Tradicija na tanjuru – Kukuruzni kruh

Ima li ljepšeg mirisa od onoga kada se peče fini domaći kruh? Hrskav izvana, a mekan iznutra! Najteži dio pripreme ovog prefinog kukuruznog kruha jest strpjeti se dok se ohladi...

Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, pa ga mogu konzumirati i oni kojima gluten u namirnicama škodi, a može se koristiti kao zamjena za raženo i pšenično brašno. Dobiva se od mljevenih zrna kukuruza. Zbog toga što ne sadrži gluten, prilikom pripreme kukuruznog kruha, tijesto se neće dići kao kod pripreme kruha od drugih vrsta brašna. Ima finu strukturu i mliječnožute je boje sa sitnim bijelim česticama.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Kukuruzno brašno može se samljeti na krupne, srednje ili potpuno sitne čestice, a najkrupniji proizvod naziva se kukuruzna krupica, koja se ne ubraja u vrste brašna. Što su čestice brašna veće, ono sadrži više vlakana, a za pripremu kruha najbolje je koristiti srednje krupno brašno, dok je sitno brašno predviđeno za pripremu finih slastica. Prilikom pripreme kruha, kukuruzno brašno je najbolje miješati s drugim vrstama brašna kako bi gotov proizvod bio prozračniji.

Sastojci:

400 – 450 g kukuruznog brašna

900 – 1000 g pšeničnog glatkog brašna

3 - 3,5 paketića suhog kvasca

35 – 40 g soli

malo šećera

mlake vode po potrebi

Priprema:

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Sve sastojke za tijesto dobro umijesite. Svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato brašno usipajte postupno ili po potrebi dodajte još malo vode/brašna.

Tijesto prekrijte prozirnom folijom i pustite ga da se diže. Kako biste ubrzali postupak dizanja tijesta, možete ga ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno najviše 10 – 15 min. Dovoljno je da se tijesto jednom digne, no bit će bolje ako se digne dvaput. Nakon svakog dizanja napravite laminaciju, odnosno preklapanje tijesta. Premijesite tijesto i oblikujte kruh (na kuhinjskom elementu).

Foto: Marija Herjavić Jerkić

U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh i pojačajte pećnicu na najvišu temperaturu. Kad se ugrije, prebacite kruh u posudu (ne trebate ni masni papir niti mastiti posudu), malo zarežite tijesto, poklopite posudu i pecite tako otprilike 25 minuta. Zatim maknite poklopac i temperaturu smanjite na 200 stupnjeva. Pecite kruh još 15 – 20 minuta, ovisno o debljini kruha.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Izvadite kruh iz posude i stavite ga na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.

Pričekajte da se malo ohladi i uživajte!

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook