Nije maraton, nego – K A L A T O N

Kao što je to često slučaj, i ovaj jedinstven sportski događaj osmišljen je i pokrenut u doba neimaštine. Naime, općina Milna na otoku Braču dugi je niz godina bila u blokadi računa, novac nije pristizao, što znači da ova, među nautičarima vrlo popularna luka na otoku Braču, nije imala ljetni program ni bilo kakvu drugu manifestaciju.

Ponukani inicijativom tadašnje ravnateljice Centra za kulturu, nekoliko mladih volonterki osniva udrugu Sportsko društvo Milna. Priča govori o tome kako su jednog popodneva volonteri te udruge osmišljavali što bi sve mogli napraviti. Među prijedlozima su se našle razne vrste sportskih događanja, kao što su triatlon, maraton, plivanje… Zaključeno je ipak kako se radi o redom prezahtjevnim disciplinama, osobito ako se uzmu u obzir tadašnji nedostatak njihova organizacijskog iskustva i kronična besparica. Netko je zatim predložio utrku po milnarskim kalama (ulice po dalmatinski). Umjesto naziva maraton, članica udruge Andrea Tomas slučajno je izustila – kalaton.

Izvor: Sportsko društvo Milna

Zahvaljujući trenutku Andreine inspiracije, tako je smišljen, a poslije u Zavodu za patente i zaštićen, naziv utrke Kalaton. Utrka je prvi put organizirana 2015. godine i otad se održava svake prve subote u kolovozu, uz potporu brojnih volontera. Podršku pružaju Centar za kulturu Milna i Turistička zajednica Općine Milna, a projekt se financira sredstvima Općine Milna, natječajima Splitsko-dalmatinske županije te Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Tu je i cijeli niz sponzora i donatora koji su odgovorni za bogati fond nagrada.

Izvor: Sportsko društvo Milna

Dakle, Kalaton je sportsko, a ujedno i edukacijsko natjecanje, trkača svih dobnih skupina kojim se povezuju sport i rekreacija s kulturološkim upoznavanjem naselja kroz jedinstvenu utrku s raznim segmentima. Nastao je iz želje da se aktivnim sudjelovanjem sudionici upoznaju s naseljem u kojem se odvija utrka i da se stvore drugačije rute trčanja koje svojom strukturom čine natjecanje zanimljivijim iz fizičkog, ali i kulturološkog aspekta.

“Kale” u dalmatinskom dijalektu znače ulice i označavaju pojam uskih kamenih ulica u starim dalmatinskim naseljima koje većinom nisu dostupne automobilima. U naselju Milna na Braču, gdje je i nastao Kalaton, postoji glavna riva te niz kala koje međusobno povezuju dijelove naselja, a sve imaju izlaz na rivu.

Izvor: Sportsko društvo Milna

Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stare dijelove naselja s novima. Ruta prolazi preko škole, crkve i ostalih ključnih punktova, povezujući unutrašnjost mjesta s obalom, pa tako sve od starta do cilja. Tako se sudionici usput upoznaju s poviješću mjesta na jedan posve drugačiji način. Kale su različite, dijelom betonske, “kogulane” (stari način popločavanja kala kamenim oblucima), zemljane, kamene, čime se ujedno natjecatelje upoznaje i s brojnim starinskim i novim načinima popločavanja ulica. Segmenti ruta su brojni, dijelom ravni, dijelom s uzbrdicama, a često i stepenicama, što ujedno otežava natjecanje, ali ga čini zanimljivijim, posebno stranim turistima koji ga vide kao jedinstven način razgledavanja mjesta.

Sama manifestacija podijeljena je na natjecateljski dio i večernji dio koji završava zabavom za sudionike. Natjecateljski dio sastoji se od dječjeg Kalatona, za djecu do 13 godina, i natjecanja za odrasle.

Cilj je projekta promicati zdrav način života kroz sport i rekreaciju uz dodatak zanimljivih segmenata, kao što je kulturološko upoznavanje naselja tijekom utrke. Kalatonom se stvaraju neka nova strujanja, koja će zasigurno privući veći broj ljudi da prihvate rekreaciju kao bitan segment zdravog življenja. Povrh toga, kroz zabavu i druženje privući će i ljude u Milnu, tu jedinstvenu lokaciju ovakvih događaja.

Ozvor: Sportsko društvo Milna

Ove godine održava se 6. izdanje Kalatona (u godinama pandemije nažalost nisu održani), a očekuje se rasprodaja svih 150 predviđenih startnih brojeva. Rezervirajte svoje mjesto na startu putem https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/5107/prijava_na_utrku i uživajte u otkrivanju Milne na otoku Braču!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije