pripadaju mu još Vukovarska bolnica 1991, Spomen dom Ovčara, Masovna grobnica Ovčara, Memorijalni centar Domovinskog rata, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Središnji križ na ušću Vuke u Dunav.

Nikola Kalevski

Ja sam svoj obilazak dalje nastavila prema Vukovarskom vodotornju, koji je nakon teških ratnih oštećenja, obnovljen i ponovno otvoren u listopadu 2020. Grad je oduvijek bio sjecište puteva i ima bogatu povijest, a time i brojne kulturno povijesne spomenike. Povijesna jezgra grada prepoznatljiva je po svojoj baroknoj vizuri. Neke od poznatih i upečatljivih građevina su Radnički dom koji je izvorno bio građen sa namjenom hotela, Palača Županije Srijemske, Zgrada diližanse – pošte u kojoj je nekad bio Gradski muzej Vukovar. Danas je Gradski muzej Vukovar smješten u prostorima dvorca Eltz. Kompleks dvorca Eltz čini više zasebnih građevina poput zgrade Dvora koja je bila nekadašnja rezidencija grofovske obitelji, četiri barokne kurije, crkva sv. Roka i više gospodarskih zgrada. U gradu se nalazi i Franjevački samostan sa crkvom sv. Filipa i Jakova. Samostan je nekad bio najstariji očuvani barokni spomenik, koji je danas obnovljen i registriran kao spomenik  kulture A kategorije. Na ovom je području smješten i Muzej vučedolske kulture, gdje možete prošetati tematski uređenim prostorijama i naučiti nešto o životu i okruženju Vučedolaca, kulture koja je ovdje živjela u periodu 3000. do 2500. pr. Kr. Najpoznatija keramička posuda ove kulture je Vučedolska golubica odnosno bogato ukrašena keramička posuda u obliku ptice, pronađena 1938. godine.

Nikola Kalevski

Uz kulturno, povijesno i sakralno bogatstvo, Vukovar obiluje i prirodnim bogatstvima. Ako odaberete šetnju uz Vuku ili Dunav, ne možete pogriješiti. Imate mogućnost i zaploviti Dunavom, kako nekom manjom brodicom, tako i tradicionalnom vukovarskom brodicom odnosno čikljom. Vukovar nudi različite vrste rekreacije i svatko će ovdje pronaći nešto za sebe. Možete tako odabrati neku od postojećih biciklističkih ruta, u svrhu čega možete iznajmiti bicikl. Ako radije stojite čvrsto na svojim nogama, predlažem šetnju Park šumom Adica kroz koju prolazi više pješačkih staza. Od samog središta grada udaljena je oko 2 km, dok se u njenom središtu nalazi i Eko etno centar sa različitom ponudom tradicijskih obrta.

Dora Jukić

Usporite malo i obratite pozornost na toplinu i ljubaznost lokalaca, okusite domaću gastronomiju u nekom od restorana u gradu ili u jednom od obližnjih OPG-a. Zasigurno ćete osjetiti radost i nadu vukovarskih domaćina, te poželjeti ponovo doći u herojski grad na Dunavu.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije