Tradicija na tanjuru – Pisanice

Prošle godine pokazali smo vam na koje sve načine možete obojati uskrsne pisanice prirodnim bojama. Ove godine malo ćemo proširiti taj popis prirodnih sastojaka za bojanje

Bojanje jaja je jedan od najpoznatijih običaja vezanih uz Uskrs. Taj običaj potječe od poganskih naroda kojima su jaja bila simbol života koji se rađa s proljećem. Ova je simbolika povezana s proljećem kada se nakon zimskoga mirovanja priroda ponovo budi. Za kršćane jaje slikovito izražava „grobnu tišinu“ iz koje izlazi novi život, tj. Isusov izlazak iz groba na uskrsno jutro. Kao što pile samo razbija ljusku jajeta i izlazi u život, tako je i Krist raskinuo tamu groba, „razbio“ grobni kamen i izišao u život.

Foto: Đurđica Pločkinjić

Ove godine sam pisanice opet bojala prirodnim bojama, kao i zadnjih nekoliko godina. Najjednostavnije je otići u trgovinu i kupiti boje i naljepnice za uskrsne pisanice, ali uz samo malo više truda i nekoliko prirodnih sastojaka dobit ćete predivne rezultate, kakve vam kupovne boje nikada ne bi dale. Bojanje prirodnim bojama mi daje poseban gušt i svaki put se pozitivno iznenadim kako pisanice ispadnu neobične i lijepe.

Osim tradicionalnog bojanja pisanica u ljuskama crvenog luka, ove godine odlučila sam probati dvije nove tehnike: crno vino i dehidrirani prah cikle.

Foto: Đurđica Pločkinjić

Crno vino

Jaja oprati, ukoliko su nečista. Prebrisati ih krpicom namočenom u ocat, zatim ih staviti u lonac i preliti u potpunosti crnim vinom.

Kuhati na skroz laganoj vatri 10 minuta nakon što vino počne ključati. Ugasiti vatru i ostaviti ih nekoliko sati u vinu, najbolje preko noći. Zatim jaja izvaditi i ostaviti (najbolje na nekoj rešetki) dok se ne osuše.

Jaja će preuzeti boju ovisno o boji vina (moguće sa svim vinima: bijelim, rose, crnim). Ja sam ovdje koristila teran pa su zato tamnija. Na jaja će se primiti vinski kamen koji će izgledati poput šljokica.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Cikla (dehidrirani prah)

Jaja oprati, ukoliko su nečista. Prebrisati ih krpicom namočenom u ocat, zatim ih staviti u lonac i preliti u potpunosti vodom u kojoj je razmućeni prah dehidrirane cikle.

Kuhati 10 minuta, ugasiti vatru i ostaviti jaja nekoliko sati u vodi u kojoj su se kuhala kako bi se boja bolje primila.

Zatim jaja izvaditi i ostaviti (najbolje na nekoj rešetki). Tako mokra jaja sam posipala s još malo praha od cikle, koji sam prosijala kroz sito, a kasnije još malo rozim šljokicama.

Osim ova dva načina tu su i bojanje: ljuskama luka, špinatom, crvenim kupusom, kurkumom, borovnicama, limunom, pa čak i kavom. Koja god varijanta prirodnog bojanja vam se čini zanimljivija nju odaberite i uskrsne radosti neće nedostajati!

Marija Herjavić Jerkić
Supruga i majka dviju djevojčica (2 i 7 godina), magistra ekonomije, radi u IT sektoru. Velika ljubav joj je kuhanje i svaki slobodni trenutak koristi za pripremanje slasnih obroka. Voli tradiciju, običaje i domaću kuhinju, te kaže: „Ako možete zamisliti da vam neka baka posluži ručak, e takav recept možete očekivati i kod mene!“ Marija vjeruje da se svako jelo može pripremiti kod kuće, vrlo originalno, jednostavno i nadasve ukusno…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije