Vikend s Ninom – Mrkopalj

Zimsko je doba i svi smo željni ugledati bijelu idilu snježnog pokrivača, a istom se posebno vesele djeca čiji zimski praznici još uvijek traju. Jedno od mjesta gdje možete doživjeti zimsku idilu je Mrkopalj

Nalazi se u Gorskom kotaru, na zapadnim obrocima Velike Kapele, čime je vrlo pristupačno mjesto silaskom sa autoceste Rijeka-Zagreb, koristeći se izlazom Ravna Gora. Maleno je mjesto koje se prvi put spominje 1477. godine, kada je Martin Frankopan dodijelio dio posjeda Mikulici, sinu Damjana Drozgometskog. Ovdje na uzvisini Fortica su pronađeni i arheološki ostaci srednjovjekovne crkvice, kakve su svojevremeno podizali Frankopani.

Ova goranska destinacija dobro je poznata i planinarima, obzirom da se ovdje nalazi planina Čelimbaša na čijem se vrhu križa više planinarskih puteva. Sam vrh je prostrana livada te pogled seže prema Bjelolasici.

Photo: Nina Božić

Mrkopalj je znan i kao kolijevka hrvatskog skijanja, gdje je 1913. godine organiziran prvi skijaški tečaj, a iduće godine i prvo prvenstvo u skijaškom trčanju. Ovdje je 1934. godine izgrađena skijaška skakaonica „Pod Vrhin“. Stoga u mrkopaljskom kraju skijanje dolazi nekako prirodno i kažu da su svi mještani zapravo prilično spretni na skijama te djeca treniraju odmalena.  

Obzirom da zadnjih godina imamo sve manje snijega u kontinentalnom dijelu zemlje, naši gorski predjeli postaju sve poželjnija destinacija, te su nam i ova čudna vremena dodatno otvorila oči kako bi osvijestili sve što nam naša zemlja pruža. Gorski kotar i Lika nude zimsku idilu cijelim svojim prostranstvom, a Mrkopalj je jedan od prijedloga za savršen snježni vikend.

Photo: Nina Božić

Planina Čelimbaša se uzdiže jugozapadno iznad naselja Tuk Mrkopaljski sa vrhom na 1085 mnv. Ovdje se nalazi i istoimeno skijalište Čelimbaša, na visini od 832 mnv a vučnica vas može odvesti do samog vrha planine. U ponudi skijališta se nalaze tri skijaške staze – Turistička (crvena) staza duljine 1350 m i Sunčana (crvena) staza duljine 1000 m, te Dinkova/Vlaićeva (crna) staza duljine 500 m. Najdulja staza je dovoljno široka, ima 3 prijelomnice te je nagib u potpunosti u skladu sa crvenom stazom. Druge dvije staze su kraće i samim time strmije, čime su prikladne za iskusnije skijaše. Do vrha vas vozi vučnica sa tanjurićima, dužine od 750 m.

Photo: Nina Božić

Odmah pokraj skijališta se nalazi i sanjkalište, koje pruža odličnu zimsku zabavu za djecu i odrasle. Posjetitelji se ovdje zabavljaju i grudanjem te izradom snjegovića, iglua i raznih drugih snježnih skulptura. U aktualnim vremenima socijalne distance, na sanjkalištu se vrlo jednostavno odvojiti od skupina, dok je na skijalištu i inače bitno biti discipliniran i poštovati međusobni razmak. Uz dobru volju i brigu o sebi i drugima, dobra zabava je zajamčena.

Photo: Nina Božić

Nakon što provedete većinu dana na snijegu te ogladnite od snježnih radosti, ovdje se nalazi i Skijaški dom koji nudi hranu (grah, sendviči, palačinke) i pića (topla i hladna) za van. S druge strane, ukoliko ipak želite izbjeći čekanje u redu i biti spremni odgovoriti odmah čim vaši mališani osjete glad, preporučljivo je imati spremne i obroke iz vlastite kuhinje.

Pogled na snježne staze te okolne šume posute bijelim prekrivačem je ovdje zaista idiličan. Svjež gorski zrak upotpunjen melemom borova, pravi je poklon za naša pluća. Jednostavnost koja nam nedostaje u životu, nadohvat ruke…

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije