Tradicija na tanjuru – Domaći mlinci

Mlinci su jedan od omiljenih priloga, posebice uz pečenu perad. Iako se najčešće kupuju, zaista ih je jednostavno pripremiti kod kuće, a sigurna sam da su domaći neusporedivo bolji od kupovnih… 

Marija Herjavić Jerkić

Pogotovo ako uzmemo u obzir da se domaći, još vrući, onako ‘pogrickaju’ dok se peče ostatak. Mnogi stariji to izdvajaju kao jednu od dražih uspomena iz djetinjstva, kad bi se osladili komadićem tek pečenog mlinca, koje su bake pripremale za ručak.

Marija Herjavić Jerkić

Naravno, prije su se pekli na peći na drva. Sretna sam da u obitelji još uvijek imamo takvu peć, pa ju redovno u zimskim mjesecima iskorištavam za pripremu ovakvih tradicionalnih delikatesa. Zamjena za peć može biti i obična tava, za palačinke najbolje, koja se dobro ugrije na jakoj vatri. Neki pripremaju i u pećnici, no tako se ne stvore baš oni karakteristični ‘zagoreni’ krugovi.

Marija Herjavić Jerkić

Postoje mnogi recepti za mlince, a svima je zajedničko da su ‘odokativni’. Iako je osnovni recept samo brašno i voda uz malo soli, ja pripremam verziju s jajima.


Sastojci:
∙500g glatkog brašna
∙2 jaja
∙150-200ml vode
∙malo soli

Postupak pripreme:

Sve sastojke zamijesiti da se dobije jednolično kompaktno mekano tijesto. Vodu dodavati pomalo, prvo pola količine pa onda ostalo. Ovisi o tome koliko je veliko jaje i koliko brašno upija vode. Kako bih ubrzala postupak i olakšala si pripremu, sastojke najprije povežem u ‘multipraktiku’, pa podijelim na 6 komada čim se tijesto poveže, te svaki provrtim 10ak puta kroz najveću širinu na mašinici za izradu tijesta. Na taj način se dobije fino i elastično tijesto bez da se predugo mučite mijesiti rukama.

Marija Herjavić Jerkić

Svaki komad nakon valjanja spustiti na krpu dok se valjaju ostali komadi. Tako redom dok ne dođemo do najmanje ili one slijedeće debljine na mašinici, valjajući redom svaki komad po svakoj debljini. Ako je potrebno, rezati trake na kraće, a tijesto nije potrebno sušiti, samo onoliko koliko je “na čekanju”.

Marija Herjavić Jerkić

Mlince peći na gornjoj površini peći na drva, kratko sa svake strane, odnosno dok se dobije željena zapečenost. Kao što sam već napomenula, alternativa je pečenje u dobro ugrijanoj tavi. Za pripremu ih natrgati na sitnije komade i zaliti kipućom vodom. Kad omekšaju po želji, izvaditi ih iz vode, ocijediti, posoliti i dodati malo masnoće od pečenja.

 
Dobar tek!

Marija Herjavić Jerkić
Supruga i majka dviju djevojčica (2 i 7 godina), magistra ekonomije, radi u IT sektoru. Velika ljubav joj je kuhanje i svaki slobodni trenutak koristi za pripremanje slasnih obroka. Voli tradiciju, običaje i domaću kuhinju, te kaže: „Ako možete zamisliti da vam neka baka posluži ručak, e takav recept možete očekivati i kod mene!“ Marija vjeruje da se svako jelo može pripremiti kod kuće, vrlo originalno, jednostavno i nadasve ukusno…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije