Tradicija na tanjuru – Malo drugačija salata od tune

Jeste li znali da je tuna, osim što je najpoznatija krupna plava riba, ujedno i jedina toplokrvna riba na svijetu? Jako je dobar plivač koji lako postigne brzinu od 70km/h, te je riba izuzetno kvalitetnog mesa jer se hrani drugom ribom i glavonošcima.

Iako može narasti do 4 metra, doseći preko 600kg, prosječna težina tune u Jadranu je 12kg. Upravo je jadranska tuna među najpoznatijima i najkvalitetnijima na svijetu, najznačajnija riba za hrvatsko gospodarstvo, ponajviše zbog velike potražnje u Japanu na koje tržište se i najviše izvozi. Baš zbog kvalitete jadranske tune, već desetljećima postoje i osnivaju se nova uzgajališta tune diljem jadranske obale.

Marija Herjavić Jerkić

Ne samo da je meso tune izuzetno kvalitetno, u gastronomiji se koriste i iznutrice poput jetre, želuca i gušterače, a tuna općenito obiluje raznim vitaminima i mineralima poput kalija, fosfora, magnezija, selena, kalcija, željeza, cinka, bakra, magnezija, vitamina B kompleksa, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, kolina i drugih. Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline i nutritivno je bogata namirnica puna proteina. Lako je probavljiva, a manje masna od gotovo svake vrste mesa. Dokazano ima pozitivni učinak na srce i krvožilni sustav, smanjujući rizik od (ponovnog) srčanog udara, poboljšavajući srčani ritam, smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Ipak, kako se u tuni upijaju i neki teški metali poput žive, ne smije se pretjerati s njenom konzumacijom.

Budući da je to meso vrhunske kvalitete, izuzetno je cijenjena namirnica te se od nje pripremaju razna jela poput steaka tune na gradelama, pašteta, salata s tjesteninom, a konzumira se i svježa i konzervirana. Upravo konzervirana tuna je iznimno popularna namirnica u kojoj imamo vrlo lako i brzo dostupan izvor proteina.

Danas vam donosim recept za malo drugačiju osvježavajuću salatu od tune, izvrsnu za ljetne mjesece.

Sastojci:

Tuna u konzervi
jaja

matovilac

kukuruz šećerac

limun

začini (sol, papar)

Postupak izrade:

Skuhati jaja na tvrdo, ohladiti ih i očistiti. Pomiješati matovilac, kukuruz šećerac, par sitnih komadića limuna s tunom i začinima. Svakako iskoristiti i dio ulja od tune. Sve poškropiti ocijeđenim sokom limuna i preko svega staviti jaje narezano na željene komade.

Izuzetno brza, jednostavna i nekomplicirana priprema jela!

Dobar tek!

Marija Herjavić Jerkić
Supruga i majka dviju djevojčica (2 i 7 godina), magistra ekonomije, radi u IT sektoru. Velika ljubav joj je kuhanje i svaki slobodni trenutak koristi za pripremanje slasnih obroka. Voli tradiciju, običaje i domaću kuhinju, te kaže: „Ako možete zamisliti da vam neka baka posluži ručak, e takav recept možete očekivati i kod mene!“ Marija vjeruje da se svako jelo može pripremiti kod kuće, vrlo originalno, jednostavno i nadasve ukusno…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije