Vikend s Ninom – Zagorje i Staza kroz krošnje

Koja je vaša prva asocijacija vezana uz Hrvatsko zagorje? Možda zeleni ‘bregi’? Raskošni dvorci? Neko od brojnih kupališta i toplica ili neka druga od mnogih atrakcija i znamenitosti?

Radi se o području sjeverozapadne Hrvatske koje Medvednica odvaja od Zagreba, čime je i nastao naziv ‘za gorom’. Cijelo područje pretežno je brežuljkasto, što je formiralo iznimno ugodan krajolik, te pogled na sve strane djeluje opuštajuće. Kompletan ambijent kroz koji je protkana raznolika turistička ponuda, idealno je područje za istraživanje i uživanje u bogatom sadržaju. Područje je bogato izvorima termalne vode te možete posjetiti neke od toplice poput Tuheljskih, Krapinskih, Stubičkih, Terma Jezerčica i ostalih kupališta. Ukoliko nam vanjske temperature nastave padati, možete slobodno uživati u sklopu kompleksa unutrašnjih bazena. Ovo područje ima bogatu kulturno povijesnu baštinu, velik broj dvoraca i crkava.

Pixabay

Stoga su sadašnje ugodne temperature idealne za obilazak dvoraca poput Trakošćana smještenog na brežuljku iznad jezera. Ovdje je osim razgledavanja samog dvorca, vrlo ugodna šetnja uokolo dvorca, šumom i uz jezero. Možete obići dvorce Veliki Tabor kod Pregrade, dvorac Oršić odnosno Muzej seljačkih buna i mnoge druge. Spomenuvši muzej, željela bih istaknuti i Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini te Muzej „Staro selo“ Kumrovec. Smješteni su ovdje još mnogi drugi muzeji i dvorci, te svakako predlažem postepeno istraživanje zelenog Zagorja, za što će biti potrebno više od jednog vikenda. Svakako želim spomenuti i Mariju Bistricu, u kojoj se nalazi Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke. Posjetila sam ga već više puta, te je svaki puta iznova jedan poseban doživljaj. Planiram tijekom nadolazećih jesenskih vikenda ponovno svratiti, te ću vam tada ispričati nešto više.

Nina Božić

Ovaj tjedan bih željela podijeliti s vama informaciju o jednoj od novijih atrakcija ovog područja. Radi se o projektu imena „Staza kroz krošnje – Zelenjak“, koji se nalazi u blizini Tuheljskih toplica i Klanjca. Dolina Zelenjak je zbog prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti zaštićena kao prirodna rijetkost.

Nina Božić

Ovdje sam prošetala tijekom jednog od nedavnih iznimno toplih vikenda, a vjerujem da su nadolazeći dani temperaturno još idealniji za ovaj izlet. Ovdje se radi o drvenoj stazi dužine 125 metara, pri čemu je najveća visina 5 metara. Staza omogućuje doživljavanje krošnji drveća iz jedne drugačije perspektive, a dopunjena je i sa dodatnim edukativnim sadržajima, u formi info ploča smještenih uz stazu.

Nina Božić

Dodatno se ovdje nalazi i promatračnica ptica u obliku gnijezda te penjalice i ljuljačke. Na kraju staze nalazi se crvena truba odnosno megafon kroz koji je moguće pojačati zvuk glazbe. Sama staza završava na mjestu sa pogledom na spomenik ‘Lijepoj našoj’ a u podnožju staze himnu možete i sami odsvirati, ukoliko uhvatite udaraljku koju ćete ovdje pronaći. Potrebno je samo s lijeva nadesno udariti jednom o svaku od ukupno 35 vertikalnih melodijskih cijevi koje su dio ove Glazbene ograde.

Nina Božić

Cijeli ambijent je uklopljen u prirodni okoliš. U podnožju se nalaze klupice i stolovi za maleni piknik, a isti možete organizirati i odmah uz obližnji potok s druge strane ceste. Kako je ovo područje poznato po odličnoj gastronomiji i ‘domaćoj kapljici’, bilo bi idealno uklopiti ovaj izlet zajedno sa posjetom nekom od brojnih i cijenjenih obiteljskih gospodarstava.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije