Vikend s Ninom – Zadar

Dalmatinski biser bogate povijesti kojoj svjedoče brojni kulturni spomenici i građevine…

Sjedim pokraj otvorenog prozora udišući pomalo svjež proljetni zrak i razmišljam „Kamo za vikend?“  Vrijeme nam je promjenljivo, baš kao što to u proljeće i biva. Možda bi bilo dobro ciljati nešto južnije destinacije uz more, u nadi da ćemo ipak uhvatiti nešto više sunca i suhog vremena. Stoga se evo odlučujem za priču o Zadru, kojeg svako toliko rado posjetim.

HeritageCroatia

Smješten na području sjeverne Dalmacije, to je grad koji intenzivno živi tijekom cijele godine, čime je pogodan za posjet i  istraživanje u svim godišnjim dobima. Dolaskom u Zadar, pogled na sve strane me oduševljava. Prekrasna arhitektura odiše raskošnošću s jedne strane te jednostavnošću s druge.

HeritageCroatia

Bližeći se središtu grada i šećući dobro poznatim mostom, lice mi dobiva nasmiješen izgled. Prekrasne kamene uličice i zgrade, nose svoju čar. Okružena gradskim bedemima, povijesna jezgra na poluotoku uključuje bogatu kulturno-umjetničku baštinu. Zadarske se zidine nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Kopnena vrata kao glavni povijesni ulaz u grad su zaista upečatljiv dio zidina. Ovdje se nalaze i interesantne predromaničke i ranoromaničke građevine poput crkve Svetog Trojstva koja se od 15. st. naziva Sveti Donat. Radi se zaista o impresivnoj građevini te me pogled na istu uvijek iznova oduševi.

HeritageCroatia

Ispred crkve Svetoga Donata i Nadbiskupske palače prostire se Rimski forum. Radi se o glavnom trgu gdje se odvijao javni život grada u gradovima Rimskog carstva. Ovdje je na zdencu uklesan natpis koji svjedoči o početku gradnje Foruma u drugom desetljeću 1. stoljeća prije Krista.

HeritageCroatia

Ovdje možete vidjeti i više romaničkih crkava poput benediktinske bazilike Svete Marije sa zvonikom te katedrale Svete Anastazije odnosno Stošije. Zastanite na tren, pogledajte unutrašnjost i odvojite par trenutaka za sebe. Obzirom na svakodnevnu jurnjavu i trku s vremenom, ponekad zaboravimo sami na sebe i svoju vjeru.

HeritageCroatia

Zatim krenite u šetnju Kalelargom, glavnom zadarskom ulicom koja počinje na Narodnom trgu. Ovdje je svojedobno prvi proizvođač Maraschina, otvorio prvu zadarsku kavanu, a danas se ovdje nalaze brojni ugostiteljski objekti. Svakako sjednite i uživajte. Ovdje je zaista ugodno popiti jutarnju kavu i promatrati šarolikost prolaznika i ljepotu arhitekture.

HeritageCroatia

Nakon što ste razgledali mnoštvo vrijednih povijesnih građevina, krenite prema rivi i moru. Kako bi zaokružili svoju zadarsku priču, ostaje vam za razgledati  novoizgrađena zdanja i instalacije. Od 2005. godine ovdje se nalaze Morske orgulje, impresivno zdanje koje će vas ostaviti bez daha. Kamene stepenice koje vode do mora sadrže zviždaljke koje stvaraju autentične tonove, ovisno o kombinaciji vjetra i valova koji ih zapljuskuju. Sjedeći na jednoj od stepenica, ovdje zaboravljam na vrijeme. Pogled prema morskoj pučini uz umirujuće zvuke koje proizvodi more, ima li uopće bolje terapije…

HeritageCroatia

Preporuka je doći u kasnije doba dana, kako bi uživali u zalasku sunca na pučini. A ‘šlag na torti’ ovdje donosi još jedna instalacija arhitekta Nikole Bašića, koji je osmislio i Morske orgulje. Instalacija Pozdrav suncu sastoji se od tristo višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze fotonaponski solari. Formiran je oblik kruga promjera 22 metra koji reflektira prekrasne prizore svjetlosti. Vjerujem da ćete biti impresionirani, kao i ja…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije