Izvan zone komfora – Samoniklo jestivo bilje

Zagovornik sam cjeloživotnog učenja i stjecanja novih znanja. Unazad 15ak godina, to se odnosilo uglavnom na poslovni segment. No, izlaskom iz zone komfora, nakon napuštanja korporacije prije 6 godina, otkrila sam jedan potpuno novi svijet – svijet samoniklog jestivog bilja i cvijeća

Okrenutost prirodi i zemlji nakon svega  je zapravo bila logična. Priroda me oduševila.  Pronalazak samoniklog matovilca za mene je bio poput pronalaska komadića zlata! Dakle, postoji samonikli matovilac, a ne onaj u nekoliko slojeva plastične ambalaže iz trgovačkog centra, kojeg se ne mora niti oprati?! Pravo otkriće! Još ako ste u prilici nabrati pokoji jestivi cvjetić da salatu ukrasite, imat ćete obrok za pamćenje.

Daniela Drčec

Krenula sam pratiti FB grupu Samoniklo jestivo bilje uz koju sam jako puno naučila. Kao i u većini grupa sadržaj je varirao, ali ja sam bila koncentrirana na bitno. Ključno mi je bilo povezati naziv biljke, izgled, je li jestiva, koji dijelovi se smiju konzumirati u kojoj fazi rasta, te načine primjene. U toj sam grupi saznala za Stribora Markovića, koji je kod nas autoritet po pitanju ljekovitog bilja i fito-terapije. Svoje opsežno znanje i iskustva, s detaljnim i stručnim sadržajem opisuje na stranici plantagea.hr. Važno je spomenuti i FB stranicu Zdrava Trava na kojoj možete pronaći mnoštvo recepata s namirnicama iz prirode.

Daniela Drčec

Bitno je svo bilje brati daleko od prometnica, te isključivo ako ste sigurni da je to baš ta biljka. Nerijetko do zabune dolazi kod branja medvjeđeg luka, zbog sličnosti sa otrovnim mrazovcem i đurđicom. Bilje berite samo ako ste sigurni ili s osobom koja je dobar poznavatelj. Ja sam imala tu sreću da sam upoznala osobe od kojih sam puno naučila o ovoj temi. No, ako vas priroda veseli nije to ništa komplicirano. Na primjer, koprivu vjerujem da bismo svi znali prepoznati i pronaći omiljeni recept za juhu, polpete ili štrudlu. Divno je kada je inspiracija za pripremu obroka visokovrijedna prirodna namirnica.  

Daniela Drčec

Cilj mi je bio samoniklo bilje približiti i djeci, pa smo tako jedno rano proljeće krenuli na piknik s domaćim kruhom i maslacem, a ostatak smo pronašli u prirodi: cvjetići plućnjaka, mrtve koprive, ljubičica, maslačka, tratinčica, mladi listići stolisnika, te divlji vlasac. Uz šetnju, edukaciju, slaganje šarenih zalogaja i druženje na zraku, piknik smo proglasili vrlo uspješnim. Od tada, svako proljeće me djeca traže da idemo na „šareni piknik“! Oduševljenju, kada pronađu poznatu biljku, nema kraja. Za sada im je favorit cvjetić plućnjaka, a u (pri)morskim krajevima u proljeće beremo šparoge i motar. Smatram korisnim upoznavanje djece sa različitim okusima, koji im se naravno svi ne moraju svidjeti, ali bitno je da ih znaju prepoznati.

Daniela Drčec

Dio priče o samoniklom bilju želim ispričati i kroz svoje ručno rađene proizvode pod brendom ADORAble. U ADORAble aromatiziranim solima koristim samonikli motar, lovor, kadulju, majčinu dušicu, koromač, origano i druge (više detalja na @adorable3011).

Daniela Drčec

Veseli me da se o samoniklom bilju sve više govori te da se ono sve više cijeni. Dozvolite si da vas priroda oduševi i iznenadi svojim okusima, te pronađite/uberite sami ili kupite na tržnici dostupno sezonsko samoniklo bilje i uživajte u bogatom okusu i visokovrijednim nutrijentima.

Povratak prirodi je nešto što nam, uvjerena sam, svima treba. 😊

Daniela Drčec
Daniela Drčec, supruga, majka dvoje djece, vlasnica apartmanske kuće na otoku Krku, te vlasnica branda ručno rađenih domaćih proizvoda "aDORAble". Prije pet godina napušta korporaciju, te kreće putevima izvan zone komfora, skupljajući zanimljiva iskustva...

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije