Tradicija na tanjuru – Škampi na buzaru

Jeste li znali da je buzara autohtono hrvatsko jelo? Bez sumnje nešto na što možemo biti itekako ponosni i reći da je ovaj specijalitet upravo naš…

Samo ime buzara došlo je od riječi za kotlić koji se koristio na mletačkim galijama, a u kojem se ovo jelo kuhalo. Zanimljiva činjenica je da gotovo svaki kraj Hrvatske ima neku svoju varijantu jela koju priprema u kotliću.

Kad se spomene buzara, mnogi pomisle da je to jelo komplicirane pripreme, a u biti je čista suprotnost. Najvažnije pravilo pripreme buzare, bez obzira od čega se radila – škampi, kozica, školjki, je da kuhanje kratko traje, te da se nikako namirnice ne smiju raskuhati. Nakon što se pripremi umak i ubaci glavna namirnica, dovoljno je 10-20 minuta kuhanja da bi jelo bilo gotovo.

Osnovne namirnice za bazu buzare su maslinovo ulje, češnjak i peršin. Kad malo bolje pogledamo, upravo su to one zdrave namirnice za koje je dokazan cijeli spektar ljekovitih svojstava i drugih koristi, a koje čine osnovu gotovo svakog mediteranskog jela. Poznato je da ljudi na Mediteranu imaju zavidan životni vijek i zdravlje.

Osim navedenih sastojaka, buzara se može obogatiti i vinom i rajčicom kako bi se dobila crvena varijanta. Upravo crvenu buzaru sa škampima donosim vam u današnjoj kolumni. Naravno, nikako nemojte zaboraviti na fini svježi kruh koji bez imalo grižnje savjesti umačite u sos i na taj način u potpunosti iskoristite okuse i bogatstvo ovog jela.

Marija Herjavić Jerkić

Sastojci:

svježi škampi
maslinovo ulje
češnjak
bijelo vino
paradajz sos
svježe sjeckani peršin
kukuruzni škrob ili krušne mrvice
začini po želji (sol, papar)

Marija Herjavić Jerkić

Postupak pripreme:

Na maslinovom ulju dinstati istisnuti češnjak, pa doliti paradajz sos i bijelo vino. Kad vino ishlapi, dodati peršin i začine.
Malo prokuhati pa dodati škampe. Kuhati 10ak minuta i na kraju zgusnuti škrobom ili krušnim mrvicama.
Ukoliko koristite škrob, razmutiti ga najprije u malo vode, ugrijati dodajući malo sosa, pa tek onda uliti u lonac.

Dobar tek!

Marija Herjavić Jerkić
Supruga i majka dviju djevojčica (2 i 7 godina), magistra ekonomije, radi u IT sektoru. Velika ljubav joj je kuhanje i svaki slobodni trenutak koristi za pripremanje slasnih obroka. Voli tradiciju, običaje i domaću kuhinju, te kaže: „Ako možete zamisliti da vam neka baka posluži ručak, e takav recept možete očekivati i kod mene!“ Marija vjeruje da se svako jelo može pripremiti kod kuće, vrlo originalno, jednostavno i nadasve ukusno…
Previous articleO obiteljskoj molitvi
Next articleBliže tebi – Dokaz

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije